Si pandemia solli rritjen e numrit të grave që duan të ngrijnë vezët

  • G.G /
  • 19 August 2022 - 13:08
Si pandemia solli rritjen e numrit të grave që duan të ngrijnë vezët

Kur Shara Seigel kaloi një ndarje në verën e vitit 2020, asaj nuk iu desh vetëm të përballej me thyerjen e zemrës. Duke e gjetur veten beqare në moshën 35-vjeçare dhe në kulmin e Covid-19, Seigel, e cila jeton në Nju Jork, tani duhej të shqetësohej nëse fundi i marrëdhënies do të nënkuptonte edhe humbjen e mundësisë për t’u bërë nënë.

“Duke pasur parasysh se ishte ende kulmi i pandemisë, e dija se do të ishte e vështirë të takoja dikë të ri së shpejti,” thotë ajo. “Edhe kur takoj dikë, nuk dua të ndihem i nxituar apo i presionuar për të provuar të mbetem shtatzënë për shkak të moshës sime.”

Më pas, Seigel vuri re diçka në Instagram – një influencere që ajo ndiqte duke dokumentuar përvojën e saj të ngrirjes së vezëve. Ndërsa Seigel lëvizte nëpër postimet që çmitizonin procesin e ngrirjes së vezëve, diçka që dikur ndihej e frikshme dhe e paarritshme filloi të dukej e arritshme.“Ndjeva sikur kjo ishte një mënyrë për t’i blerë vetes pak kohë dhe për t’i dhënë vetes një plan rezervë,” thotë ajo.

Brenda një muaji, Seigel kishte filluar ciklin e saj të parë të ngrirjes së vezëve. Ajo e përsëriti procesin në dhjetor 2020, në mënyrë që të përmirësonte shanset e saj për të marrë vezë të qëndrueshme. Edhe pse ajo ende nuk ka ecur përpara me fekondimin dhe implantimin, Seigel thotë se tani ndihet më e relaksuar për pjellorinë e saj: “Unë kam paqe mendore”.

Gjatë pandemisë, shumë klinika të fertilitetit panë një rritje të madhe në interesin për procedurat e ngrirjes së vezëve. Disa të dhëna sugjerojnë se në SHBA, gjetjet e ngrirjes së vezëve u rritën me 39% nga nivelet para pandemisë, dhe në Mbretërinë e Bashkuar, kërkesat u rritën deri në 50% në verën e 2020, krahasuar me vitin e kaluar.

Për gratë që zbuluan se pandemia prishi afatin e tyre kohor për të krijuar një familje, ose çiftet që vendosën të vonojnë lindjen e një fëmije mes pasigurisë ekonomike që rezulton, ruajtja e fertilitetit ka të ngjarë të jetë ndjerë si një litar shpëtimi. Megjithatë, nuk është pa nuancat e saj: shtatzënia e ndihmuar teknologjikisht vjen me sfida – dhe pa garanci. Megjithatë, me rritjen e marrjes, është gati të ndryshojë mënyrën se si disa gra mendojnë për autonominë e tyre dhe planifikimin e familjeve të tyre.

Zhvilluar në vitet 1980, kriopservimi i ovocitit – i njohur më shpesh si ngrirja e vezëve – u krijua fillimisht për të ndihmuar gratë me kushte serioze mjekësore që kërkojnë trajtim që mund të dëmtojë fertilitetin, të përmirësojnë shanset e tyre për të pasur një fëmijë pas trajtimit.

Seria e procedurave përfshin mbledhjen e vezëve të një gruaje, ngrirjen e tyre dhe më pas shkrirjen e tyre më vonë për përdorim në trajtimin e fertilitetit. Vitet e fundit, ruajtja e vezëve ka kaluar nga një proces i domosdoshmërisë mjekësore në një trajtim zgjedhor, dhe gratë tani mund të zgjedhin të ngrijnë vezët e tyre për të përmirësuar shanset e tyre për të pasur fëmijë në një datë të mëvonshme.

Bat-Sheva Maslow, një endokrinolog riprodhues që ka kryer më shumë se 2000 procedura të ngrirjes së vezëve, thotë se ngrirja e vezëve u jep grave që aktualisht nuk janë në gjendje të kenë fëmijë një shans për amësi më tej, kur fertiliteti i tyre natyror mund të jetë në rënie. .

Si një grua beqare e shkolluar në kolegj në mesin e të 30-ave, e punësuar në një kompani të punës së dijes, Seigel është një kandidate tipike për procedurën në shumicën e aspekteve. Hulumtimet e vitit 2021 sugjerojnë se gratë që i nënshtrohen ngrirjes së vezëve me zgjedhje janë zakonisht beqare, midis 36 dhe 40 vjeç, me arsim të lartë dhe punësim.

Shumë prej këtyre kandidatëve janë edhe në pozita të privilegjuara. “Fatkeqësisht, ngrirja e vezëve nuk është e lirë”, thotë Elizabeth King, një trajnere e certifikuar e fertilitetit me bazë në Los Anxhelos, e cila ndihmon në mbështetjen e grave përmes infertilitetit, abortit dhe shtatzënisë. Me procesin e ngrirjes së vezëve të vetëfinancuar që kushton mesatarisht (8,520-9,740 dollarë) në Mbretërinë e Bashkuar dhe 10,000 deri në 20,000 dollarë në SHBA, procedura është përgjithësisht e aksesueshme vetëm për individë të paguar mirë, ose njerëz që punojnë brenda industri të veçanta.

Disa nga këto gra punojnë gjithashtu në kompani që ofrojnë ngrirjen e vezëve si një përfitim punësimi, por këto punonjëse janë punonjëse me jakë të bardhë me status të lartë, shpesh në sektorin e teknologjisë. “Ka mjaft biznese fillestare dhe kompani të teknologjisë që ofrojnë ngrirjen e vezëve si një përfitim për të tërhequr brezin e ri dhe për t’i mbajtur ata të punojnë më shumë, pa shpërqendrimin për të ndërtuar një familje,” thotë King. “Kjo do të thotë që përgjithësisht shumica e grave që ngrijnë vezët e tyre janë brenda një grupi me të ardhura më të larta.”

Por King thotë se grupi i njerëzve që eksplorojnë ngrirjen e vezëve është zgjeruar. Me një krizë globale në rritje të kostos së jetesës, një rritje të mprehtë të njerëzve që ndryshojnë punë dhe frikës për ndikimin e qëndrueshëm të pandemisë, ajo ka vërejtur se njerëzit në partneritete afatgjata po e shtyjnë shtatzëninë. Nëpërmjet praktikës së saj, ajo ka vënë re gjithashtu më shumë gra në fund të të 30-tave dhe në fillim të 40-ave që kërkojnë udhëzime për ngrirjen e vezëve dhe një rritje të femrave me ngjyrë dhe latine gjatë viteve të fundit.

Ky interes për ngrirjen e vezëve vjen në mes të një tendence drejt mëmësisë më të vjetër dhe shtatzënisë së ndihmuar nga teknologjia. Në Mbreterine e Bashkuar, mosha mesatare për t’u bërë nënë për herë të parë është rritur që nga vitet 1970 dhe tani është në një maksimum rekord prej 30.7; në SHBA, numri i grave që lindin më të vjetër se 40 vjeç është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave.

Arsyet për këtë janë komplekse. Rritja e kontracepsionit efektiv, krahas përmirësimit të arsimit dhe pjesëmarrjes në tregun e punës, u kanë dhënë grave më shumë mundësi dhe zgjedhje. Nga ana tjetër, politikat e dobëta familjare, të tilla si mungesa e kujdesit për fëmijët e financuar nga shteti, strehimi gjithnjë e më i papërballueshëm dhe pasiguria ekonomike në rritje do të thotë që shumë gra ndihen të paaftë për të pasur fëmijë, edhe nëse përndryshe janë gati për amësinë.

“Blerja e kohës”

Mes kësaj tendence më të gjerë, ekspertët thonë se ka disa arsye pse pandemia shkaktoi një rritje të interesit për ngrirjen e vezëve.

Të dhënat nga një studim i Qendrës Kërkimore Pew në prill të vitit 2022 treguan se tre të katërtat e personave në SHBA raportuan se takimi me dikë ishte më i vështirë se kurrë në epokën e pandemisë dhe shumë, si Seigel, kanë rritur shqetësimet për gjetjen e një partneri.

Fleksibiliteti i punës në distancë ka bërë gjithashtu procesin logjistikisht më të lehtë për disa gra. Seigel thotë se ndryshimi nënkuptonte se ajo ishte në gjendje të përshtatte takimet e shumta të nevojshme për rikthimin e suksesshëm të vezëve rreth jetës së saj më fleksibël të punës, duke e bërë ruajtjen e fertilitetit një perspektivë realiste për herë të parë.

Më thelbësisht, Anisha Patel-Dunn, një psikiatre dhe shefe mjekësore në LifeStance Health me bazë në SHBA, një kompani e kujdesit shëndetësor të sjelljes, thekson se pandemia ishte një kohë për reflektim, kur shumë njerëz rishikuan seriozisht zgjedhjet e tyre të jetës.

Përhapja e ngrirjes së vezëve ka avantazhe të dallueshme. Megjithatë, ka kompleksitete rreth procedurës që kandidatet duhet të marrin në konsideratë.

Si Pommer ashtu edhe Seigel përjetuan se sa i vështirë mund të jetë fizikisht dhe emocionalisht procesi fillestar i ngrirjes së vezëve. Seigel i përshkruan javët para procedurës, kur pacientët duhet të injektojnë veten me një përzierje ilaçesh, si stresuese, duke vënë në dukje se shëndeti i saj fizik dhe mendor u ndikua si rezultat i paaftësisë për të ushtruar gjatë kësaj periudhe kohore.

Pommer thotë se ajo u përball me një muaj takimesh dhe injeksionesh hormonale, dhe kujton se sa “shkatërrues nervash” ishte injeksioni i fundit, i cili duhej të bëhej në mesnatë, disa ditë përpara nxjerrjes së folikulave. “Disa ditë më vonë, hyra për të korrur vezët. Procesi shkoi pa probleme, por unë isha e pakëndshme për disa ditë më pas dhe hormonet sigurisht që më ndikuan”, thotë ajo.

(Kosova Sot Online)