Çfarë është më e rëndësishme për mirëqenien tuaj emocionale sesa lumturia?

  • E.K /
  • 09 May 2024 - 08:29
Çfarë është më e rëndësishme për mirëqenien tuaj emocionale sesa lumturia?

Lumturia është e madhe, por nuk është gjithçka. Historitë e njerëzve që ngrihen pas rrëzimit, që zotërojnë momentet më të errëta të jetës së tyre dhe i kthejnë ato në diçka të bukur, flasin më shumë. Por le të jemi të sinqertë, shumica e njerëzve nuk e duan këtë për veten e tyre, veçanërisht ata me fëmijë.

“Unë dua vetëm që fëmijët e mi të jenë të lumtur,” i thonë prindërit Hanson.  Dhe në sipërfaqe, nuk ka asgjë të keqe. Po, ne duam që fëmijët tanë të bëjnë jetë të lumtur dhe të përmbushur, atëherë çfarë? Hanson vazhdon, “Por pozitiviteti toksik duke anashkaluar emocionet reale, emocionet e vështira, nuk është ky qëllimi”.

Çfarë është më e rëndësishme për mirëqenien tuaj emocionale sesa lumturia

Nëse vërtet dëshironi të keni sukses në jetë ose të shëroheni nga trauma emocionale, duhet të mësoni se si të ndiheni. Si të ndjeni trishtimin, zemërimin, turpin, pakënaqësinë. Ju duhet të mësoni se si të ndjeni keqardhje. Për të kuptuar se si do të thotë të thuash: “Do të doja të kisha mundur t’i kisha bërë gjërat ndryshe”. Po, ne duhet të ulemi me emocionet tona dhe t’i shqyrtojmë të gjitha. Charlie Hanson përfundon: “Qëllimi përfundimtar në këtë jetë nuk është lumturia. Qëllimi përfundimtar është të ndjesh gjithçka.” Por si e lejojmë veten të ndihemi? Mund të tingëllojë pa kuptim, por shumë prej nesh janë rritur për të shtypur emocionet tona, duke na lënë të pasigurt se si të lidhemi me to në një nivel më të thellë.

Pra, si të hyjmë në kontakt me anën tonë emocionale? 

Terapistja Kim Egel diskuton se si të shfrytëzoni emocionet tuaja, veçanërisht nëse jeni i ri në këtë lloj gjëje. Si të ndjeni gamën tuaj të plotë të emocioneve?

Merrni një pushim

Ndërsa nxitojmë në jetë, duke u hedhur nga një aktivitet në tjetrin, shpesh harrojmë të marrim frymë. Dhe ky zë i vazhdueshëm na lë më pak kohë për të përpunuar ose kuptuar emocionet tona të vërteta. Kjo është arsyeja pse ne duhet të mësojmë se si të ngadalësojmë. Egel shkruan, “Për të kuptuar se si ndiheni, ju duhet kohë për të ‘ulur dhe përpunuar emocionet tuaja'”. Krijoni hapësirë dhe kohë për t’i lejuar vetes të ndjeni emocionet tuaja. Kur të ktheheni nga puna, merrni 20-30 minuta për të ecur. Gjatë kësaj kohe lejojini vetes dhomën të ulet me emocionet tuaja. Filloni me ditën tuaj dhe pastaj shkoni nga atje. Dhe mbani mend gjithmonë, përjetimi i emocioneve, të mira dhe të këqija, është ajo që na bën njerëz.

Emërtoni emocionin 

Ndërsa jeni duke përpunuar, përpiquni t’i vendosni një emër asaj që po ndjeni. Kjo mund të jetë e ndërlikuar nëse nuk jeni mësuar me të, por jepini një goditje. Filloni duke kuptuar nëse është një emocion pozitiv apo negativ, sugjeron Egel. Më pas, shikoni nëse mund t’i përputhni ndjenjat tuaja me një nga emocionet themelore me të cilat jemi njohur, si zemërimi, trishtimi ose lumturia.

Ndjejeni atë fizikisht

Pyesni veten se ku i ndjeni emocionet tuaja. A është në fyt apo në sy? Apo është në gjoks apo në duar? Jini kurioz për ato ndjesi dhe eksploroni ato, përmbledh Egel. Pyesni veten nëse ndjesitë që ndjeni janë të këndshme apo të pakëndshme. Ndjeni këto ndjesi për një ose dy minuta dhe lëreni veten të uleni në gjendje të pakëndshme.

Jini të dhembshur 

Jini gjithmonë të sjellshëm me veten, pavarësisht se çfarë emocionesh po kaloni. Egel shkruan: “Nëse është e vështirë për ju ta bëni këtë, mendoni se çfarë do t’i thonit mikut tuaj më të mirë nëse do të ndjenin emocionin tuaj specifik.” Ju mund ta gjeni veten duke thënë se e kuptoni luftën e tyre dhe se gjërat do të përmirësohen. Do t’i siguroni miqtë tuaj se jeni aty për ta dhe se i mbështetni. Dhe kur fillojmë të flasim me veten si me një mik apo një të dashur, ngadalë fillojmë ta trajtojmë veten me më shumë dashamirësi dhe respekt. Të cilat mund të na ndihmojnë të vlerësojmë dhe respektojmë më shumë emocionet tona. Të ndjesh emocionet e tua nuk është një shëtitje në park; mund të jetë mjaft e vështirë dhe e pakëndshme. Por duke u përballur me të mirat dhe të këqijat, mund të filloni të merrni kontrollin e emocioneve tuaja. Kjo mund të çojë në një marrëdhënie më të shëndetshme me veten dhe ata përreth jush.

(Kosova Sot Online)