Pse linjat ajrore i bëjnë fluturimet më të gjata se që janë?

  • 09 prill 2019 - 15:23
Pse linjat ajrore i bëjnë fluturimet më të gjata se që janë?

Keni menduar ndonjëherë pse kohët e fluturimit duket se po bëhen më gjatë? Quhet “mbushje”, një fenomen që ndihmon linjat ajrore të arrijnë në kohë, por me një kosto.

Në vitet 1960 u deshën pesë orë për të fluturuar nga Nju-Jorku në Los Anxhelos dhe vetëm 45 minuta për të kaluar nga Nju-Jorku në Uashington, DC. Sot, këto fluturime të njëjta tani marrin gjashtë orë plus 75 minuta, edhe pse aeroportet nuk kanë lëvizur më larg.

Quhet “orari i zvarritjes”, ose mbushje. Dhe kjo është një sekret që linjat ajrore nuk duan që ju të dini rreth, veçanërisht duke pasur parasysh efektet përhapëse për mjedisin.

Bindjet janë linjat ajrore shtesë që lejojnë vetveten të fluturojnë nga A në B. Për shkak se këto fluturime ishin vazhdimisht vonë, linjat ajrore tani kanë rritur vonesat në oraret e tyre në vend të përmirësimit të operacioneve.

Megjithatë, kjo prirje globale paraqet probleme të shumta: jo vetëm që udhëtimi juaj zgjat më shumë, por krijimi i iluzionit të saktësisë do të thotë se nuk ka presion mbi linjat ajrore për t’u bërë më efikase, domethënë mbipopullimi dhe emetimet e karbonit do të vazhdojë të rritet.

“Mesatarisht, mbi 30% e të gjitha fluturimeve mbërrijnë më shumë se çdo 15 minuta çdo ditë, pavarësisht mbushjes”, thotë kapiten Michael Baiada, president i grupit ATH të konsulencës për aviacion, duke cituar raportin e konsumit të udhëtimit ajror të Departamentit amerikan të Transportit. Shifra ishte 40%, por mbushja, jo përmirësime operacionale, rriti normat e mbërritjes në kohë. 

“Duke mbushur, linjat ajrore po luajnë sistemin për t’ju mashtruar”.

Sa vonë është, vonë?

Qëllimi përfundimtar është ‘A0’, ose mbërritja në derë pikërisht në kohë. Nëse një fluturim është herët ose vonë, mund të pengojë disa gjëra të tjera – si disponueshmëria e portës dhe kapaciteti i aeroportit, përcjell albinfo.ch.

Ka edhe një gjuhë për të përshkruar këtë përpikëri. Pra, çdo vonesë përtej A0 shton numrin e minutave që avioni mbërriti vonë në portë – A15, për një avion që është 15 minuta vonë. Por çdo gjë ndërmjet A0 dhe A14 nuk konsiderohet vonë nga Departamenti Amerikan i Transportit. DoT krijoi këtë standard global për matjen “në kohë” para ardhjes së të dhënave moderne dhe komunikimeve që, sot, e bëjnë A0 të arritshëm.

Për të qenë e drejtë, linjat ajrore globale kanë investuar miliarda dollarë në teknologji për të mundësuar shtigje më të efektshme të fluturimit, sipas industrisë, Airlines for America.

Më mirë vonë se kurrë!

Pra, a ka ndonjë zgjidhje në horizont? Një nga supozimet më të mëdha është se modernizimi i kontrollit të trafikut ajror do ta zgjidhë problemin. Miliarda dollarë në investime në fakt kanë përgjysmuar kontrollin e trafikut ajror, që shkaktojnë vonesa që nga viti 2007, ndërsa vonesat e shkaktuara nga ajri u rritën, sipas një raporti të Bloomberg 2016.

Me linjat ajrore nën presion për të ulur kostot, për të rritur fitimet dhe për të zvogëluar ndikimin e tyre në mjedis, përse nuk po punojnë tashmë me kontrollin e trafikut ajror për këtë?

“Airlines kanë investuar në teknologji të re më parë me rezultate të përziera”, thotë Hendricks. “Ata tani janë shumë të kujdesshëm në lidhje me atë që investojnë. Kjo është e ndërlikuar nga fakti se po investojnë shumë në teknologjinë e kërkuar nga modernizimi i kontrollit të trafikut ajror në rrugë.

Pra, çfarë do të thotë kjo për të gjithë pasagjerët? Me lojrat ajrore të sistemit, ashtu siç qëndron, kohët e fluturimit do të rriten sa më shumë aeroplanë të marrin në qiell.

“Taktikat e bllokimit të kohës së fluturimit janë bërë praktikë e zakonshme për kompanitë ajrore”, thotë aktivistja e të drejtave të pasagjerëve, Paloma Salmeron, zëdhënëse për AirHelp. Gjithashtu lehtëson pragun që kualifikon udhëtarët për të paraqitur kërkesa për dëmshpërblim së paku sipas ligjit të të drejtave të pasagjerëve të Bashkimit Evropian.

(Kosova Sot)