Spanja nuk e bojkoton Samitin e Zagrebit për shkak të Kosovës

  • 31 janar 2020 - 16:17
Spanja nuk e bojkoton Samitin e Zagrebit për shkak të Kosovës

Spanja nuk do të bojkotojë Samitin BE – Ballkani Perëndimor në Zagreb. Kështu u konfirmua sot për EWB në një përgjigje me shkrim nga Përfaqësuesi i Përhershëm i Spanjës në Bashkimin Europian.

Ata thanë se delegacioni i Spanjës do të jetë prezent në Samitin si një shtet anëtar i BE-së.

“Varësisht nga konfigurimi i Samitit, Spanja do ta prezantohet nga një nivel përfaqësimi apo tjetër”, thuhet në përgjigje. 

Përpara Samitit të mëparshëm BE-Ballkan Perëndimor që u mbajt në Sofje në 2018, Spanja me këmbëngulësi tha që pjesëmarrja e Kosovës në Samit është e papranueshme. Kryeministri Spanjoll në kohën kur Mariano Rajoy mori pjesë në Samitin në Sofje, por nuk do të ulej në të njëjtën tryezë me presidentin e Kosovës.

“Spanja do të ruajë pozicionin e saj të qëndrueshëm gjatë gjithë kohës për mos njohje të Kosovës si shtet, një mendim i përbashkët katër shtete të tjera anëtare dhe 80 vende të tjera në rajone të ndryshme në botë dhe në përputhje me ligjin ndërkombëtar dhe sistemin e Kombeve të Bashkuara”, përfundon përgjigja.

Më 29 janar, Radio Evropa e Lirë publikoi një artikull duke thënë se Spanja “kërcënon që të bojkotojë Samitin e Zagrebit për shkak të pranisë së Kosovës marrë nga burime të besueshme në Madrid, Zagreb dhe Bruksel”.

(Kosova Sot Online)