Me kërkesë të mjekëve, pesha e madhe më nuk do t’ju kualifikojë si obez në Kanada

  • A.P /
  • 06 gusht 2020 - 23:27
Me kërkesë të mjekëve, pesha e madhe më nuk do t’ju kualifikojë si obez në Kanada

Mjekët, të cilët janë pjesë e e shoqatës jo fitimprurëse Obezity Canada dhe Shoqatës Kanadeze Bariatric të Mjekëve dhe Kirurgëve, besojnë se mjekët nuk kanë trajtuar pacientët me obezitet në mënyrën e duhur. Sipas mendimit të tyre, diskriminimi në peshë pengon trajtimin dhe ilaçet kanë bërë pak hapësirë ëpër pozitivitetin e trupit, shkruan CNN,

Obeziteti, argumentojnë ata, duhet të përcaktohet nga shëndeti i një personi, e jo nga pesha e tyre.

Udhëzimet, të cilat u botuan këtë javë në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Kanadeze, rekomandojnë që mbipesha të klasifikohet si një sëmundje kronike që kërkon trajtim të përshtatur dhe kujdes të gjatë.

Autorët gjithashtu inkurajojnë mjekët që të ndalojnë të mbështeten vetëm në BMI (ose indeksin e masës trupore) kur bëhet fjalë për diagnostikimin e pacientëve të tyre.

Me këtë përkufizim, njerëzit do të diagnostikoheshin si të trashë nëse pesha e tyre e trupit ndikon në shëndetin e tyre fizik ose në mirëqenien mendore, tha Dr.Arya Sharma, profesore e mjekësisë në Universitetin e Albertës, Edmonton dhe drejtori shkencor i Obezity Canada, i cili ishte bashkë – autor udhëzimet.

“Kjo është një largim i madh nga nocioni që ju mund të hipni mbi një matës dhe të diagnostikoni mbipeshën. Nuk ka asnjë lidhje me madhësinë, formën apo asgjë tjetër. Është thjesht pyetja, a është dhjami i trupit tuaj duke dëmtuar shëndetin tuaj?”.

(Kosova Sot Online)