Misteri i madh i shkencës: A ngrin uji i nxehtë më shpejt se i ftohti

  • G.G /
  • 10 November 2020 - 08:47
Misteri i madh i shkencës: A ngrin uji i nxehtë më shpejt se i ftohti

Fenomeni që uji i nxehtë ngrin më shpejt se uji i ftohtë u vu re nga Aristoteli, megjithatë, shumë shkencëtarë nuk kanë qenë në gjendje ta shpjegojnë.

Në kërkimet e fundit, shkencëtarët janë përqendruar në vetitë e lidhjeve hidrogjen si një zgjidhje e mundshme për një nga misteret më të vjetra në fizikë. Dhe ndërsa disa po përpiqen, disa shkencëtarë pohojnë se i ashtuquajturi efekt Mpemba nuk ekziston aspak, raporton National Geography.

Efekti Mpemba u bë i njohur për një numër të madh njerëzish gjatë kohës së Francis Bacon dhe Rene Descartes, dhe u fol më së shumti kur një djalosh nga Tanzania zbuloi këtë fenomen në vitin 1960 ndërsa bënte akullore.

Erasto Mpemba, sipas të cilit është quajtur fenomeni, shpesh bënte akullore me shokët e tij të shkollës duke përzier qumështin e nxehur me sheqerin. Pas kësaj, ai së pari linte qumështin të ftohet pak, dhe pastaj e vendoste në frigorifer.

Sidoqoftë, një ditë ai ishte i paduruar dhe vendosi qumësht të nxehtë në frigorifer. Për habinë e të gjithëve, akullorja e tij ishte e para që ishte gati. Kjo e frymëzoi atë të botonte një punim mbi këtë temë së bashku me profesorin e tij të fizikës në 1960.

Megjithëse vetë efekti u njoh nga fizikanët, ata nuk mund ta shpjegonin në asnjë mënyrë. Pse ngrihet uji i nxehtë më shpejt se uji i ftohtë temperatura e të cilit është shumë më afër pikës së ngrirjes?

Shoqëria e Kimistëve Mbretëror madje shpalli një konkurs në vitin 2012, në mënyrë që disa nga shkencëtarët në të gjithë botën të mund të përpiqen të shpjegojnë këtë rast. Konkursi mori 22 mijë punime nga e gjithë bota, por asnjëra prej tyre nuk dha një shpjegim të plotë.

Hipoteza më e zakonshme është se uji i nxehtë avullohet dhe humbet peshë më shpejt. Por përpjekja për ta provuar atë, duke vendosur ujë të nxehtë në vende të mbyllura ku nuk ka avullim, ishte e pasuksesshme.

Një hipotezë tjetër është se uji zhvillon një rrymë konvekse dhe se temperatura nivelohet kur ftohet.

Një gotë me ujë të nxehtë e ftohur shpejt do të ketë një ndryshim më të madh të temperaturës, dhe do të humbasë nxehtësinë më shpejt nga sipërfaqja, ndërsa një gotë me ujë të ftohtë do të ketë një ndryshim më të vogël të temperaturës dhe kështu më pak konveksion që do të përshpejtonte procesin.

Studiuesit nga Universiteti i Metodistëve Jugorë në Dallas dhe Universiteti Nanjing në Kinë besojnë se ata e dinë zgjidhjen – lidhjet e çuditshme midis atomeve të hidrogjenit dhe oksigjenit në molekulat e ujit mund të jenë çelësi për zgjidhjen e enigmës.

Simulimet e grupeve të molekulës së ujit tregojnë forcën e lidhjeve të hidrogjenit që varet nga ngjarjet në molekulat e ujit ngjitur. Kur uji nxehet, lidhjet më të dobëta prishen dhe grupet e molekulave formohen në struktura që mund të shndërrohen në struktura akulli kristal si pikënisje për ngrirjen.

Në mënyrë që uji i ftohtë të riformohet në këtë mënyrë, së pari duhet të prishen lidhjet e dobëta ndërmjet atomeve të hidrogjenit.

Kështu, uji i nxehtë ka një përqindje më të lartë të lidhjeve të forta midis atomeve të hidrogjenit sesa uji i ftohtë, dhe për këtë arsye lidhjet e dobëta prishen ndërsa rritet temperatura, por kjo hipotezë gjithashtu duhet të provohet.

Puna shkencore nga Kolegji Mbretëror në Londër është përqendruar në kohën që i duhet ujit të nxehtë dhe të ftohtë për të arritur pikën e ngrirjes (0 gradë Celsius).

Një nga studiuesit nga projekti, Henry Burridge, pohon se pa marrë parasysh se si e vendosën eksperimentin, ata nuk gjetën efektin Mpemba.

(Kosova Sot Online)