BE-ja thotë se nuk do ta ndjek shembullin e dekretit të Joe Biden në Ballkanin Perëndimor

  • E.K /
  • 09 June 2021 - 15:19
 BE-ja thotë se nuk do ta ndjek shembullin e dekretit të Joe Biden në Ballkanin Perëndimor

Dekreti i presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden mbi zgjerimin e masave emergjente në Ballkanin Perëndimor, ka zgjuar reagimin e Bashkimit Evropian. Zëdhënësi i BE-së,  Peter Stano ka deklaruar sot se BE-ja ka detyrimet e saj ndaj partnerëve në rajon dhe se sanksionet nuk janë pjesë e politikave aktuale evropiane në Ballkanin Perëndimor.

“Angazhimi ynë në rajon është shumë i fortë. Bisedimet rreth sanksioneve të mundshme nuk janë në rendin e ditës. Çdo vendim mbi këtë duhet të merret unanimisht nga të gjitha vendet anëtare. Për momentin, kjo nuk po diskutohet kur bëhet fjalë për partnerët në Ballkanin Perëndimor”, tha Stano.

I pyetur nga media në Bruksel për të komentuar mbi nënshkrimin e Biden të një dekreti për zgjatjen e sanksioneve të SHBA ndaj individëve dhe organizatave nga Ballkani Perëndimor në mënyrë që të sigurojë stabilitetin dhe sigurinë në rajon, Stano tha sot se BE nuk komenton mbi vendimet e administratës amerikane dhe ka politikën e vet kur bëhet fjalë për partnerët në Ballkanin Perëndimor.

Ai kujton se angazhimi ndaj rajonit është një nga pikat themelore të agjendës së BE, si dhe se bisedimet e rregullta zhvillohen me udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor mbi problemet e rajonit.

Dekreti fillestar u miratua në vitin 2001, si dhe kriteret për futjen e sanksioneve amerikane, në mënyrë që të zgjidhen sfida të tilla si korrupsioni dhe lëvizje të tjera që pengojnë institucionet kryesore dhe marrëveshjet ndërkombëtare, siç u njoftua mbrëmë nga Shtëpia e Bardhë.

Biden lëshoi një dekret duke vendosur sanksione ndaj çdo personi për të cilin Ministria e Financave, në konsultim me Departamentin e Shtetit, përcakton se ajo është “përgjegjëse ose një bashkëpunëtor, i përfshirë drejtpërdrejt ose indirekt në veprime ose politika që kërcënojnë paqen, sigurinë, stabilitetin ose territorin” integriteti i çdo zone, “ose vendet në Ballkanin Perëndimor dhe minojnë proceset demokratike dhe institucionet në rajon.”

Dënimet do të përfshinin gjithashtu ata që janë përgjegjës për “shkelje serioze të të drejtave të njeriut dhe të përfshirë në korrupsion në rajon, duke përfshirë përvetësimin e fondeve publike, tjetërsimin e pronës private për përfitime personale ose për qëllime politike dhe ryshfet”.

Siç raportohet nga Shtëpia e Bardhë, kjo rregullore lejon gjithashtu vendosjen e sanksioneve ndaj aktorëve të përfshirë në “shkelje ose veprime që pengojnë ose rrezikojnë zbatimin e çdo marrëveshjeje mbi sigurinë rajonale, paqen, bashkëpunimin ose njohjen reciproke, kornizën ose mekanizmin që lidhet me Ballkanin Perëndimor”.

Rregullorja e re përfshin gjithashtu Marrëveshjen e Prespës nga 2018, si dhe Mekanizmin Ndërkombëtar për Gjykatat Penale, i cili është pasardhësi i Tribunalit të Hagës.

Departamenti i Shtetit tha në një deklaratë se angazhimi i SHBA për të promovuar demokracinë, transparencën dhe llogaridhënien në të gjithë Ballkanin Perëndimor është i fortë dhe “në përputhje me standardet që vendet në rajon duhet të përmbushin për të arritur qëllimin e tyre për të përparuar në rrugën Evropiane ”

Biden nënshkroi një dekret të martën duke zgjeruar fushën e masave emergjente në rajonin e Ballkanit Perëndimor, të deklaruar në vendimin e vitit 2001, si dhe kriteret për vendosjen e sanksioneve të SHBA për të adresuar sfida të tilla si korrupsioni, tha Shtëpia e Bardhë.

(Kosova Sot Online)