UNMIK: Ne do ta vazhdojmë misionin tonë në Kosovë

  • E.K /
  • 20 October 2022 - 11:12
UNMIK: Ne do ta vazhdojmë misionin tonë në Kosovë

Në takimet me përfaqësuesit ndërkombëtarë, zyrtarët e Kosovës shpesh kërkojnë që Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë, UNMIK, të përfundojë mandatin e tij dhe të deklarojë se është i panevojshëm. Nga ana tjetër, Beogradi dhe përfaqësuesit e serbëve në Kosovë konsiderojnë se UNMIK-u është i domosdoshëm për shkak të respektimit të Rezolutës 1244, e cila garanton integritetin e Serbisë, raporton Euronews Serbia.

Kërkesave të përsëritura për përfundimin e mandatit të UNMIK-ut në Kosovë, nga ky mision për Euronews Serbia, ata u përgjigjen se vazhdojnë ta kryejnë misionin e tyre pa pengesa.

“Mandati i UNMIK-ut, bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit, është që të ofrojë kushte për një jetë të qetë dhe normale për të gjithë banorët e Kosovës. Për këtë qëllim, UNMIK-u punon për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut, forcimin e sundimit të ligjit dhe promovimin e angazhimit të rëndësishëm të grave dhe të rinjve,” tha zëdhënësi i UNMIK-ut Sanam Dolatshahi.

Kërkesat e fundit për përfundimin e misionit të UNMIK-ut i kanë dërguar kryeministri shqiptar Edi Rama, shefja e Misionit të SHBA-së në Kombet e Bashkuara, Linda Thomas-Greenfield dhe presidentja e Kosovës Vjosa Osmani në shtator të këtij viti në selinë qendrore të Kombeve të Bashkuara.

Njohësit e situatës politike besojnë se përkundër reduktimit të stafit dhe kompetencave të UNMIK-ut, ai mund të ndalojë së punuari vetëm duke anuluar Rezolutën 1244.

“Është normale që UNMIK-u tani ka më pak autoritet dhe mendoj se vetëm në veri ushtron një lloj autoriteti, por me të vërtetë mendoj se derisa të ndryshohet Rezoluta 1244, mund të bëni të gjitha llojet e deklaratave politike, por realiteti është se UNMIK-u është gjithashtu pjesë e asaj rezolute”, tha ai. është analisti politik Milazim Krasniqi.

Për serbët, prania e UNMIK-ut do të thotë gjithashtu se ka ende shpresë që Kosova të mbetet pjesë e Serbisë.

“Mandati i misionit të Kombeve të Bashkuara është vendosur me Rezolutën 1244, dhe ajo rezolutë pohon dhe konfirmon se Kosova është ende një rajon autonom në kuadër të Republikës Federale të Jugosllavisë së atëhershme, d.m.th. motivi i dëshirës që UNMIK-u të largohet, që do të nënkuptonte se çdo mundësi për kthimin e procesit negociator në Kombet e Bashkuara në vend të kornizës së BE-së do të pushonte së ekzistuari”, tha Miodrag Marinkoviq nga OJQ-ja “Casa” nga Mitrovica e Veriut.

Misioni i Kombeve të Bashkuara, i cili erdhi në Kosovë në vitin 1999, ndihmoi në krijimin e institucioneve të Kosovës, si dhe të kornizës kushtetuese, dhe aktualisht, sipas zëdhënëses së UNMIK-ut, qëllimi parësor është përmirësimi i kohezionit social dhe besimit ndërmjet komuniteteve.

“Ne kemi zbatuar më shumë se 250 projekte në pesë vjet duke punuar me partnerë nga të gjitha komunitetet në Kosovë, në fusha të ndryshme si të drejtat gjuhësore, qasja në drejtësi dhe fuqizimi ekonomik. Duke promovuar dialogun ndërmjet komuniteteve në terren, UNMIK-u vazhdon të mbështesë progres në diskutimet e nivelit të lartë politik, veçanërisht në dialogun e udhëhequr nga BE-ja. Përveç kësaj, UNMIK-u kryen rolin kyç të monitorimit dhe raportimit të rregullt në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për zhvillimet në Kosovë”, thotë Sanam Dolatshahi.

Miodrag Marinkoviq beson se UNMIK-u mund të ketë ende detyra të rëndësishme.

“E para është përkrahja e procesit të demokratizimit të Kosovës dhe kjo është veçanërisht e rëndësishme për komunitetet joshumicë ku standardet e të drejtave joshumicë janë krejtësisht të paarritshme për qeverinë e sotme të Kosovës. UNMIK-u mund të ndihmojë shumë në këtë, dhe e dyta sferë në të cilën unë shoh se roli i UNMIK-ut është ajo që i duhet patjetër edhe serbëve edhe shqiptarëve është ky lloj ndërmjetësimi”, tha Marinkoviq.

Krasniqi thotë se mund të thuhet se problemi i Kosovës më shumë i ngjan çështjes së sigurisë se sa çështjes demokratike.

“E megjithatë, derisa Serbia thotë se Kosova është pjesë e Serbisë dhe derisa Kosova thotë se është e pavarur, nëse nuk ka parti brenda, atëherë do të ketë probleme. Pra, UNMIK-u dhe KFOR-i dhe të gjitha ato struktura që janë atje, duke punuar. për stabilitetin dhe mirëqenien e Kosovës janë të mirëseardhura”, thotë Krasniqi.

Përkundër kërkesave të zyrtarëve të Kosovës që UNMIK-u të largohet, zëdhënësja e kësaj organizate pohon se misioni punon me një sërë institucionesh të Kosovës, në nivel qendror dhe lokal dhe mandatin e tij e zbaton në bashkëpunim me partnerë të ndryshëm ndërkombëtarë.

(Kosova Sot Online)