Patate të skuqura kancerogjene e pjeshkë plot me pesticide janë maja e ajsbergut: Lista e produkteve serbe që nuk u lejuan të hynin në BE është e gjatë

  • E.K /
  • 17 August 2023 - 10:18
Patate të skuqura kancerogjene e pjeshkë plot me pesticide janë maja e ajsbergut: Lista e produkteve serbe që nuk u lejuan të hynin në BE është e gjatë

Po raportohen gjithnjë e më shumë raste për produkte “të rrezikshme” serbe, që nuk kanë kaluar kontrollin kufitar dhe janë eksportuar në vendet e BE-së.

Patate të skuqura kancerogjene, pjeshkë plot pesticide – lista e produkteve që duhej asgjësuar është e gjatë.

Që nga fillimi i vitit kontrolli kufitar ka konstatuar se 10 produkte serbe janë potencialisht të rrezikshme dhe vitin e kaluar (2022) në 11 prej tyre është konstatuar ekzistimi i substancave të dëmshme.

Informacioni se pjeshkët nga Serbia përmbajnë një nivel të lartë të pesticidit chlorpyrifos u publikua në faqen e internetit të alarmit të shpejtë të Komisionit Evropian (KE) për ushqimin dhe ushqimin e kafshëve.

Ky është kontingjenti i dhjetë i mallrave që është kthyer mbrapsht në Serbi, nga kufiri që nga fillimi i vitit.

Gjatë vitit të kaluar, 2022, e njëjta situatë ka ndodhur 11 herë.

Kështu, rasti i parë i një viti më parë ndodhi më 25 shkurt, kur në kufirin hungarez u konstatua se në kopër të thatë kishte mbetje të izekticidit chlorpyrifos, njësoj si te pjeshkët e sapo kthyera. Sipas Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Kjo erëz është tërhequr nga tregu hungarez.

Më 11 mars, në kufirin me Kroacinë, kontrolli konstatoi se ushqimi suplementar për kafshët nga Serbia përmbante një përmbajtje shumë të lartë zinku dhe produkti më pas ishte tërhequr nga tregu kroat.

Produkti i radhës që nuk është miratuar në inspektim është mishi i qengjit, pasi në të janë gjetur antibiotikë. Në fakt, u gjetën mbetje të enrofloksacinës, e cila përdoret në trajtimin e bagëtive. Kjo ka ndodhur më 8 maj, po ashtu në kufirin me Kroacinë, kur është dorëzuar kërkesa për shtim të inspektimit nga kontrolli tregtar pranë Komisionit Evropian.

Substanca tjetër që u gjet ishte acidi sorbik, në një pije freskuese që supozohej të eksportohej nga Serbia në Qipro. Aty, megjithatë, më 3 maj u konstatua se pija përmbante 296 miligramë të këtij aditiv për litër, ndërsa maksimumi i lejuar është 250. Në faqen e internetit të Komisionit Evropian thuhet se grupi i produkteve më pas është urdhëruar të dërgohet sërish në Qipro ose të shkatërrohet. .

Pesticidi metalaxyl, i cili u gjet më 7 korrik të vitit të kaluar në kastravecat e prodhuara në Serbi në kufirin kroat, është cilësuar si i rëndë. Faqja e internetit e KE-së thekson gjithashtu se grupi i produkteve është urdhëruar të ridërgohet në Kroaci ose të shkatërrohet.

Më 23 qershor 2022, në Rumani u konstatua se pjeshkët nga Serbia përmbajnë klorpyrifos, i njëjti pesticid që u gjet në pjeshkët shtëpiake vetëm pak ditë më parë.

Pjeshkët janë tërhequr nga tregu rumun.

Benzisothiazolinone, një lloj konservuesi që mund të gjendet në disa produkte pastrimi, është gjetur në kashtë letre që janë prodhuar në Serbi, në kufirin me Kroacinë, më 14 korrik të vitit të kaluar. Më pas është urdhëruar që ose të shkatërrohet produkti ose të dërgohet një raund i ri dhe importuesi kroat ka njoftuar klientët, pra zinxhirët e shitjes me pakicë, se duhet ta kthejnë produktin.

Edhe një herë, pesticidi tashmë i njohur chlorpyrifos u gjet përsëri në pjeshkë, në kufirin me Slloveninë, më 9 gusht, dhe u dha përsëri i njëjti urdhër – ose do të dërgohet një grumbull i ri ose do të shkatërrohet ky.

I njëjti pesticid u gjet në tranguj të prodhimit vendas më 18 gusht në kufirin me Kroacinë dhe u urdhërua që produktet të kthehen në këtë vend ose të asgjësohen.

Edhe një herë, klorpyrifos u gjet në një produkt nga Serbia, në kombinim me ametoktradin, në luleshtrydhet e egra të ngrira që eksportuam në Belgjikë.

Megjithatë, kontrolli vendor ka konstatuar ekzistencën e këtyre lëndëve të dëmshme dhe luleshtrydhet janë tërhequr nga shitja dhe importuesi ka njoftuar klientët, markete që kanë dashur ta shesin këtë produkt për ta kthyer atë.

Edhe pse produkti tjetër i kthyer nuk përmbante konservues dhe insekticide, Komisioni Evropian përsëri lëshoi ​​një alarm.

Bëhet fjalë për shufrat e orizit që eksportuam në Lituani dhe më 21 nëntor të vitit të kaluar u konstatua se ato përmbajnë një nivel shumë të lartë të acideve yndyrore trans.

Përkatësisht, maksimumi i lejuar është dy gramë acide yndyrore trans për 100 gramë produkt, dhe në këtë rast sasia e trans yndyrës ka qenë rreth 34,7 gramë për 100 gramë shufra orizi. Produkti është tërhequr nga tregu lituanez.

Kujtojmë, siç ka shkruar tashmë portali Nova.rs, gjatë këtij viti nga kufiri janë kthyer nëntë produkte – nga patatinat, deri te frutat, madje edhe salmoni i tymosur. Ne u përpoqëm të mësojmë nga Ministria e Bujqësisë se cila është procedura kur kontrolli kufitar konstaton se një produkt përmban një substancë të rrezikshme të paligjshme, por nuk morëm përgjigje për pyetjet deri në publikimin e këtij teksti në Nova.rs

(Kosova Sot Online)