“Të gjithë njerëzit që jetojnë në Mal të Zi janë serbë”, fushata e egër e botës serbe ku përfshihet edhe Kisha Ortodokse Serbe

  • E.K /
  • 27 November 2023 - 10:36
“Të gjithë njerëzit që jetojnë në Mal të Zi janë serbë”, fushata e egër e botës serbe ku përfshihet edhe Kisha Ortodokse Serbe

Se fushata për rritjen e numrit të serbëve në Mal të Zi para regjistrimit të popullsisë është ende në vazhdim, treguan aktivistët pa emër, të cilët në Nikshiq lënë para dyerve librin “Harta e Mbretërisë së Malit të Zi” të Gjur Popoviqit dhe Jovan Roganoviqit. bashkëqytetarë, mesazhi kryesor i të cilëve është se të gjithë njerëzit që jetojnë në atdheun e Malit të Zi janë serbë.

Është një ribotim i vitit 1911 dhe libri është botuar nga Instituti për Kulturë Serbe nga Nikshiqi, themeluesi i të cilit është Budimir Aleksiç – ish-deputet i Demokracisë së Re Serbe, udhëheqës i të cilit është presidenti aktual i parlamentit malazez, Andrija Mandiq. Redaktor i Institutit është famullitari i Kishës Ortodokse Serbe (KPS), Nikola Marojeviq, i cili dikur u emërua në Bordin e Drejtorëve të Universitetit të Malit të Zi me sugjerimin e ministres Vesna Bratiq – pikërisht për të plotësuar vendin. të Budimir Aleksiqit. Pas një reagimi të mprehtë të publikut, i cili kundërshtoi faktin se një figurë kishtare përfaqëson shtetin në Universitet, Marojević u tërhoq nga ai pozicion.

“Të gjithë njerëzit që jetojnë në atdheun tonë janë serbë, kryesisht të besimit ortodoks, dhe ka pak katolikë dhe muhamedanë” – shkruhet ndër të tjera në një nga faqet e para të ribotimit të librit “Harta. të Mbretërisë së Malit të Zi”. Më pas shtohet se “duhet ditur se të gjithë jemi me origjinë serbe dhe me kombësi serbe”.

Thuhet se në Mal të Zi jetojnë “serbë të pastër dhe të mirëfilltë që flasin gjuhën serbe” dhe ka, siç pretendohet në këtë libër, rreth 300 mijë banorë.

Në një pasqyrë të shkurtër shkruhet se çdo nahije ka kufijtë e saj që e ndajnë atë nga “krahinat e tjera serbe”.

“Nga veriu kufizohet me lumin Tara që e ndan nga Hercegovina, nga lindja me Serbinë e Vjetër, nga jugu: Shqipërinë, Detin Adriatik dhe Gjirin e Kotorrit dhe nga perëndimi me Hercegovinën, Gjirin e Kotorri, dhe deti Adriatik”, specifikohet më vonë.

Ata e dinë se kush dhe çfarë arrijnë

Qytetarët e Malit të Zi prej disa kohësh janë dëshmitarë të një propagande flagrante në të cilën “inxhinierët” e botës serbe i mësojnë se kush janë dhe si duhet të deklarohen në regjistrimin e ardhshëm. Në këtë fushatë, ata nuk u ndalën në përvetësimin vetëm të malazezëve, por u zgjatën edhe te kroatët. Kështu në gjithë Malin e Zi u vendosën tabela në të cilat të mëdhenjtë e Dubrovnikut paraqiten si serbë – p.sh. Ruđer Bošković, Valtazar Bogišić, Medo Pucić dhe Antun Fabris nga Korçula.

Në tabela thuhej se Boshkoviqi ishte “filozof, poet, diplomat serb”, ndërsa Bogishiq paraqitej si “historian ligjor serb, ministër i drejtësisë i Malit të Zi, i lindur në Cavtat”.

Billbordet e diskutueshme janë pjesë e fushatës “Krenar me serbishten tënde”, e nisur nga portali pro-serbo-rus IN4S në përgjigje të regjistrimit të popullsisë.

Muajin e kaluar në të gjitha këto iu bashkua edhe patriarku serb Porfirije, i cili gjatë liturgjisë në kishën e Ngjalljes së Krishtit në mes të Podgoricës foli për rrënjët serbe në Mal të Zi. Me atë rast ai u bëri thirrje serbëve në Mal të Zi “që me krenari dhe dinjitet në çdo rast të shprehin me vendosmëri identitetin e tyre si besimtarë të kishës ortodokse serbe, folës të gjuhës serbe dhe si anëtarë dinjitoz të kombit serb”.

“Këtu më mirë se në vende të tjera e dimë kush jemi, çfarë feje i përkasim dhe na dallon e pohon, e dimë edhe çfarë gjuhe flasim dhe çfarë kombi i përkasim… Jemi në disa vende, por është një fije e kuqe që na bashkon në një dhe e bën një – dhe kjo është kisha ortodokse dhe besimi – deklaroi Porfirij në liturgjinë në kryeqytet”.

Për sa kohë ata janë të lidhur me atë besim, ai shtoi se në të njëjtën kohë, duke patur si themel identitetin e tyre të krishterë ortodoks, ata kanë forcën dhe aftësinë për të zhvilluar çdo lloj identiteti.

“Nëse e dimë kudo, e dimë këtu në Podgoricë sepse fillimi dhe rrënjët tona janë të mbjella thellë këtu. Prefekti serb Stefani ka lindur në këtë qytet dhe duke vepruar prej këtu ka bashkuar Rashkën dhe Zetën. Prindi i Shën Savës, kryepeshkopit të parë serb, prandaj këtu më mirë se në vende të tjera e dimë kush jemi, çfarë feje i përkasim dhe na dallon e pohon, e dimë edhe çfarë gjuhe flasim e çfarë kombi. i përkasin…”- tha ndër të tjera Porfirje atë rast.

Projekti i Qeverisë Apostolike dhe licenca e paligjshme

Instituti për Kulturë Serbe në Nikshiq është pjesë e projektit të Qeverisë Apostolike të Zdravko Krivokapiqit, i cili së bashku me shkollat ​​fetare ortodokse në mënyrë të paligjshme ka marrë licencën për të punuar. Vendimet për ato licenca janë nënshkruar nga ministrja Vesna Bratiq.

Më pas publiku ishte dëshmitar i procedurës së qëllimshme dhe të organizuar të Qeverisë së 42-të dhe Mitropolisë për financimin e shkollave private fetare dhe “Institutit” nga buxheti me fonde publike. /Pobjeda

(Kosova Sot Online)