Ky shtet gjobitet për trajtimin që i bëri azilkërkuesve

  • A.P /
  • 13 June 2024 - 16:44
Ky shtet gjobitet për trajtimin që i bëri azilkërkuesve

Hungaria është urdhëruar të paguajë një gjobë prej 200 milionë eurosh për refuzimin e saj për të mbrojtur të drejtat e azilkërkuesve në atë që u përshkrua si një shkelje “e paprecedentë” e ligjit të BE-së nga gjykata më e lartë e bllokut, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Gjykata Europiane e Drejtësisë në Luksemburg urdhëroi gjithashtu Budapestin të paguajë 1 milion euro në ditë derisa të përmbushë ligjet e BE-së që u garantojnë refugjatëve të drejtën për të kërkuar azil brenda kufijve hungarez.

Në një vendim të lëshuar të enjten, gjykata tha se Hungaria kishte treguar “evazion të qëllimshëm” në zbatimin e politikës së BE-së, të cilën e përshkroi si “një shkelje të paprecedentë dhe jashtëzakonisht serioze të ligjit të BE-së” dhe “një kërcënim domethënës për unitetin e ligjit të BE-së dhe të drejtës së BE-së dhe parimit të barazisë së shteteve anëtare”.

Gjoba ishte më e lartë se sa kërkohej nga Komisioni Europian, ekzekutivi i BE-së, i cili e çoi Hungarinë në gjykatën e Luksemburgut. Gjyqtarët identifikuan gjithashtu “rrethana rënduese”, duke përfshirë sjelljen e përsëritur që kontribuoi në ashpërsinë e gjobës, shkruan The Guardian.

Duke iu përgjigjur vendimit, kryeministri hungarez, Viktor Orbán, e përshkroi vendimin e gjykatës si “të egër dhe të papranueshëm”, duke shtuar: “Duket se emigrantët e paligjshëm janë më të rëndësishëm për burokratët e Brukselit sesa qytetarët e tyre europianë”.

Vendimi ligjor vjen më pak se tre javë përpara se qeveria hungareze të marrë drejtimin e presidencës së radhës të Këshillit të Ministrave të BE-së. Ai nënvizon sfidën e thellë ndaj bllokut të paraqitur nga liderët nacionalistë anti-BE në një kohë kur forcat e ekstremit të djathtë bënë përparime në zgjedhjet europiane në Francë, Gjermani dhe Austri dhe janë gati të bashkohen me qeverinë në Holandë.

Vendimi lidhet me një vendim të vitit 2020 që zbuloi se Hungaria kishte shkelur ligjin e BE-së për migracionin duke kufizuar të drejtat e refugjatëve dhe emigrantëve për të kërkuar azil në mënyra të shumta, duke përfshirë mbajtjen e azilkërkuesve në kampet tranzit në Röszke dhe Tompa në kufirin e saj me Serbinë.

Hungaria mbylli kampet e kontejnerëve dhe argumentoi se kishte respektuar vendimin. Në vitin 2020, ajo miratoi një ligj që u kërkon azilkërkuesve të bëjnë një “deklaratë qëllimi” në një ambasadë hungareze në një vend jo anëtar të BE-së përpara se të mund të hyjnë në vend.

Si rezultat, pothuajse askush nuk mund të kërkojë azil në Hungari: autoritetet morën vetëm 30 aplikime në vitin 2023. Në krahasim, Qiproja, me një popullsi 10 herë më të vogël, mori 12,000 aplikime atë vit, sipas Agjencisë së BE-së për Azilin.

Në vendimin e saj të fundit, gjykata tha se ligji i Hungarisë i vitit 2020 për migracionin ishte në kundërshtim me ligjin e BE-së për azilin dhe konventat themelore të Gjenevës që garantojnë të drejtat e refugjatëve, përfshirë edhe që ata të mos kthehen në rrezik.

Gjykata identifikoi mënyra të tjera se si Hungaria dështoi në përputhje me ligjin e BE-së: “largimi i paligjshëm” i njerëzve të cilëve iu mohua azili pa respektuar masat mbrojtëse, si dhe moslejimi i personave që refuzuan të drejtën e azilit të qëndrojnë në vend në pritje të një apeli.

(Kosova Sot Online)