12 fakte shkencore që do t’ju mahnitin dhe do t’ju bëjnë më të mençur - OK KIDS - Kosova Sot
12 fakte shkencore që do t’ju mahnitin dhe do t’ju bëjnë më të mençur

12 fakte shkencore që do t’ju mahnitin dhe do t’ju bëjnë më të mençur

1. Shkencëtarët e kanë kthyer tekilën në diamante.

 Duke e nxehur një tekilë të re të pastër shkencëtarët kanë zbuluar që avujt e saj janë kthyer në diamante nëse janë mbledhur në një pjatë të çelikut të pastër.

2. ‘Splenda’ është zbuluar aksidentalisht

Një shkencëtar kishte kërkuar nga kolegu i tij që të testonte kemikaten dhe kishte shijuar atë në vend të saj. Mirë që rezultatet ishin ‘të ëmbla’.

3.  Retë akumuluese peshojnë thuajse sa 80 elefantë.

4. Zona e pjesës anësore të brendshme të syrit, që ka ngjyrë rozë, është një mbetje evolucionare.

Ajo është mbetje e një tjetër kapaku të brendshëm të syrit dhe quhet ‘Plica Semiluminaris’.

5. Aroma e gjithësisë është përshkruar si një përzierje e metalit të nxehtë, naftës dhe mishit të pjekur në skarë.

6. Mendja e njeriut është në gjendje të pranojë 1.1 milionë informacione në sekondë.

Ne jemi të vetëdijshëm për vetëm 40 prej tyre.

7. Venat e një personi mund të rrethojnë Tokën dy herë e gjysmë.

8. Gromësitja është i pamundur në hapësirë.

Mungesa e gravitetit e bën të pamundur ndarjen e lëngut nga gazi në stomak.

9. Sqepori mashkullor është helmues

Këmbët e tij të vogla përmbajnë helm.

10. Kafshë të reja zbulohen çdo ditë.

Ky kameleon xhuxh është zbuluar në Mozambik.

11. Koalat flenë mesatarisht 22 orë në ditë

12. Toka udhëton në gjithësi me shpejtësi 107,826 km/h.

Ajo rrotullohet me shpejtësi 1,609 km/h.

(Kosova Sot)

12 orë e 10 minuta më parë
19/12/18