Çfarë është vrima e zezë? - OK KIDS - Kosova Sot
Çfarë është vrima e zezë?

Çfarë është vrima e zezë?

Një vrimë e zezë është një vend ku gjërat mund të bien në por asgjë nuk mund t'i shpëtojë, madje as drita. Çfarë mund të krijojë një vend të tillë? Një yll gjigand i vdekur!

Në një kohë në jetën e saj, e cila mund të zgjasë miliarda vjet, një yll mund të përdorë të gjithë e karburantit të saj. Atëherë ajo zvogëlohet, me të gjithë materies së saj shtrydhur fort së bashku. Por në qoftë se ylli ishte të paktën 10 herë më masive se Dielli jonë, atëherë ajo do të kishte një masë të madhe dhe një tërheqje të madhe të gravitetit.Forca tërhequr të gjithë që stuff së bashku mund të jetë aq e madhe që ylli crushes veten poshtë për pothuajse asgjë në të gjitha. Dhe në zonën e vogël rreth këtij super-të dendur, objekt super-vogël, asgjë nuk mund të shpëtojnë.Ylli është bërë një vrimë e zezë.

(Kosova Sot)

4 orë e 54 minuta më parë
18/01/19