Pse qajmë nga qepët? - OK KIDS - Kosova Sot
Pse qajmë nga qepët?

Pse qajmë nga qepët?

Një qepë e fortë mund të na bëjë të qajë. Jo sepse na lëndon, por sepse qepët përmbajnë një kemikat që shkakton derdhjen e lotëve. Kur qepët coptohen apo prehen, ato lirojnë një kimikat në ajër , i cili shakton sytë tanë të lotojnë. Sapo substanca arrinë fytyrën  tuaj, ajo shakaton irritim të syve dhe të brendësis së hundës.

Sytë fillojnë të lotojnë si reagim ndaj irritimit, i cili ndihmon pastrimin e syve.

Shkenctartët mendojnë se ky kemikat është sistemi i mbrojtjes së qepës, për parandalimin e ngrënjes nga kafshët.

Kuzhinierët dhe ata që e pëlqejnë qepën , kan zbuluar ca trika të cilat ndihmojnë  në mbrojtjen e syve.

 

Ngrini qepën për rreth 15 minuta para coptimit. Kjo ndikon në ngadalsimin e lirimit te kemikatit
Preni qepën ne drrasë coptimi afër lavamanit, dhe lerëni rubinetin hapur. Uji pamundëson shpërndarjen e kemikates në ajër.
Ëendosni size notimi gjersa coptoni qepë.

Pra herën tjetër kur ndihmoni dikë për të pregatitur qepë për ushqimet tuaja të preferuara, sugjeroni këto trika, dhe shihni se a funksionojnë.

(Kosova Sot)

2 orë e 53 minuta më parë
15/12/18