Pse karrota ka ngjyrë portokalli ?

  • 11 janar 2019 - 08:59
Pse karrota ka ngjyrë portokalli ?

Kjo mund të tingëllojë e çuditshme  por pse karrota ka ngjyrë portokalli nuk ka pasur ndonjë shpjegim shkencor deri më tani.

Ne mund të falënderojmë një gjen të quajtur DCAR_032551 (referuar edhe si Y gjen karrota ), i cili luan një rol thelbësor në akumulimin e karotenoideve, një klasë e pigmenteve natyrore.

Profesori Phil Simon tha " Kemi gjetur se gjeni ‘’ Y’’  është përgjegjëse për akumulimin e pigmenteve verdhë dhe portokalli  në rrënjët karrotës." , transmeton gazeta Kosova Sot Online.

Pigmenti  beta-karoten natyrshëm ndodh në bimë dhe fruta dhe është konvertuar në vitaminë A nga organizmi. Ajo është gjetur edhe në ushqime si brokoli, spinaq dhe domate, por është përqendrimi i lartë në karrota që është përgjegjëse për ngjyrën.

Sipas studiuesve, kur karrotat janë kultivuar për herë të parë ,1100 vjet më parë në Azinë Qendrore kanë qenë të purpurt ose të verdhë.

Karrota ngjyrë portokalli erdhi shumë kohë më vonë.

(Kosova Sot)