A do të mundet Macron ta përjashtojë Britaninë nga BE-ja?

A do të mundet Macron ta përjashtojë Britaninë nga BE-ja?
A do të mundet Macron ta përjashtojë Britaninë nga BE-ja?

John Lichfield

  • 05 prill 2019 - 08:46

Macron është më armiqësori nga të gjithë liderët e BE-së ndaj një viti tjetër të grindjeve me Britaninë

 Një referendum i dytë? Një zgjedhje të përgjithshme? Është pikëpamja e Macron që është në dorën e Theresa May për të propozuar zgjidhje të tilla, jo për BE27. Ai mundet ende, në fakt, të përfundojë duke u bërë një hero i pamundur për Brexitersat e vështirë

Presidenti i Francës mund të kërcënojë 'le Brexit dur' për ta çliruar Evropën nga një Britani problematike - por ai gjithashtu dëshiron të shmangë një reagim tjetër të brendshëm

Brexiti është bllokuar nga më kokëfortit e Brexitersave. Mbështetësit e Brexitit po shpresojnë tani për një paradoks të ëmbël të tyre. Ata po kërkojnë nga presidenti Emmanuel Macron, një super hero anti Brexit, që ta nxjerrë Britaninë nga Bashkimi Evropian javën e ardhshme.

Vërejtjet e fundit të bëra nga presidenti francez sugjeruan se ai mund të thërriste shpirtin e Charles de Gaulle (të viteve 1963 dhe 1967) dhe të vinte veton ndaj zgjatjes së anëtarësisë britanike në BE, në samitin e Brukselit më 10 prill.

A do ta bëjë ai këtë? Para një takimi me “taoiseach” (shefin) irlandez Leo Varadkar, në shkallët e Pallatit Elysee, të martën, Macron shpërtheu nxehtë dhe të ftohtë. "Sikur Mbretëria e Bashkuar të jetë në gjendje ... të propozojë një zgjidhje të mbështetur nga një shumicë, ata de facto do të zgjidhnin daljen pa një marrëveshje," tha ai. "Ne nuk mund ta shmangim dështimin për ta".

Atëherë “Le Brexit dur”? Jo, jo. Macron vazhdoi të thotë se ekzistojnë "justifikime të besueshme" për një zgjatje të nenit 50. Ato mund të përfshijnë një zgjedhje, një referendum tjetër ose propozime më të buta për marrëdhëniet e ardhshme të Britanisë me BE-në. Ai dhe udhëheqësit e tjerë të BE-së do të ishin "të hapur" për të sqaruar idetë nëse Theresa May do t'i prezantonte ato në samitin e emergjencës në Bruksel të mërkurën e ardhshme.

Psikodrama e Brexitit

A e ka ndryshuar mendjen Macron? Më shumë gjasa ka që ai ka ndryshuar tonin e tij publik, nën presion nga Berlini dhe Dublini. Nuk ishte e mundshme që presidenti francez të sfidonte 26 kryeqytetet e tjera dhe të bllokonte një zgjatje të nenit 50 veta. Ai mbetet, megjithatë, udhëheqësi i kampit të paduruar brenda BE27.

Plani i ri i May-it - për të kërkuar një vonesë të shkurtër deri më 22 maj për të shtyrë nëpërmjet një Brexiti hibrid Laburist-konservator - thjeshtëson dhe komplikon jetën për Macronin dhe të tjerët. Nëse ajo ka një marrëveshje deri më 10 prill, zgjatja e shkurtër deri më 22 maj do të nënshkruhet me lehtësi. Nëse nuk ka marrëveshje të brendshme në Mbretërinë e Bashkuar, do të ketë hezitim të madh për të deklaruar një Brexit pa marrëveshje, por edhe ngurrim të madh për të zgjatur psikodramën e Brexitit.

Në zgjidhjen e këtij rebusi, Macron do të luajë një rol kryesor. Ai, si shumë liderë të tjerë, është kundër dhënies së një kontrolli bosh për gjetjen e një zgjidhjeje në shtatë javët e ardhshme. Kjo mund të çojë deri te përzënia e Britanisë nga BE-ja një ditë para zgjedhjeve evropiane. Udhëheqësit e tjerë mund të ofrojnë një vonesë më të gjatë, në këmbim të një angazhimi britanik për të organizuar zgjedhjet evropiane dhe një përmbajtje nga marrja e vendimeve të BE-së rreth një presidenti të ri të komisionit dhe një plan të ri pesëvjeçar buxhetor. Macron është i dyshimtë në lidhje me ndonjë zhvillim të tillë - edhe pse ka arsyet e tij që të ketë frikë nga një Brexit i vështirë. Vonesat e Eurostar-it të shkaktuara nga grevat e doganierëve francezë anë vetëm një shembull për atë që një Brexit i parregulluar mund të sjellë gjatë natës në anën lindore të Kanalit. Shpresat e Macron-it për të tejkaluar rebelimin e xhaketave të verdha varen nga një ekonomi franceze me rimëkëmbje modeste. Një Brexit i vështirë do të ishte ekonomikisht i mjerë për Britaninë, katastrofal për Irlandën dhe i dhimbshëm për Francën. Peshkatarët e veriut francezë mbështeten në "ujërat britanike" për 60% të peshkut të tyre. Gjëja e fundit që Macron do të donte të shihte tani është të shihte peshkatarët me xhaketa të verdha që bllokojnë portin Calais ose hyrjen në tunelin e kanalit.

Populizmi leproz

Përkundër të gjithave, Macron është më armiqësori nga të gjithë liderët e BE-së ndaj një viti tjetër të grindjeve me Britaninë, e cila do ta devijonte energjinë dhe vëmendjen nga planet e tij për një "rilindje" evropiane. Edhe komentatorët më eurofilë dhe anglezë në Francë kanë filluar të thonë se një "ndarje e pastër, nëse e dhimbshme" me Britaninë mund të jetë më mirë se një nëntë pas 12 muaj pasigurie helmuese. François Heisbourg, ish-kreu i Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike në Londër, i lindur në Britani, zhvilloi një bisedë të gjatë në ‘Twitter’ me pasuesit francezë këtë javë. Një prej tyre arriti në përfundimin se mbajtja e Britanisë në BE do të ishte një "kancer metastazues... më mirë është për të prerë degën e sëmurë për të ruajtur trungun". Heisbourg komentoi: "Shënim për lexuesit e Britanisë së Madhe: ky postim është mjaft tipik për eurofilët francezë që mbetën miqësorë. Ju mund të imagjinoni se çfarë është gjendja në lagjet e tjera. Këto “lagje të tjera" përfshijnë Pallatin Élysée. Macron ka vënë presidencën e tij në përballjen me "populizmin leproz" në shtëpi dhe duke luftuar ngritjen e nacionalizmit në pjesën tjetër të BE-së. Një Britani "e detyruar të qëndrojë kundër vullnetit të saj nga evropianët elitistë" mund të jetë një dhuratë për Marine Le Pen dhe populistë të tjerë në zgjedhjet evropiane në maj.

Nëse konsensusi shkon në favor të një shtyrjeje të gjatë të nenit 50, presidenti francez pa dyshim do të tregojë dhëmbët dhe do të kërkojë meritat. Brexitersat do të ishin budallenj po të llogarisnin te presidentin francez si një linjë “Maginot” me një njeri. Ai, gjithashtu, do të jetë udhëheqësi i një grupi samitesh që kundërshton zgjatjen e gjatë të nenit 50 pa propozime dhe garanci të qarta nga maji. Një referendum i dytë? Një zgjedhje të përgjithshme? Është pikëpamja e Macron që është në dorën e Theresa May për të propozuar zgjidhje të tilla, jo për BE27. Ai mundet ende, në fakt, të përfundojë duke u bërë një hero i pamundur për Brexitersat e vështirë.

(John Lichfield është gazetar me seli në Francë)

(Kosova Sot)