Dashuria për atdheun ia kalon çdo dashurie tjetër

Dashuria për atdheun ia kalon çdo dashurie tjetër
Dashuria për atdheun ia kalon çdo dashurie tjetër

Skender Mulliqi

  • 11 shtator 2019 - 20:11

-Ky titull është thënie e Marin Barletit

Më dashur vendin tënd ,  është ndjenjë që njeriun fuqishem e mban zgjuar dhe  e mbanë fuqishem  edhe në jetë.Ma dashur është diçka  e bukur, por që në diplomaci , nuk është sqaruar  shumë kjo,në krahasim më njerëzit e shkrimit, të cilët dashurinë  e sqarojnë mirë.

Dihet së krijuesit edhe e kan ndijesin për të dashur.Krijimtaria  dashurinë  e paraqet në forma  të ndryshme  të mendimit karshi  asaj që duhet vërtetë  dashur. Njerëzit e politikës dhe të diplomacisë  në hapësirat gjithshqiptare, duket së nuk kan mësuar shumë së çka është më dashur dikend, e veqmas atdheun dhe kombin.

Nuk kan mësuar së për të qene në krye të politikës, nevoitet edhe ky komponent. Kjo çka  është duke ndodhë më shtetin e Kosovës, nuk është më  politikë dhe as diplomaci .Shqiptarët që herët kan pasur ndërgjgegje për atdheun,  kan shfaqur dashuri e krenari, kan ndjerë dhembjen, kan jetur dhe vepruar me idealin e atdheut. E kan mbrojtur atdheun duke sakrifikuar edhe jetën. Këtë e vërtetuan edhe në luftën e fundit çlirimtare.

Sakrifica, bujaria dhe besnikeria, nuk na kan munguar kurrë, e sot shumë  po na mungojnë.

 Vetëdija dhe ndjenja shkojnë bashkë. Vetëdijesimi për origjinën, për vlerat sublime karshi etnisë , janë kushte esenciale për ta dashur atdheun, që nënkupton edhe flijimin për të. Sigurisht së për ta dashur atdheun ndikon edukimi famijarë, ndikon  edhe rrethi ku jetojmë dhe veprojmë. Ta duam njeri-tjetrin, por mos ti urrejmë edhe të tjerët .Shëmbulli më I keq I urrejtjës, janë serbët dhe Serbia, që nuk duken aspak normal.

Këta e duan vetën , duke I urrejetur të tjerët. Kjo nuk ka lidhje  më njerëzorën dhe aq më pak  më dashurin e mirëfillitë. Sikur serbët janë popull më kod gjenetik të prishur.Te vrasësh dhe të masakrosh njerëz të pafajshëm, vetëm pse ata e duan atdheun e tyre, e duan lirinë e vet, kjo është krim, dhe nuk ka emërtim tjetër. Gjeneratave të reja, duhet tua kultivojmë më shumë dashurinë e ndërsjellë, dashurinë ndaj Atdheut dhe Kombit.

“Dashuria për atdheun ia kalon çdo dashurie tjetër”-Marin Barleti…

(Kosova Sot Online)