Qeveria e Kosovës nuk ka mundësi juridike vetëm të përfaqëson kombin shqiptar në raport me shtetin serb

Qeveria e Kosovës nuk ka mundësi juridike vetëm të përfaqëson kombin shqiptar në raport me shtetin serb
Qeveria e Kosovës nuk ka mundësi juridike vetëm të përfaqëson kombin shqiptar në raport me shtetin serb

Muhamet Kelmendi

  • 13 korrik 2020 - 18:54

Kryeministri i Kosoves i ka kompetencat per te perfaqesuar Kosoven jashte vendit.

Kompetenca te tilla, por me te ngushta, ka edhe Presidenti.

Kultohet se perfaqesimi ne rastin konkret me shtetin gjenocidial serb nuk eshte vetem ceshtje juridiko-kushtetuese, por me teper eshte politike, morale, emocionale dhe kombetare.

Prandaj nuk eshte ne pytje Kyshtetuta e Kosives.

Ketu eshte ne pytje ceshtja e madhe komberare.

Ne raportet e jashtme, ku ka partneritet dhe reciprocitet, eshte normale perfaqesimi nga instancat e tilla.

Mirepo ne raport me shtetin serb, i cili ka vrare dhe terrotizuar, ka shkaktuar deme te medha dhe vuajtje shpirterore, deklarata e z. Hotit eshte jonormale, teper cinike dhe antikombetare.

Kosova ka probleme historike te medha me shtetin serb.

Ato probleme dhe ceshtje jane kombetare dhe ketu vetem mbi bazen kombetare duhet biseduar.

Ceshtja eshte te Prishtina dhe te Tirana. Ato ne raport me Serbine duhet te merren vesh ne mes veti.

Nuk ka te drejte Kosova pa Tiranen te beje marreveshje me shtetin serb, sidomos kur dihet historikisht e kaluara ndermjet ketyre kombeve dhe shteteve.

Shqiptar ka edhe jashte Kosoves.

Lugina e Presheves kerkon zgjidhje.

Ndersa, ceshtja me Serbine fillon para shekullit te kaluar, atehere kur nuk ka patur ndarje territoriale si tash.

Me keto dua te theme se nuk ka fuqi juridike Kushteruta ne raport me Serbine.

Z.Hoti i duhen konsulltime me Turanen dhe me cdo subjekt politik per te mundur me nxjerre qendrime. I duhet gjuthashtu nje grup ekspertesh qe njohin ceshtjet e tilla dhe qe kane njohuri nga e kaluara per te dhene mendime per te ardhshmem.

Krejte kjo ne funksion te kombit dhe te paqes, sepse ne fund cdo marreveshje duhet te dali ne Kuvend per ratifikim.

Por, marreveshja me shtetin serb, kerkon nje baze shume me te gjere, kerkon nje Referendum per te u ratifikuar.

Kjo tregon se normat juridike te z.Hoti nuk kane fare vlere dhe se ceshtja eshte shume me komplete kundruall Serbise.

Vetem si komb duhet te pergjigjemi dhe kudohere ne unitet.

Z.Hoti qe tash duhet te deklarohet per Referendum si baze e miratimeve te marreveshjeve me shtetin serb.

Nuk ka kompetenca perfundimtare as Kuvendi pa popull.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".