Zbulohen gjurmët e dinosaurëve të para 200 milionë vjetëve

  • A.P /
  • 05 janar 2022 - 15:02
Zbulohen gjurmët e dinosaurëve të para 200 milionë vjetëve

Janë gjetur gjurmët e disa dinosaurëve.

Ekspertët nga Muzeu i Historisë Natyrore në Londër, besojnë se gjurmët e gjetura në një plazh në Uellsin Jugor në Mbretërinë e Bashkuar kanë ngulitur paraardhësin e hershëm të dinosaurëve më shumë se 200 milionë vjet më parë.

Paleontologët nga ai institucion vlerësojnë se këto janë gjurmë që me shumë gjasa janë lënë nga sauropodi i hershëm ose nga prozauropodi që i paraprinë.

Gjurmët u zbuluan nga paleontologu amator Kerry Rees në një plazh në Penart në Vale of Glamorgan County në vitin 2020, raportoi Muzeu i Historisë Natyrore.

Qenie të zhdukura

Në fillim skeptik, Dr. Susannah Maidment dhe Profesor Paul Barrett kryen kërkime dhe besojnë sot se kanë gjetur gjurmë të kushërinjve të dinosaurëve nga periudha e hershme e Triasikut, periudha e parë mezozoike.

Dr. Maidment shpjegoi se ata shpesh marrin raporte për zbulimin e gjurmëve të krijesave të zhdukura, por këto gjurmë janë të lehta për t’u ngatërruar me formacionet gjeologjike.

Në këtë rast, ata patën fat dhe zbuluan se ishin vërtet gjurmë kafshësh dhe madje me një probabilitet të konsiderueshëm përcaktuan se për cilën specie bëhej fjalë.

Besohet se gjurmët janë lënë nga eosauropus, dhe nuk është një dinosaur, por një lloj gjurmë e lënë nga një sauropod shumë i hershëm ose i afërmi i tij i afërt.

Të dhëna të reja

“Ne e dimë se sauropodët e hershëm jetonin në Britani në atë kohë, sepse eshtrat e gjinisë Camelottia, një sauropod shumë i hershëm, u gjetën në shkëmbinj në Somerset dhe datojnë nga ajo periudhë,” shpjegon ai.

Gjurmët e dinosaurëve mund të jenë një burim i pasur informacioni për sjelljen dhe mund të tregojnë lëvizje në tufa dhe të japin informacione për mënyrën se si kafsha eci.

Këto lloj gjurmësh nuk janë shumë të zakonshme në botë dhe për këtë arsye besojmë se është një kontribut interesant në njohuritë tona për Triasikun në MB – thotë prof. Bereta.

Gjurmët nga Penart janë dokumentuar për studime të ardhshme duke përdorur teknikën 3D dhe do të qëndrojnë në bregdet derisa batica t’i gërryejë ato.


(Kosova Sot Online)