Bëhuni gati: Jupiteri po vjen

  • A.P /
  • 23 September 2022 - 15:03
Bëhuni gati: Jupiteri po vjen

Mbi dy vjet pasi Jupiteri dhe Saturni erdhën në linjë me Tokën në një lidhje të rrallë planetare, i pari është drejtuar sërish drejt nesh. Planeti më i madh në sistemin diellor do të jetë më afër Tokës, kjo ndodh për herë të parë në 70 vite.

Gjigandi i madh i gazit është vendosur në atë që quhet kundërshtim dhe më 26 shtator, kur planeti do të jetë përballë diellit në qiell, do të jetë në nivelin më të afërt dhe më të ndritshëm. Kjo është arsyeja pse Jupiteri është bërë gjithnjë e më i dukshëm në lindje, pak pasi dielli perëndon përballë tij në perëndim.

E thënë ndryshe, ne jemi në pikën në orbitë kur jemi gati të kalojmë Jupiterin, ose jemi në pikën më të afërt me Jupiterin në orbitën tonë në krahasim me vendin ku ai është në orbitën e tij. Tani, për shkak se orbitat nuk janë gjëra krejtësisht rrethore, distanca midis dy planetëve tanë mund të ndryshojë nga kundërshtimi në kundërshtim (një kundërvënie me Jupiterin ndodh afërsisht çdo 13 muaj). Ndodh që kjo do të jetë më e afërta që bota jonë do të shohë në të paktën 70 vite të tjera.

Pra, kjo mund të jetë mundësia e një jete për të marrë një pamje të mirë të Jupiterit.

Për momentin, Jupiteri është tashmë objekti më i ndritshëm qiellor në qiellin e natës jashtë hënës. Është shumë e lehtë të dallosh. Thjesht dilni jashtë disa orë pas perëndimit të diellit, shikoni në lindje horizontin dhe më pas filloni të skanoni lart duke kërkuar objektin më të ndritshëm që nuk duket se vezullon si yjet e tjerë.

Kjo ndoshta është gjithashtu një mundësi e shkëlqyer për të praktikuar me çfarëdo niveli teleskopi ose dylbie që mund të keni për të parë nëse mund të merrni një pamje më të detajuar dhe ndoshta edhe të dalloni disa nga hënat më të mëdha të Jupiterit.

Ajo që do të ndodhë në atë mbrëmje, megjithatë, është se planeti do të ngrihet shumë afër perëndimit të diellit dhe më pas do të perëndojë shumë afër lindjes së diellit.

(Kosova Sot Online)