Dhëmbë të bardhë: 5 rregulla themelore dhe ushqimet që duhen shmangur

  • 08 tetor 2019 - 11:07
Dhëmbë të bardhë: 5 rregulla themelore dhe ushqimet që duhen shmangur

Të kujdesesh për dhëmbët është thelbësore për të shmangur pasojat e pakëndshme shëndetësore. Në fakt, përveç efekteve negative për sa i përket estetikës dhe dhimbjes, higjiena e dobët e gojës çon në zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme që, nëse nënvlerësohen, mund të komprometojnë dhe përkeqësojnë cilësinë e jetës.

Për këtë arsye MioDottore – një platformë e specializuar për prenotimin në internet të ekzaminimeve mjekësore dhe pjesë e grupit DocPlanner – ka përfshirë një nga ekspertët e tij, Dr. Marco Bondatti, dentist nga Roma, për të studiuar patologjitë më të zakonshme të dhëmbëve dhe të sigurojë indikacione të dobishme dhe efektive për një parandalim të saktë.

Higjiena orale për të parandaluar sëmundjet

Dr. Bondatti sugjeron që “është thelbësore të kryhen kontrolle periodike, idealja është çdo gjashtë muaj, përveç problemeve specifike, ku këshillohet të shkoni në klinikë çdo tre muaj. Në këtë mënyrë, patologjitë si sëmundjet parodontale dhe kariesi, të cilat janë më të zakonshme tek fëmijët, mund të zbulohen me lehtësi duke ndërhyrë me një terapi të përshtatshme dhe shton se parandalimi më i mirë fillon me higjienën e saktë orale”.

Për këtë arsye rekomandohet të filloni midis 3 dhe 4 vjeç, me kontrolle periodike çdo 6-12 muaj dhe të ndihmoni të vegjlit me larjen e dhëmbëve, shpesh jo shumë të këndshëm dhe pak të tolerueshme, por jashtëzakonisht të rëndësishme. Tek të rriturit, higjiena optimale orale, përveç larjes së dhëmbëve pas çdo vakti, gjithashtu përfshin përdorimin e fillit dentar dhe përdorimin e shpëlarësit së gojës, i cili është veçanërisht i dobishëm pët trajtimin e problemeve të ndjeshmërisë ose gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve.

Nëse buzëqeshja dhe kujdesi dentar analizohen nën një aspekt më estetik, sipas nevojave aktuale të bukurisë, përkundrazi, përdorimi i zgjidhjeve efektive dhe gjithnjë e më pak tërheqëse po korr sukses të madh. Ndër ndërhyrjet e stomatologjisë kozmetike, eksperti nxjerr në pah në veçanti fastetat qeramike si një mundësi e vlefshme mbi të gjitha për të mbuluar dhëmbët e verdhë, defektet në formë dhe mbushje të vjetra, për një zbardhje të përhershme. Këto janë gjithashtu një alternative e vlefshme për të mbuluar pozicione të pasakta dentare, me kohë më të shkurtër krahasuar me mjete të tjera ortodontike dhe rezultate të qëndrueshme.

Zbardhimi në vend të kësaj është një armë e mirë kundër njollave të dhëmbëve, i cili kur u besohet duarve të ekspertëve, nuk e dobëson aspak smaltin: më e zakonshme është zbardhja e jashtme, ndërsa e brendshme është e rezervuar në mënyrë të veçantë për dhëmbët e devitalizuar, të cilët rrezikojnë të errësohet me kalimin e kohës.

Ushqimet që njollosin dhëmbët

Eksperti MioDottore thekson se në mesin e armiqve numër një të bardhësisë së dhëmbëve është kafeja, çaji, vera e kuqe dhe kola, duke marrë parasysh pijet që kryesisht njollosin smaltin, por ka edhe vëmendje për disa ushqime, siç është jamballi. Nga ana tjetër, nga pikëpamja estetike, pirsi në gojë është veçanërisht i dëmshëm, pasi shpesh çon në infeksione të zgavrës së gojës, ndërsa guri i vendosur në dhëmbë nuk duket se shkakton probleme të veçanta.

5 rregullat e arta për dhëmbë të përsosur:

Një higjienë e vazhdueshme dhe e kujdesshme e gojës;

Kontrollet periodike (për të rritur dhe fëmijë);

Kryerja e një jetese të rregullt;

Ruajtja e zakoneve të duhura të ngrënies;

Mësoni të shikoni gojën në pasqyrë dhe menjëherë të konsultoheni me dentistin për prani të anomalive dhe madje edhe shqetësimeve të vogla.

(Kosova Sot Online)