Infertiliteti dhe celulari: 5 rregullat e ekspertëve

  • 22 tetor 2019 - 11:21
Infertiliteti dhe celulari: 5 rregullat e ekspertëve

Kur flasim për infertilitet, ne shpesh kemi tendencën të hedhim në dyshim një objekt që, për disa vite ka qenë një shoqërues besnik i ditëve tona: smartphone.

Ekspertët e Shoqatës Italiane të Andrologjisë (SIA), gjatë kongresit të tyre të fundit folën për studimet e shumta të përqendruara në marrëdhëniet midis infertilitetit dhe qelizës.

Vitet e fundit, hulumtimi ka nxjerrë rezultate shumë të ndryshme (disa përjashtojnë çdo lidhje, ndërsa të tjerët flasin për efekte negative në numërimin e spermës dhe të tjerët për lëvizje të dëmtuar). Andrologët kanë saktësuar gjithashtu se shumë nga rezultatet më alarmante kanë të bëjnë me kafshët dhe, për këtë arsye, situatat nuk përputhen me shëndetin e njeriut.

Për të kuptuar nëse përdorimi i smartphone mund të shkaktojë vërtetë infertilitet mashkullor, nevojiten studime të mëtejshme përveç atyre të kryera deri më tani. Në pritje të provave të lartpërmendura klinike, ekspertët e andrologjisë kanë dhënë udhëzime të dobishme për burrat që duan të parandalojnë problemet që lidhen me efikasitetin e spermës.

Këto janë pesë rregulla të thjeshta. E para përfshin shmangien e mbajtjes së smartphone-it në xhepin e përparmë të pantallonave. E dyta konsiston në përpjekjen, nëse është e mundur, të përdorni smartphone si për telefonata, ashtu edhe për lundrim në internet vetëm kur ka fushë të hapur. Kjo ul ndjeshëm emetimet.Është gjithashtu shumë e rëndësishme të mos e vendosni telefonin në prehër. Një rregull tjetër që andrologët theksojnë ka të bëjë me faktin e mos dhënies së telefonave fëmijëve nën moshën 10 vjeç.

Dr. Alessandro Palmieri, President i Sia dhe akademik në Universitetin Federico II të Napolit, komentoi këto indikacione duke specifikuar se, duje qenë se ka pak prova përfundimtare për marrëdhëniet midis përdorimit të celularit dhe infertilitetit mashkullor, të gjitha të dhënat janë rivlerësuar për të siguruar “prova më të forta shkencore”.

(Kosova Sot Online)