Si t’i kontrolloni mendimet negative që lidhen me COVID-19

  • 17 prill 2020 - 15:20
Si t’i kontrolloni mendimet negative që lidhen me COVID-19

Ndjenja e frikës dhe pasigurisë gjatë pandemisë aktuale COVID-19 është normale. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani nën kontroll mendimet negative dhe pesimiste. Vetëm në këtë mënyrë do të gjejmë në mendjen tonë një aleat të shkëlqyeshëm për të kapërcyer këtë periudhë.

Të kesh mendime negative në lidhje me COVID-19 është absolutisht normale. Ndoshta duke e ditur që në këtë moment shumica e botës pësojnë të njëjtat ndjesi, të njëjtën frikë dhe të njëjtën pasiguri, mund të na ndihmojë të na bëjë të ndihemi më pak të vetmuar dhe më të bashkuar. Është thelbësore të kontrollojmë universin e mendjes sonë në mënyrë që të mos biem në dëshpërim.

Siç kemi theksuar tashmë, kriza aktuale e koronavirusit duhet të adresohet jo vetëm në aspektin e kujdesit të trupit. Në rrethana të tilla, është thelbësore të kujdeseni për mirëqenien tuaj psikologjike. Faktorë të tillë si izolimi në shtëpi, distanca nga njerëzit që duam, ndjenja e të mos diturit se çfarë do të ndodhë në ditët e ardhshme mund të prishin ekuilibrin tonë të brendshëm.

Në një kontekst të tillë të paparashikueshëm, ne duhet të përdorim të gjitha burimet që kemi në dispozicion. Por emocionet na vënë në provë dhe ne kemi çdo të drejtë ta lejojmë veten të bie herë pas here, të kërkojmë një strehim të përkohshëm në trishtim. Gjëja e rëndësishme është që gjithmonë t’i mbajmë nën kontroll mendimet dhe qëndrimet tona.

Tani është e qartë për të gjithë, nëse ekziston një gjë që përhapet më shpejt sesa koronavirusi është paniku. Ne kemi një detyrim moral të mos i nënshtrohemi frikës në mënyrë që të vazhdojmë të jemi të dobishëm për veten tonë dhe për të tjerët. Kjo është koha për të aktivizuar burimet që ne nuk mendonim se i kishim.

Si të kontrolloni mendimet negative që lidhen me COVID-19

Organet botërore si OBSH ose Shoqata Amerikane e Psikologjisë (APA) e kanë thënë qartë. Popullata është paralajmëruar për rëndësinë e larjes së shpeshtë të duarve, qëndrimit në izolim në shtëpi, mbajtjen e distancës dhe daljen sa më pak të jetë e mundur. Këto masa zvogëlojnë rrezikun e infeksionit, por i kthejnë njerëzit në kapsula ankthi gati për të shpërthyer.

Pandemia e koronavirusit ka qenë me ne që nga fundi i vitit 2019 dhe po përparon me shpejtësi. Jo vetëm duke prodhuar infeksione, por edhe duke ndërprerë jetën, projektet, punët, studimet dhe qëllimet afatshkurtra. Për momentin ne jemi vetëm figura të vendosura në një top kristali, por mendja jonë është ajo që do të vuajë më shumë. Pra, le të zbulojmë se si të kontrollojmë mendimet negative që lidhen me COVID-19.

Do të infektohem dhe gjithçka do të shkojë keq. Unë do të humbas një anëtar të familjes

Frika nga infektimi apo edhe vdekja janë ndër mendimet më të zakonshme në këtë situatë dhe nxiten nga frika. Epo, është normale që disa ide të këtij lloji të na kalojnë në mendje. Nëse e bën këtë, është për një arsye: të na mbrojë neve dhe të dashurit tanë. Sidoqoftë, ne nuk mund të lejojmë që këto mendime të jenë konstante çdo ditë gjatë gjithë ditës. Kështu që ne rrezikojmë të paralizojmë mendjen dhe panikun. Çfarë mund të bëjmë në këto rrethana?

– Duhet të analizojmë këndvështrimin realist. Po, rreziku i ngjitjes ekziston, por nëse marrim masat e duhura, rreziku zvogëlohet ndjeshëm.

– Probabiliteti që anëtari jonë i familjes të vdes është gjithashtu i vërtetë, megjithatë duhet të shikojmë të dhënat statistikore: shkalla e vdekshmërisë varion nga 3 në 5%, dhe veçanërisht prek grupet më të prekshme (dhe të cilat duhet të mbrojmë).

– Kurdoherë që jemi të prekur nga këto ide, duhet t’i racionalizojmë dhe t’i vendosim ato në sirtarin mendor, ku mbajmë të gjitha mendimet shqetësuese dhe t’i mbyllim ato.

Mendimet negative që lidhen me COVID-19: ky ankth nuk do të mbarojë kurrë

Ky lloj arsyetimi në psikologji quhet “parashikim afektiv”. Ne e zbatojmë atë kur parashikojmë se si do të ndihemi nesër, pasnesër dhe muajin tjetër. Është normale ta bëjmë këtë kur mbingarkohemi nga emocionet më të pafavorshme siç janë paniku ose ankthi. Në vend që t’i menaxhojmë ato, ne u japim atyre fuqi absolute.

Nga ana tjetër, duhet pranuar se një nga mendimet më të përsëritura negative që lidhet me COVID-19 është besimi se ky izolim shoqëror do të zgjasë përgjithmonë ose se do të mbizotërojë mbi ne. Mbani mend që: shanset për të menaxhuar këtë realitet varen nga aftësia jonë për të kontrolluar mendjen.

Një mënyrë për ta bërë këtë është të rregullojmë universin tonë emocional. Relaksimi, meditimi, kryerja e aktiviteteve që na largojnë vëmendjen ose flasim me të dashurit tanë mund të ndihmojnë.

Gjithashtu, kur të ndjeheni në këtë mënyrë, pyesni veten se sa herë keni pasur ndjenjën se dhimbja nuk do të zhduket kurrë, por që në fund është zhdukur. Ruani qetësinë, gjithçka do të kalojë.

Unë do të humbas punën time dhe botën pasi e dimë se do të ndryshojë

Ndër mendimet më të zakonshme negative gjatë pandemisë COVID-19 është ajo e humbjes së punës dhe se gjërat do të ndryshojnë përgjithmonë. Në këtë rast, ne nuk jemi ballafaquar me një frikë iracionale. Do të ishte naive të na bindnin se sapo të frenohet përparimi i virusit, gjërat do të kthehen përsëri si më parë. Ekziston një shans i mirë që shumë punë të humbasin. Si ta menaxhojmë këtë frikë?

– Duke u përqëndruar në përparësitë e secilit moment. Tani gjëja më e rëndësishme është të kujdesemi për veten, të qëndrojmë të sigurt, të mbrohemi dhe të frenojmë kurbën e infeksionit. Kjo është përparësia aktuale që mund të kontrollojmë sepse është në duart tona.

– Ne nuk e dimë se çfarë do të ndodhë nesër, është e vërtetë, por çfarëdo qoftë ajo duhet të përballemi me qetësi. Kur të vijë koha, ne do të veprojmë. Një gjë në një kohë, hap pas hapi, ditë pas dite, gjithmonë në një mënyrë të vetëdijshme, të përqendruar.

Si përfundim ajo që është e sigurt është se kjo pandemi do të marrë fund. Njerëzimi tashmë është përballur dhe ka kapërcyer skenarë të ngjashëm dhe sot ka mjete dhe burime shumë më të avancuara. Ne jemi të jashtëzakonshëm kur punojmë së bashku, ashtu siç jemi duke vepruar për momentin.

Të kesh frikë është plotësisht normale, por ne duhet të kontrollojmë emocionet tona, t’i përdorim ato në favorin tonë dhe të kujtojmë cilat janë përparësitë tona: shëndeti fizik dhe mirëqenia psikologjike.

(Kosova Sot Online)