Shqiptarët të fiksuar pas konsumimit të mishit të kuq, por ja përse s’duhet ta hani shpesh/ Ky është problemi që u sjell

  • G.G /
  • 17 korrik 2020 - 12:27
Shqiptarët të fiksuar pas konsumimit të mishit të kuq, por ja përse s’duhet ta hani shpesh/ Ky është problemi që u sjell

Konsumimi i tepër ti mishit të kuq nxit plakjen. Ky është një konstatim që shkencëtarët e kanë studiues të ndryshëm nga Skocia dhe Gjermania.

Gjetjet e tyre mund të ndihmojnë në përshpejtimin e zhvillimit të ilaçeve për të ndihmuar në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme të lidhura me moshën, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe çmendurinë.

“Jemi shumë të entuziazmuar nga këto gjetje pasi tregojmë fuqimisht që nivelet e larta të hekurit në gjak na shkurtojnë jetën. Kontrolli i nivelit të këtij elementi mund të sjell shumë përfitime për shëndetin”, tha një nga autorët e studimit dhe analisti i të dhënave Paul Timmers nga universiteti i Edinburgh.

Studiuesit kanë treguar se u përqendruan në tre masa të plakjes biologjike, si jetëgjatësia, informacioni gjenetik dhe stili i jetesës. Plakja biologjike shkalla me të cilën trupi i një personi bie me kalimin e kohës ndryshon nga një njëri në tjetrin dhe mund të sjellë sëmundje të ndryshme. Bazuar në analizën e tyre, ekipi përcaktoi dhjetë rajone të gjenomit njerëzor që duket se shoqërohen me jetëgjatësinë.

Për më tepër, ata zbuluan gjithashtu se grupet e gjeneve të lidhura me hekurin ishin thelbësore në të tre masat e plakjes që ata analizuan. Sidoqoftë, hekuri në gjak gjithashtu mund të ndikohet nga dieta e dikujt dhe nivelet jashtëzakonisht të larta ose të ulëta kanë qenë më parë të lidhura me sëmundje të lidhura me moshën, si sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e mëlçisë dhe të tjera, shkruan Daily mail.

“Qëllimi ynë përfundimtar është të zbulojmë se si “rregullohet” plakja dhe të gjeni mënyra për të qenë të shëndetshëm gjatë plakjes,” tha Joris Deelen nga Instituti i shëndetit Max Planck në Gjermani.

(Kosova Sot Online)