A duhet ta hamë apo jo lëkurën e pulës?

  • 22 February 2024 - 14:18
A duhet ta hamë apo jo lëkurën e pulës?

Është besuar se lëkura e pulës mund të rrisë nivelin e kolesterolit dhe presionin e gjakut duke rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Por studimet e kohëve të fundit kanë treguar se këto përfundime nuk janë të vërteta dhe nuk është aspak e nevojshme për të hequr lëkurën e pulës para se ta gatuani apo hani atë.

Ekspertët e shëndetësisë nga Universiteti i Harvardit konfirmuan se ngrënia e lëkurës së pulës, veçanërisht në moderim, nuk do të shkaktojë probleme shëndetësore. Plus, lëkura që shumë njerëz kanë shmangur prej dekadash ka disa përfitime, duke përfshirë:

 

Shëndetin e zemrës

Lëkura e pulës përmban yndyrë të pangopur, një lloj yndyre që është e mirë për shëndetin. Yndyra e pa saturuar mund të ndihmojë në zvogëlimin e presionit të gjakut dhe niveleve të këqija të kolesterolit, duke rregulluar hormonet.

Kaloritë nuk janë aq të larta dhe për më të tepër shijon aq shumë.

Nuk keni pse shqetësoheni për vajin

Gatimi i pulës në një temperaturë të lartë mund ta bëjë ushqimin me shumë yndyrë, por kur vjen puna tek pula, lëkura e kësaj të fundit thith këtë të fundit duke u shndërruar në kërce dhe mishi brenda të mbetet i butë.

Për më tepër vlen të thuhet se lëkura e pulës ka dhe sasi të konsiderueshme të omegës 6 dhe nëse hahet në sasi të madhe mund të çojë në probleme shëndetësore. Kjo është arsyeja pse moderimi është gjithmonë çelësi. Përveç kësaj, lëkura e djegur duhet të shmanget gjithashtu.

(Kosova Sot Online)