Amazon nuk ishte emri që shefi dëshironte: Disa fakte interesante rreth ‘ditëve të para’ të kompanisë së themeluar nga Jeff Bezos

  • G.G /
  • 18 korrik 2020 - 10:24
Amazon nuk ishte emri që shefi dëshironte: Disa fakte interesante rreth ‘ditëve të para’ të kompanisë së themeluar nga Jeff Bezos

Kur Amazon filloi më 16 korrik 1995 si një faqe në internet që shiste vetëm libra, themeluesi Jeff Bezos pati një vizion për rritjen shpërthyese të kompanisë dhe dominimin e shitjeve online.

Ai e dinte që nga fillimi se ai dëshironte që Amazon të ishte “një dyqan për gjithçka”.

Në librin e autorit Brad Stone mbi origjinën e Amazon, ai paraqet situatën e ditëve të para të kompanisë dhe tregon se si u rrit dhe u bë një gjigant që është sot.

Jeff Bezos fillimisht dëshironte t’i jepte kompanisë emrin magjik të tingullit “Cadabra”, por avokati i parë i parë i Amazon, Todd Tarbert, e bindi atë që mos të zgjidhte një emër të tillë.

Ai më në fund zgjodhi “Amazon” sepse i pëlqente që kompania do të emërohej sipas lumit më të madh në botë, pra logoja origjinale e kompanisë.

U deshën vetëm disa javë para se zilja të binte aq shpesh, sa duhej ta fiknin telefonin

Në muajin e parë të fillimit të tij, Amazon tashmë kishte shitur libra për njerëzit në rreth 45 vende të ndryshme.

Madje, në ditët e para të Amazon, serverët që kompania përdorte kërkonin aq shumë energji sa që Bezos dhe gruaja e tij nuk mund të aktivizonin as edhe një tharëse flokësh – pa rënë ndonjë siguresë.

FOTO GALERI

Gjithashtu, një punonjës i hershëm punoi kaq pa pushim gjatë tetë muajve – nga puna në mëngjes herët dhe natën vonë – sa që harroi plotësisht për kamionçinën që ai parkonte afër banesës së tij.

Ai kurrë nuk kishte kohë për të lexuar postën e tij, dhe kur më në fund gjeti kohë, ai gjeti një pjesë të vogël të dënimeve të parkimit, një njoftim se makina e tij ishte tërhequr, disa paralajmërime nga kompania e tërheqjes, dhe një mesazh përfundimtar se makina e tij ishte shitur në një ankand.

Siç thuhet në shkrimin e Business Insider, kompania ishte në mënyrë dramatike në mungesë të stafit. Kështu që, disa punonjës sillnin miqtë dhe familjen e tyre dhe shpesh do të flinin në makinat e tyre para se të shkonin të punonin ditën tjetër.

Pas kësaj, Amazon u zotua se kurrë nuk do të kishte mungesë të punëtorëve për të përmbushur kërkesën për pushime përsëri – arsyeja pse Amazon punëson kaq shumë punëtorë sezonalë sot.

Në vazhdën e zhvillimit të saj, në vitin 2004, Amazon filloi me një motor kërkimi, A9.com.

Ekipi A9 filloi një projekt të quajtur Block View, e cila do të çiftonte fotografi të dyqaneve dhe restoranteve me listat e tyre në rezultatet e kërkimit të A9.

Me një buxhet prej më pak se 100,000 dollarë, Amazon dërgoi fotografë në 20 qytete të mëdha ku morën me qira automjete për të filluar fotografimin e restoranteve.

Business Insider shkruan edhe rastet të tjera të veçanta të punonjësve të Amazon:

Sidoqoftë, një nga tregimet “më të egra” mund të jetë nga viti 2006 dhe përfshin një punonjës të përkohshëm në një qendër në Kansas.

Ai do të paraqitej në fillimin e ndërrimit të tij dhe do të largohej në fund të tij, por ai kurrë nuk u largua brenda asnjë ore në mes.

Dhe u desh të paktën një javë që dikush të zbulojë se çfarë po ndodhte: Ai kishte bërë “një dhomë” në një “tunel të ndërtuar nga një grumbull i madh paletash prej druri të zbrazëta”.

Përgjithësisht nga pamja, ai kishte përdorur produkte të Amazon për të bërë një shtrat dhe vodhi ushqimin e Amazon për të bërë “vaktin e tij”.

Kur ai u zbulua, ai u pushua (në mënyrë jobefasuese).

Në shkrimin e BI, flitet edhe rreth raporteve të shefit të Amazon me punonjësit e tij.

Bezos ishte i njohur për përgjigjet e tij shpërthyese ose sarkastike ndaj punonjësve nëse nuk ishte i kënaqur me ato që i raportuan.

Por thuhej se ai kishte punësuar një trajner udhëheqje, në përpjekje për të mbajtur në kontroll vlerësimet e tij të ashpra.

Dhe për ta dëshmuar personalitetin e tij, më poshtë keni një fragment nga libri i Brad Stone:

“Gjatë një takimi të paharrueshëm, Bezos e qortoi [Diane] Lye dhe kolegët e saj në mënyrën e tij si zakonisht, duke u thënë atyre se ishin budallenj… Pastaj ai eci disa hapa, ngriu në mes, sikur diçka i kishte ndodhur papritur, u rrotullua dhe shtoi: ‘Por një punë e shkëlqyeshme nga të gjithë ju’”.

Ndryshe, themeluesi i kompanisë tashmë të njohur Amazon, Jeff Bezos, është njeriu më i pasur në botë, por rrugëtimi i tij deri te kjo pasuri dhe famë ka frymëzuar shumë biznesmenë tjerë, të cilët e kanë pikë referimi amerikanin që tashmë ka në pronësi edhe shumë kompani tjera.

Gjithçka filloi brenda garazhit të shtëpisë së tij si një ide për krijimin e një biznesi online, që tashmë ka emrin Amazon.

Bezos prej vitesh vazhdon të mbajë primatin si njeriu më i pasur në botë.

E kur Bezos është pyetur se ku qëndron sekreti i suksesit, ai është përgjigjur shkurt se qysh në rini kishte parashikuar se interneti dhe biznesi online do të jenë e ardhmja.

Pasuria Neto e Jeff Bezos u rrit së fundmi në 188,2 miliardë dollarë, pasi vetëm për një ditë në xhirollogari edhe 5,6 miliardë dollarë, ndërkohë u rrit edhe vlera e aksioneve të kompanisë Amazon.

Sipas mediave të huaja, aksionet e Amazon; E-commerce dhe Behemoth, që Bezos i themeloi 26 vite më parë, pësuan rritje së fundmi, duke e çuar vlerën e kapitalit të kompanisë në 1,54 trilion dollarë.

(Kosova Sot Online)