Ja çfarë nënkupton shkronja 'i' tek produktet e Apple

  • A.P /
  • 07 February 2023 - 14:40
Ja çfarë nënkupton shkronja 'i' tek produktet e Apple

Në vitin 1998, Steve Jobs prezantoi iMac, produktin e parë të Apple.

Shkronja e vogël “i” përpara shumicës së produkteve të Apple është bërë aq e njohur sa që tani pothuajse askush nuk i kushton më vëmendje dhe akoma më pak njerëz e dinë se çfarë do të thotë në të vërtetë. Por çfarë do të thotë në të vërtetë parashtesa “i”?

 

Zakonisht, njerëzit supozojnë se do të thotë – ‘inteligjent ose i pazëvendësueshëm’ – madje disa menduan se “i” do të thotë “telefoni im”, por nuk është kështu. Në vitin 1998, Steve Jobs prezantoi iMac, produktin e parë të Apple me prefiksin tashmë të famshëm. Ideja e tij ishte e thjeshtë, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”“i” nënkupton atë për të cilën shumica e njerëzve do të përdorin një kompjuter personal, që është interneti.

Megjithatë, shpjegimi nuk mbaroi aty, kështu që Jobs më vonë zbuloi se çfarë simbolizon shkronja “i” dhe në fakt nuk është vetëm një fjalë, por pesë, të cilat simbolizojnë të gjithë identitetin e kompanisë së tij. Përkatësisht, ai tha se pas shkronjës ‘i’ qëndron “individualiteti, udhëzimi, informacioni dhe frymëzimi”. Ai gjithashtu në mënyrë misterioze tha se në fakt “nuk kishte asnjë kuptim zyrtar”, duke aluduar në atë që potencialisht do të thotë “përemër personal” dhe ”udhëzime për qëllime edukative”.

Kompania shpejt filloi të përdorë ‘i’ në pothuajse të gjitha produktet, nga softueri iTools te hardueri, duke përfshirë iPod-in dhe çdo model iPhone, megjithëse fillimisht pati komplikime ligjore, pasi Cisco përdori të njëjtin emër për produktin e saj. Sot, prefiksi i njohur është një markë tregtare e kompanisë Apple, megjithëse është hequr gradualisht me produktet më të fundit, për shembull Apple TV dhe Apple Watch.

Akeni parë ndonjëherë në pjesën e pasme të iPhone tuaj dhe keni vënë re një vrimë të vogël? Me siguri e keni parë mijëra herë pa e menduar shumë. Por nëse keni pyetur veten se për çfarë shërben, përgjigja është shumë e thjeshtë.

Në fakt, është një mikrofon i krijuar për të kapur zërin nga drejtimi me të cilin përballet lentja e kamerës. Zakonisht ka disa mikrofona në një “iPhone”, kështu që ju mund të keni një cilësi më të mirë të zërit tek videot tuaja. Njëra është në modulin e kamerës, tjetra është prapa grilës së altoparlantit dhe një e treta është në fund të telefonit. Kështu ka qenë që nga “iPhone 5”, i cili u lançua pak më shumë se një dekadë më parë.

(Kosova Sot Online)