BE njofton për tarifa më të larta për automjetet elektrike kineze

  • A.P /
  • 16 June 2024 - 09:28
BE njofton për tarifa më të larta për automjetet elektrike kineze

Bashkimi Evropian njoftoi të mërkurën se do të vendosë tarifa më të larta mbi importet e automjeteve elektrike kineze, të cilat, sipas tyre, përfitojnë “shumë nga subvencionet e padrejta” dhe paraqesin një “kërcënim për dëme ekonomike” për prodhuesit e automjeteve elektrike në Evropë.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, përfundoi se zinxhiri i vlerës së automjeteve elektrike me bateri në Kinë “përfiton nga subvencionet e padrejta” dhe deklaroi se është në interes të BE-së të vendosë “tarifa të përkohshme kompensuese” mbi importet e automjeteve elektrike me bateri nga Kina.

 

Tarifat shtesë janë rezultat i një hetimi të BE-së që filloi në tetor. Tarifat janë aktualisht të përkohshme, por do të hyjnë në fuqi nga 4 korriku nëse bisedimet me autoritetet kineze për të arritur një zgjidhje nuk rezultojnë të suksesshme, tha Komisioni në një deklaratë. Masat përfundimtare do të vendosen brenda katër muajve nga vendosja e tarifave të përkohshme.

“Prurja e importeve kineze të subvencionuara me çmime artificialisht të ulëta paraqet një kërcënim për dëme të qarta dhe të menjëhershme për industrinë e BE-së,” theksoi komisioni.


Valdis Dombrovskis, komisioneri i BE-së për tregtinë, i tha CNBC të mërkurën se hetimi ishte bazuar në “fakte dhe prova” dhe shtoi se angazhimi me autoritetet kineze dhe palët e interesuara për zgjidhje të mundshme ishte në vazhdim.

Një zëdhënës i Ministrisë së Tregtisë së Kinës të martën tha se vendimi i BE-së nuk kishte bazë faktike dhe ligjore dhe e quajti atë një “akt proteksionist,” sipas komenteve të përkthyera nga Google.

“Konkluzionet e shpallura në vendimin e BE-së mungojnë bazën faktike dhe ligjore,” tha ministria. BE-ja kishte injoruar që përparësia e Kinës në fushën e automjeteve elektrike bazohet në konkurrencë të hapur dhe kishte injoruar rregullat e vendosura nga Organizata Botërore e Tregtisë, shtoi ajo.

“Ky është një akt proteksionist i pastër, duke krijuar dhe përshkallëzuar fërkime tregtare dhe duke ‘shkatërruar konkurrencën e ndershme’ në emër të ‘ruajtjes së konkurrencës së ndershme’,” tha zëdhënësi. “Kjo lëvizje nga BE-ja jo vetëm që dëmton të drejtat dhe interesat legjitime të industrisë së automjeteve elektrike të Kinës, por gjithashtu do të prishë dhe do të shtrembërojë zinxhirin global të furnizimit të industrisë automobilistike, përfshirë BE-në.”

Shpjegimi i tarifave

BE po vendos një tarifë prej 38.1% mbi prodhuesit e automjeteve elektrike me bateri që nuk bashkëpunuan me hetimin e tij dhe një tarifë më të ulët prej 21% për prodhuesit e makinave në vendet aziatike që bashkëpunuan.

Komisioni gjithashtu publikoi një grup tarifash individuale, të cilat Dombrovskis tha se janë të lidhura me bashkëpunimin e tyre me hetimin dhe me sasinë e informacionit që ata kanë ofruar. Normat janë më të ulëta për ato kompani që ndanë detaje, shtoi ai.

Prodhuesi kryesor kinez i automjeteve elektrike me bateri, BYD, u godit me një tarifë prej 17.4%, ndërsa Geely me një tarifë prej 20%. BE gjithashtu vendosi një tarifë prej 38.1% për firmën automobilistike SAIC. Të tre prodhuesit u përfshinë në hetimin e BE-së, i cili është në vazhdim.

Tesla e Elon Musk-ut, e cila ka një fabrikë në Shanghai, mund të “marrë një normë detyre të llogaritur individualisht në fazën përfundimtare”. Dombrovskis shpjegoi për CNBC se Tesla po bënte kërkesën për norma tarifore më të ulëta, të cilat komisioni po i shqyrtonte.

“Ne gjithashtu mund të shikojmë më thellë në një situatë specifike të Tesla-s dhe subvencionet që Tesla ka marrë specifikisht në Kinë, dhe kjo mund të çojë në nivele të ndryshme tarifash kompensuese,” tha ai.

Tensionet globale të tregtisë së automjeteve elektrike

Njoftimi vjen pas muajsh debatesh ndërmjet vendeve të BE-së për rritjen e tarifave.

Franca ishte ndër mbështetësit për tarifa më të larta, duke argumentuar se Evropa duhet të mbrohet nga praktikat kineze të prodhimit dhe subvencionet e mëdha. Gjermania ka qenë më kritike ndaj këtij veprimi, duke thënë se kjo mund të nxisë një luftë tregtare më të gjerë.

Ekzekutivët gjermanë të automobilave gjithashtu kanë thënë se ka rreziqe për prodhuesit evropianë të makinave, veçanërisht nëse Kina hakmerret.

Tensionet tregtare midis BE-së dhe Kinës kanë qenë në rritje për muaj, veçanërisht për automjetet elektrike. Kjo përfshin hetimin e BE-së mbi subvencionet e dhëna për prodhuesit e automjeteve elektrike nga qeveria kineze dhe akuzat se Pekini po hedh automjete të tepërta në tregun global.

BE thotë se këto praktika mund të kërcënojnë industrinë e saj të automjeteve elektrike dhe të shtyjnë prodhuesit lokalë jashtë tregut. Kina ka mohuar çdo keqbërje.

SHBA është në përputhje të ngushtë me BE-në në këtë çështje dhe ka rritur tarifat për produkte, përfshirë automjetet elektrike të importuara nga Kina, që në maj. Tarifat e SHBA-së për automjetet elektrike të importuara do të katërfishohen nga 25% në 100%, duke filluar nga ky vit.

Tregu i automjeteve elektrike në Kinë është zgjeruar, me prodhuesit kryesorë si BYD që konkurrojnë me prodhuesit kryesorë të automjeteve elektrike si Tesla në garën për pjesë tregu. Kompanitë kineze gjithashtu kanë qenë në zgjerim në Perëndim, duke u pozicionuar si një alternativë më e lirë ndaj prodhuesve rajonalë të automobilave.

(Kosova Sot Online)