Sa shpesh duhet bërë dashuri për të qenë një çift i lumtur?

  • 04 tetor 2019 - 14:49
Sa shpesh duhet bërë dashuri për të qenë një çift i lumtur?

Kjo është një nga pyetjet më të përhapura në botë. Natyrisht shkenca është përpjekur të hetojë, duke dhënë përgjigje shumë interesante. Midis këtyre mund të kujtojmë rezultatin e një studimi të kryer nga një ekip ekspertësh nga Universiteti i Torontos. Sipas studiuesve që kanë kryer këtë hulumtim dhe të cilët kanë monitoruar situatën e 30,000 subjekteve për 4 dekada të mira, për të përcaktuar lumturinë në çift do të ishte e mjaftueshme, të bëhej dashuri një herë në javë.

 

Jo, nuk është aspak pak. Siç kujtohet nga profesionistët e seksologjisë, në çifte me më shumë besim ajo që ka rëndësi është të ruani intimitetin e lartë pavarësisht marrëdhënieve. Natyrisht ky nuk është një rregull i caktuar, pasi çdo rrugë sentimentale bën historinë e vet. Për të nënvizuar këto dallime, eksperti i seksologjisë dhe gazetari britanik Tracey Cox thekson se si frekuenca e marrëdhënieve seksuale ndikohet nga aspekte të tilla si statusi shëndetësor, ilaçet e marra, nivelet e stresit dhe momentet e veçanta në jetën e grave si ato me menopauzë.

Sipas disa studimeve që ajo citoi në një intervistë të dhënë në vitin 2016 për revistën Daily Mail, çiftet e lumtur do të bëjnë seks 3/4 herë në javë. Siç është përmendur tashmë, nuk ka asnjë rregull me shkrim dhe madje një herë në 7 ditë është në rregull. Ajo që ka rëndësi është të jesh në gjendje të shijosh në maksimum këtë ngjarje javore.

Pikërisht se nuk është e përditshme, ajo mund të menaxhohet duke u përpjekur të hedhë në plan të parë të gjitha fantazitë e saj. Kushdo duhet të gjejë ekuilibrin mes angazhimeve të punës dhe fëmijëve dhe të gjejë kohë për t’iu kushtuar marrëdhënieve seksuale me partnerin.
Siç thuhet shpesh, nuk është sasia, por cilësia ajo që bën diferencën. Nëse gjatë kohës së vetme të javës në të cilën bëhet dashuri, hapësira i jepet pasionit dhe entuziazmit, marrëdhënia e çiftit nuk preket aspak, por përkundrazi pasurohet. Sidomos kur historia është e gjatë, disa aspekte që tejkalojnë marrëdhëniet seksuale aktuale, si përkëdheljet dhe puthjet disa herë gjatë ditës, kontribuojnë në cilësinë e jetës intime.

(Kosova Sot Online)