Kush të do, do të të bëjë të besosh tek vetja

  • 30 tetor 2019 - 12:32
Kush të do, do të të bëjë të besosh tek vetja

Ata që ju duan nuk do të guxojnë kurrë të errësojnë horizontin tuaj. Ai kurrë nuk do t’ju thotë “ju nuk mund ta bëni atë, ju nuk e meritoni atë ose nuk e dini”. Kush ju vlerëson vërtet do t’ju bëjë të besoni tek vetja, t’i vendosni në jetë ëndrrat tuaja dhe të ushqeni ditët tuaja gri me ëndrra dhe iluzione, për t’ju kujtuar ato për të cilat jeni të aftë.

Të gjithë e dimë se për të arritur pjekurin psikologjike duhet të besojmë tek vetvetja. Sidoqoftë, nëse gjatë fëmijërisë sonë ata na vendosin në vështirësi ose na bëjnë të mos ndihemi shumë të aftë, rritja nuk do të jetë harmonike. Për të besuar në veten tonë është e nevojshme të çaktivizoni shumë toka të minuara të instaluara gjatë fëmijërisë sonë. Gjatë jetës sonë studentore ose familjare ne kemi përjetuar shpesh ngjarje që mund të ndikonin negativisht në vetëvlerësimin tonë.

Një nënë e mirë dhe një baba i mirë e bëjnë fëmijën e tyre të besojë se ai është i aftë të bëjë gjithçka, që meriton të realizojë ëndrrat e tij dhe se ai është po aq i denjë sa çdo person tjetër. Sidoqoftë, kjo nuk do të ndihmojë shumë, nëse, në shkollë, figura të tjera të autoritetit, siç janë mësuesit, në vend që ta inkurajojnë dhe udhëzojnë atë, e bëjnë të besojë se “ai nuk është i përshtatshëm”.

Të rrethuarit nga njerëz që besojnë tek ne është gjithashtu e rëndësishme në moshë të rritur. Ata që na duan, vështirë se do të na ndalojnë ose pengojnë të ndjekim ëndrrat tona.

(Kosova Sot Online)