5 mite mbi vaginën që duhen korrigjuar, ja cilat

  • 10 nëntor 2019 - 09:00
5 mite mbi vaginën që duhen korrigjuar, ja cilat

Ka shumë mite të rreme në mediat sociale për vaginën, dhe një grua e ka kryer misionin e saj duke I korrigjuar ato. Dr. Jen Gunter, një praktikante obstetër-gjinekolog në SHBA dhe Kanada për 25 vjet, ka publikuar një libër “The Vagina Bible” me plot këshilla praktike për të fuqizuar gratë dhe për t’i ndihmuar ato që të kujdesen për shëndetin e tyre. Këto janë disa mite ajo mendon se të gjithë me n5 këshillat e saj që njëkohësisht rrëzojnë edhe mite mbi vaginën janë:

1 – Njihni vaginën tuaj që nga vulva

Vagina është brenda trupit. Ajo është kanali muskulor që lidh mitrën me botën e jashtme. Ajo që duket nga jashtë, është vulva.

Dr. Gunter thotë se është thelbësore njohja e terminologjisë së saktë dhe të mos përdorësh eufemizma.

“Kur nuk mund ta thuash fjalën vaginë ose vulvë, ekziston një implikim se ka diçka të ndyrë ose të turpshme për këtë” thotë Gunter. Ajo mendon se përdorimi i etiketave të tilla nuk është vetëm i dëmshëm për gratë në nivel emocional, por mund të ketë një ndikim në to edhe nga ana mjekësore, sepse pacientët mund të mos jenë në gjendje të përshkruajnë saktësisht se çfarë po ndodh dhe të marrin trajtimin e duhur.

2 – Vagina pastron vetveten

Gunter ka vërejtur një ndryshim të vërtetë në qëndrimet e grave gjatë 10 viteve të fundit, të cilat përdorin produkte për të modifikuar erën e vaginës së tyre. Në Amerikën e Veriut, deri në 57% të grave janë pastruar në mënyrë vaginale gjatë vitit të kaluar, dhe shumica e tyre raportojnë se inkurajohen ta bëjnë këtë nga partneri i tyre seksual.

Por Dr. Gunter thotë se nuk është e nevojshme të përdorësh asgjë për të pastruar brenda vaginës.

“Është vetëpastruese”, shprehet ajo, duke paralajmëruar që është e dëmshme të përdoren dushet aromatike.

“Është një vaginë, jo një pina-kolada. Dushet vaginale janë si cigare për vaginën tuaj”, thotë ajo.

Edhe uji mund ta prishë ekosistemin delikat, duke rritur rrezikun e marrjes së infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Avullimi, një trend tjetër, nuk është vetëm i panevojshëm, por mund të çojë edhe në djegie.

Pjesa e jashtme, zona e vulvës, mund të pastrohet kur është e nevojshme, me ujë ose me një pastrues të butë. Sapuni mund të ndryshojë aciditetin e vaginës, i cili vepron si një hidroizolues mbrojtës për lëkurën. Nëse ndryshimet hormonale gjatë menopauzës krijojnë thatësirë të pakëndshme, atëherë është mirë të përdoret vaj kokosi ose vaj ulliri.

Qelizat vaginale zëvendësohen çdo 96 orë – një qarkullim shumë më i shpejtë se pjesët e tjera të lëkurës – kështu që mund të shërohet shpejt.

3 – Vagina juaj është si një kopsht

Vagina përmban një ushtri të baktereve “të mira”, të cilat ndihmojnë për ta mbajtur atë të shëndetshme.

“Mikrobioma vaginale është si një kopsht i të gjitha llojeve me baktere të ndryshme që funksionojnë së bashku për ta mbajtur ekosistemin vaginal të shëndetshëm”, thotë Gunter.

Bakteret e mira prodhojnë substanca që krijojnë një mjedis pak acid, i cili ndalon rritjen e baktereve “të këqija”, si dhe mukozën që mban gjithçka të lubrifikuar.

Kjo është arsyeja pse fshirja në brendësi me produkte antibakteriale nuk është e mire, sepse është e rëndësishme mbajtja e ekuilibrit të baktereve. Gunter këshillon gratë që të mos përdorin tharëse flokësh për të tharë vulvën: pasi ajo zonë duhet të jetë gjithnjë e lagësht.

4 – Qimet pubike janë atje për një arsye

Gunter ka vënë re një prirje në rritje te gratë për të depiluar të gjithë zonën pubike. Kjo ndihmon në largimin e morrave pubikë, por rrit mundësinë e rreziqeve të tjera. Dylli, rruajtja, depilimi mund të shkaktojnë trauma mikroskopike në lëkurë.

Gjatë këtyre proceseve lëkura dhe mjetet duhet të jenë shumë të pastra, për të shmangur infeksionet. Depilimi ose prerja duhet bërë në drejtim të rritjes së qimeve, për të mos rritur rrezikun e qimeve të rralla, të cilat mund të infektohen.

“Flokët pubike kanë një funksion, është ndoshta një pengesë mekanike dhe mbrojtje për lëkurën. Mund të ketë gjithashtu edhe një rol në funksionimin seksual, sepse çdo qime pubike është ngjitur në një fund nervor prandaj dhemb kur hiqet”, thotë ajo.

5 – Plakja mund të ndikojë në vaginë

Me kalimin e viteve, vezoret ndalojnë prodhimin e vezëve dhe menstruacionet ndalen. Sasia e hormoneve në trup që i mbajnë gratë pjellore bie ndjeshëm – dhe nivelet e ulëta të estrogjenit, në veçanti, ndikojnë në vaginë dhe vulvë. Këto inde, të cilat dikur mbaheshin me lagështi me mukus, mund të atrofizojnë, dhe thatësia që rezulton mund të shkaktojë dhimbje gjatë seksit. Shumica e grave mund të marrin ndihmë për këtë nga mjeku i tyre.

(Kosova Sot Online)