Mënyrat efektive që ju ndihmojnë të trajtoni mendimet tuaja negative në një mënyrë pozitive

  • G.G /
  • 19 November 2020 - 11:06
Mënyrat efektive që ju ndihmojnë të trajtoni mendimet tuaja negative në një mënyrë pozitive

“Mendimet kanë fuqi, mendimet janë energji. Duke menduar mund të ndërtosh ose të shkatërrosh botën tënde”. – Susan Taylor

Truri i njeriut është një termocentral energjie dhe deri tani është më kompleksi, për këtë arsye ka disa disa mënyra se si mund të trajtoni mendimet tuaja negative. Studimi thotë se rreth 50,000 deri në 70,000 mendime përpunohen çdo ditë në trurin e njeriut.

Sipas këtij studimi të kryer nga Harvard, ka shumë fuqi në mendimet njerëzore. Studimet kanë treguar se vetëm mendimet mund të përmirësojnë shikimin, aftësinë fizike dhe forcën. Sidoqoftë, hulumtimi thotë se 80% e mendimeve që kalojnë nëpër mendjet tona janë ose natyra negative ose përsëritëse, duke bërë që të mos përjetojmë potencialin e plotë të fuqisë së mendimeve tona.

Imazhe nga MRI kanë treguar se mendimet negative “për fat të keq” kanë më shumë ndikim në tru sesa mendimet pozitive. Mendimet negative ndikojnë në zona të trurit që shkaktojnë depresion dhe ankth. Mendimet pozitive nga ana tjetër shkaktojnë ndryshime kimike që shkaktojnë ndjenja lumturie dhe kënaqësie intensive. Sidoqoftë, këto emocione pozitive zgjasin vetëm për një periudhë të shkurtër dhe për të përjetuar plotësisht përfitimet e tyre është e nevojshme që këto mendime pozitive të mendohen shpesh.

Për fat të mirë, hulumtimet dhe studimet kanë zbuluar mënyra të shkëlqyera me ndihmën e të cilave mund të heqësh zakonin e të menduarit negativ dhe të krijosh një këndvështrim më pozitiv ndaj jetës. Kjo praktikë e kapërcimit të mendimeve negative është studiuar dhe provuar dhe ka ndihmuar shumë individë të ndryshojnë jetën e tyre.

Më poshtë jepet një listë e mënyrave efektive që mund t’ju ndihmojnë të ndryshoni modelin tuaj të mendimit dhe të mësoni të trajtoni mendimet tuaja negative në një mënyrë pozitive.

Jini të vetëdijshëm për mendimet tuaja

Sapo ta gjeni veten duke menduar një mendim negativ, ndaloni. Një mendim mund të çojë në një tjetër, para se ta dini se po përjetoni pikëllim të thellë për gabimet ose lëndimet e së kaluarës. Prandaj është e rëndësishme që të ndalni veten në mendimin e parë negativ. Gjëja tjetër që mund të bëni është ta zëvendësoni atë me një mendim pozitiv ose të riformuloni modelin tuaj të mendimit në një model pozitiv. Bërja e kësaj do t’ju ndihmojë të ndiheni më pozitiv dhe me shpresë.

Mbajeni veten të zënë

“Një mendje e papunë është punëtoria e djallit” është një thënie shumë e vërtetë kur bëhet fjalë për mendime negative. Nëse vini re, ju jeni më të prirur për të menduar negativisht kur jeni duke ndenjur kot, sesa kur jeni të zënë. Sipas hulumtimit, mbajtja e duarve dhe mendjes tuaj të zënë duke bërë detyra si pastrimi, thurja etj., ndihmon që mendja juaj të largohet nga mendimet negative.

Sipas Dr. Jane Prince, një psikologe në Universitetin e Uellsit Jugor “Të jesh i zënë do të thotë që nuk ke kohë të ulesh dhe të mendosh se sa e padrejtë është jeta. Puna e drejton vëmendjen tuaj larg vetes, dhembjeve tuaja.” Psikologët në Universitetin e Teksasit gjithashtu raportuan se mbajtja e vetes të zënë është e lidhur me një sërë përfitimesh të trurit. Kjo është për shkak se sa më i zënë të jesh me punë, aq më pak kohë ke për t’iu kushtuar mendimeve negative.

Shmangni shkaktarët

Është shumë e lehtë të biesh në prag të mendimit negativ. Prandaj është e rëndësishme që dikush t’i kushtojë vëmendje mjedisit të tij dhe të heqë të gjithë shkaktarët që do të çonin në mendime negative. Mund të jetë një dhuratë nga një ish ose një fotografi ose një mik apo një i afërm i cili mund të jetë burimi i vazhdueshëm i mendimeve negative. Sipas një studimi të vitit 2013 të kryer nga studiuesit e Notre Dame, mendimi negativ është gjithashtu një zakon që dikush mund ta zgjedhë lehtësisht nga të tjerët. Minimizimi i kontaktit me njerëz të tillë dhe shmangia e shkaktarëve negativë mund t’ju ndihmojë të jeni të shëndetshëm dhe pozitiv.

Pushim dhe gjumë i mjaftueshëm

Sipas psikologëve nga Universiteti i Binghamton mungesa e gjumit është një nga shkaqet kryesore të të menduarit negativ. Ajo ndikon shumë në gjendjen tuaj shpirtërore, duke ju bërë të ndiheni të shqetësuar, nervoz dhe të zemëruar. Psikologët deklarojnë se ekziston një marrëdhënie e rëndësishme midis gjumit dhe humorit. Fjetja prej 8 orësh ju ndihmon të mbani larg mendimet negative dhe përmirëson shumë shëndetin tuaj mendor.

Muzika

Dëgjimi i muzikës optimiste është një mënyrë e shkëlqyeshme për të mbajtur larg mendimet negative. Është e vështirë të argëtohesh me mendime shqetësuese kur je duke dëgjuar muzikë melankolike. Sipas studiuesve, vetëm dëgjimi i muzikës suaj të preferuar për 25 minuta në ditë mund të sjellë një ndryshim të shkëlqyeshëm të humorit dhe të ketë një efekt pozitiv në shëndetin dhe ditën tuaj.

Ushtrimi

Njerëzit fizikisht aktivë, që ushtrohen shpesh përjetojnë ndjenja më të mëdha entuziazmi dhe eksitimi sipas një studimi të kryer nga studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Penn State. Këta njerëz kanë tendencë të përjetojnë ndjenja më të këndshme dhe të lumtura sesa njerëzit që ushtrohen më pak ose nuk ushtrohen fare. Dopamina kimike e cila shoqërohet me kënaqësi dhe lumturi lirohet në tru sa herë që ushtroheni, duke penguar mendimet negative të hyjnë në mendjen tuaj.

Meditimi

Meditimi është një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të shmangur mendimet negative dhe për të mbushur mendjen tuaj me pozitivitet. Studimet e trurit kanë zbuluar se meditimi mund të ndihmojë në çaktivizimin e zonës së trurit që është përgjegjëse për modelin e vazhdueshëm të mendimit negativ. Meditimi qoftë edhe vetëm për 10 minuta në ditë mund të sjellë ndikim pozitiv në jetën tuaj.

Dieta

Shumë studime kanë gjetur një korrelacion të rëndësishëm midis një diete të dobët ushqyese që është e lartë në sheqerna të rafinuar dhe funksionit të trurit të dëmtuar. Gjendja shpirtërore dhe ushqimi kanë një lidhje të rëndësishme. Konsumimi i ushqimit ushqyes që është i pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë jo vetëm që ushqen trurin tuaj, por ndikon ndjeshëm në proceset e mendimit tuaj dhe mënyrën se si ndiheni. Asnjëherë nuk është vonë të provoni të ndryshoni modelin tuaj të mendimit negativ. Provoni metodat e mësipërme dhe shikoni se sa ndryshim sjell mendimi pozitiv në jetën tuaj.

(Kosova Sot Online)