Pasojat e stresit në lëkurën tuaj

  • G.G /
  • 21 May 2022 - 10:58
Pasojat e stresit në lëkurën tuaj

Të qenit në një gjendje nervore të vazhdueshme është e keqe për trupin tuaj në përgjithësi. Megjithatë, shenjat më të dukshme janë efektet e stresit në lëkurën tuaj.

Lëkura juaj është një nga organet më delikate të trupit tuaj. Për këtë arsye, është vetëm e pritshme që do të jetë një nga të parët e prekur kur përjetoni rregullisht stres.

Efektet e stresit në lëkurën tuaj

Ju ndoshta keni vënë re se, kur jeni të stresuar, pamja juaj përkeqësohet. Nuk është vetëm se keni një shprehje të rënduar ose rrathë të errët poshtë syve nga gjumi i keq, por edhe aknet shfaqen më lehtë dhe plagët shërohen më ngadalë, përveç efekteve të tjera.

Aknet
Stresi psikologjik është treguar se përkeqëson aknet. Ndërsa nivelet e kortizolit në gjakun tuaj rriten, lëkura juaj sekreton më shumë yndyrë, kështu që shfaqja e pikave të zeza dhe puçrrave priret të rritet.

Dermatiti atopik
Lëkura juaj bëhet më e ndjeshme në momentet e stresit. Kjo është në të vërtetë e dobishme, pasi të gjitha shqisat tuaja rriten në kohë rreziku. Sidoqoftë, nuk është aq e dobishme kur ndodh vazhdimisht.

Dermatiti seborrheik
Kortizoli rrit prodhimin e sebumit në lëkurën tuaj. Dermatiti seborrheik prodhohet nga ky fenomen. Ashtu si në dermatitin atopik, në këtë gjendje shfaqen lezione në lëkurën tuaj që rëndohen nga gërvishtjet e vazhdueshme.

Shpërthimet e psoriazës
Psoriaza është një sëmundje kronike e karakterizuar nga përshpejtimi i ciklit jetësor të qelizave të lëkurës, të cilat vdesin para kohe. Megjithatë, dihet se stresi shkakton episode më të shpeshta sesa do të ndodhte nëse nuk do të ishte i pranishëm.

Shenjat e plakjes së lëkurës
Kur lëkura juaj zbulon ngjarje stresuese nga jashtë, si temperatura ose presioni, ajo dërgon sinjale në boshtin hipotalamus-hipofizë-veshkore. Kjo shkakton lirimin e kortizolit dhe hormoneve të tjera që lëvizin për të zgjidhur problemin e supozuar.

Infeksionet dhe problemet e shërimit
Stresi gjithashtu dobëson sistemin tuaj imunitar. Prandaj, ka shumë të ngjarë që, përveç se sëmureni më shpesh, do të vini re se plagët tuaja shërohen më ngadalë dhe kanë më shumë gjasa të infektohen. Kjo është veçanërisht e përhapur në rastin e akneve.

(Kosova Sot Online)