Si ndikojnë pushimet verore në marrëdhëniet në çift…

  • G.G /
  • 18 June 2022 - 10:12
Si ndikojnë pushimet verore në marrëdhëniet në çift…

Pushimet verore janë gjithmonë një provë për çdo çift. Kjo sepse kalojnë disa orë në ditë dhe fundjava së bashku. Pushimet verore kërkojnë pak përshtatje. Ato do të shkojnë mirë ose jo, në varësi të karakteristikave të çiftit dhe fleksibilitetit psikologjik të të dy partnerëve.

Tani do të shpjegojmë pse pushimet ndikojnë kaq shumë tek çiftet, cilat janë konfliktet kryesore që kalojnë çiftet gjatë verës dhe si mund ta përmirësoni marrëdhënien tuaj duke ndjekur disa ide të thjeshta.

A ndikojnë më shumë pushimet në çift se sa në marrëdhëniet e tjera?

Po, përgjigjja është padyshim po. Çiftet kanë disa karakteristika që i dallojnë nga marrëdhëniet e tjera ndërpersonale. Këto lloje të tjera variojnë nga familja te miqtë apo edhe te puna. Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet me anëtarët e familjes, ne e shohim marrëdhënien tonë me këta njerëz si të pakushtëzuar (pavarësisht se çfarë ndodh, ata janë familje). Nga ana tjetër, një çift është i kushtëzuar (do të qëndrojnë bashkë ose jo, varet se si shkojnë gjërat).

Si ndikojnë pushimet në një çift?

Koha e verës dhe e pushimeve shkaktojnë disa ndryshime shumë të rëndësishme në rutinën tuaj. Gjatë pjesës më të madhe të vitit ju keni orare, rutina, detyra dhe çifti është në “prapavijë”. Pra, ju punoni më shumë si një ekip sesa si një çift në kuptimin romantik. Sapo vjen vera, marrëdhënia në çift bëhet prioriteti i parë, pasi është koha kur jeni më të lirë për të kaluar më shumë kohë së bashku. Më pas të qenit çift bëhet prioritet dhe i kushtoni më shumë kohë dhe vëmendje, që do të thotë se do të keni momente romantike dhe nëse nuk i përjetoni në mënyrën e duhur, ato mund të përfundojnë duke shkaktuar konflikte ose probleme.

Problemi nr. 1: “Është sikur partneri im po më bezdis!”

Ky problem shfaqet sepse jeni mësuar të merrni frymë në “ajrin tuaj të pastër” ose të shqetësoheni më shumë për veten dhe detyrimet tuaja, por më pas “detyroheni” t’i jepni partnerit një pjesë të kohës dhe hapësirës tuaj personale.

Problemi nr. 2: “Ne nuk përfitojmë asgjë nga koha e pushimeve tona, ne nuk bëjmë asgjë!”

Ka çifte që zemërohen me njëri-tjetrin sepse mendojnë se nuk po përfitojnë nga koha e pushimeve. Ata ose qëndrojnë në shtëpi, shkojnë në një qytet të vogël për të parë familjen, ose ndoshta bëjnë një udhëtim që përfundon të jetë zhgënjyes. Në këto raste, konflikti lind kur të dy partnerët presin që personi tjetër të planifikojë kohën e pushimeve, ose të marrë iniciativën dhe të sugjerojë aktivitete, shëtitje ose udhëtime të shkurtra.

Problemi nr. 3: “Papritmas shikoj të gjitha ‘gjërat e këqija’!”

Është normale që ju të shihni qëndrime dhe sjellje që ju pëlqen dhe nuk ju pëlqejnë te partneri. Është gjithashtu normale të kesh pritshmëri të caktuara se si duhet të jetë partneri juaj dhe sa më shumë kohë kaloni me dikë, aq më e zakonshme është që të gjitha ato “defekte” që shihni tek ai t’ju mërzisin. Pra, kur kaloni më shumë kohë me partnerin, ndiheni sikur çdo gjë që ju shqetëson bëhet edhe më e bezdisshme dhe kështu, në vend që të zhvilloni tolerancën ose pranimin, ju thjesht e lini veten të bëheni më të ndjeshëm ndaj saj.

A është e pashmangshme një krizë kur jeni me pushime me partnerin tuaj?

Absolutisht jo. Është e vërtetë që vera vë në provë shumë çifte, por marrëdhënia ende duhet të jetë e shëndetshme dhe e qëndrueshme. Pra, një çift mund të debatojë gjatë pushimeve sepse ata po kalojnë më shumë kohë me njeri-tjetrin, por kjo nuk do të thotë se ata do të kenë një krizë.

3 ide për të mbajtur nën kontroll konfliktet me partnerin tuaj këtë verë

•Bëni një përpjekje për të kërkuar gjërat pozitive që ju pëlqejnë tek partneri juaj dhe tregojani atij.

Është shumë e rëndësishme për ju që të mbani gati 5 shqisat tuaja për të kuptuar atë që ju pëlqen më shumë te partneri juaj. Si qenie njerëzore, ne kemi një tendencë të madhe për t’u mbushur dhe për t’u dhënë më shumë peshë gjërave negative sesa pozitive dhe ju duhet të luftoni në mënyrë aktive kundër kësaj tendence për të ushqyer marrëdhënien që ju lidh me partnerin tuaj.

•Praktikoni komunikimin e mirë duke përdorur dëgjimin aktiv, ndjeshmërinë dhe kontaktin me sy.

Komunikimi është faktori kyç kur bëhet fjalë për të zgjidhur siç duhet mosmarrëveshjet me partnerin dhe kjo është një mënyrë për t’ju ndihmuar që ju të krijoni marrëdhënie të fuqishme dhe të lidhura ngushtë. Që komunikimi juaj të jetë efektiv, duhet të përdorni dëgjimin aktiv, të jeni empatik dhe të ruani kontaktin me sy. Sigurohuni që personi tjetër e di që ju i keni të gjitha shqisat tuaja të fokusuara tek ai.

•Planifikoni pushimet dhe gjeni një kohë kur secili prej jush mund të “të jetë i lirë”.

Të jesh me pushime nuk do të thotë të jesh bashkë gjatë gjithë kohës. Është shumë e shëndetshme dhe pozitive që një çift të ketë disa momente kur secili merr frymë në ajrin e vet, pa u shqetësuar për personin tjetër. Të dish se si të jesh vetëm është ‘receta’ më e mirë për vetëbesim dhe vetëvlerësim. Jepini vetes një moment intimiteti dhe vetmie personale. Do t’ju ndihmojë të lidheni me emocionet dhe nevojat tuaja personale.

(Kosova Sot Online)