4 mënyra për të ndaluar trurin tuaj kur ju thotë se më e keqja do të ndodhë

  • G.G /
  • 05 July 2022 - 15:30
4 mënyra për të ndaluar trurin tuaj kur ju thotë se më e keqja do të ndodhë

Imagjinoni që nesër keni një intervistë për një punë të re. Disa njerëz mund të mendojnë se çfarë lloj pyetjesh do t’u bëhen në mënyrë që të mund të përgatiten, ose të imagjinojnë se intervista po shkon mirë. Për të tjerët, mendimi i një interviste do t’i bëjë ata të hidhen dhe të kthehen gjatë gjithë natës duke menduar për çdo skenar të rastit më të keq të mundshëm pa marrë parasysh sa të çuditshme mund të jenë këto. Nëse je dikush që ka një tendencë për të bërë këtë të fundit, je i prirur për të katastrofuar.

Katastrofimi është një tendencë për të supozuar se më e keqja do të ndodhë kur imagjinoni një situatë të ardhshme edhe nëse keni prova se ky nuk është rezultati më i mundshëm. Njerëzit që duan të ndihen nën kontroll (dhe për këtë arsye janë intolerantë ndaj pasigurisë) kanë më shumë gjasa të katastrofojnë. Kjo ka qenë e lidhur me ankthin duke sugjeruar se katastrofimi i shpeshtë mund të jetë një faktor në zhvillimin e problemeve të caktuara të shëndetit mendor. Katastrofimi vjen nga besimi se duke imagjinuar se çfarë mund të shkojë keq, ne jemi më të aftë të mbrohemi nga dëmtimi fizik dhe mendor. Megjithatë, kjo tendencë është e dobishme vetëm nëse jeni në gjendje të parashikoni saktë se çfarë do të ndodhë në një situatë të caktuar dhe si do t’ju bëjë të ndiheni.

1. Merrni vendime në mëngjes

Shpesh natën shqetësohemi për të ardhmen. Kur jemi në gjumë, aktiviteti në pjesën racionale të trurit tonë zvogëlohet dhe aktiviteti në pjesën më emocionale të trurit tonë rritet. Si rezultat, ne priremi të përdorim trurin tonë emocional për të imagjinuar të ardhmen kur jemi zgjuar natën. Mungesa e gjumit gjithashtu mund të na bëjë më të ndjeshëm ndaj gjërave që i shohim si kërcënuese. Kjo mund të na bëjë të përqendrohemi më shumë në atë që mund të shkojë keq dhe na bën më të prirur ndaj katastrofimit.

2. Mësoni kritikun tuaj të brendshëm të jetë më i dhembshur

Katastrofimi mund të nxitet nga kritiku ynë i brendshëm, i cili mund të përdorë gjuhë të ashpër që na bën emocional. Kur kjo të ndodhë, provoni ta imagjinoni kritikun tuaj të brendshëm sikur po shikoni me sytë e dikujt tjetër. Çfarë gjuhe përdorni dhe a do ta përdornit këtë gjuhë kur flisni për dikë tjetër në një situatë të ngjashme? Gjuha që përdor kritiku juaj i brendshëm është e dobishme apo e justifikuar?

3. Krijo një histori më të mirë

Edhe nëse gjërat kanë shkuar keq në të kaluarën, kjo nuk ka gjasa të ndodhë në të ardhmen pavarësisht nga ajo që mund t’i themi vetes. Nëse keni një tendencë për të katastrofuar për ngjarjet e ardhshme, përpiquni të mendoni për mënyrat se si kjo ngjarje mund të shkojë mirë, gjë që mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të shqetësuar

4. Jini të sjellshëm me veten

Mundohuni të jeni më të dhembshur me veten kur mendoni për të ardhmen tuaj. Kjo është më e vështirë nga sa mund ta imagjinoni edhe për njerëzit që janë shumë të dhembshur dhe empatik me të tjerët. Dhembshuria dhe empatia evoluan për të na ndihmuar të ndërveprojmë mirë me të tjerët. Si të tilla, dhembshuria dhe ndjeshmëria nuk janë krijuar me të vërtetë për t’u përdorur për veten tuaj, por gjërat e vogla, të tilla si pyetja se çfarë këshille mund t’i jepni një shoku në situatën tuaj mund t’ju ndihmojnë të vini në kontakt me zërin tuaj të dhembshur.

(Kosova Sot Online)