E keni pyetur ndonjëherë veten pse vazhdoni ta shihni të njëjtën ëndërr?

  • E.K /
  • 09 May 2023 - 08:33
E keni pyetur ndonjëherë veten pse vazhdoni ta shihni të njëjtën ëndërr?

Ëndrrat janë një aspekt magjepsës dhe misterioz i ndërgjegjes njerëzore dhe shumë prej nesh kanë pyetur veten për rëndësinë e këtyre aventurave të natës. Dhe kur dikush vazhdon të shohë të njëjtën ëndërr në mënyrë të përsëritur, mund t’i konfuzojë dhe të pyesin nëse ka më shumë – ndoshta një kuptim i fshehur. Nëse edhe ju po përpiqeni të kuptoni pse vazhdoni të shihni të njëjtën ëndërr, ne kemi disa njohuri të dobishme për t’ju ndihmuar të deshifroni ëndrrat tuaja dhe të kuptoni më mirë nënvetëdijen.

Sipas Sleep Foundation, ideja se ëndrrat kanë kuptime të fshehura në përmbajtjen e tyre ishte një komponent i njohur i teorisë së ëndrrave frojdiane. Përjetimi i ëndrrave të përsëritura mund të tregojë çështje themelore, pavarësisht nga përmbajtja e ëndrrës.

Duke shpjeguar se çfarë nënkuptojnë saktësisht ëndrrat e përsëritura, psikologu klinik Aishway Raj, tha se ato janë ëndrra që ndodhin rregullisht me kalimin e kohës.

“Këto ëndrra shpesh shfaqin të njëjtët individë, skena dhe ngjarje, por mund të ndryshojnë pak nga njëra-tjetra. Ëndrrat e përsëritura nuk janë gjithmonë simptoma të një çrregullimi, por ato mund të jenë një shenjë e vështirësive ose ankthit, ose mund të jenë edhe një e dhënë se dikush është i mbyllur në një model specifik sjelljeje ose mendimi”, tha ai.

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se ëndrrat e përsëritura te të rriturit lidhen me mirëqenien e varfër psikologjike. Duke rënë dakord, psikologu Satish Kumar tha se ëndrrat nuk konsiderohen kurrë si tipare klinike për çrregullimet psikiatrike dhe neurologjike, ato janë vetëm manifestime të çdo gjëje që një person po kalon në jetën e tij.

Por, kush ka më shumë gjasa të përjetojë të njëjtën gjë? Dr. Kumar tha se kur paraqitet një situatë, shumica prej nesh përpiqen të punojnë në të për ta zgjidhur. Por kur paraqitet një situatë dhe dikush nuk bën asgjë për të dhe pret kohën për të shëruar gjithçka, kjo mund të çojë te njerëzit që të zhvillojnë çështje emocionale të pazgjidhura

Raj shtoi se ata që përjetojnë nivele më të larta stresi dhe ankthi në jetën e tyre kanë më shumë gjasa të përjetojnë ëndrra të përsëritura. Bëhet një shkak shqetësimi “nëse ëndrrat e përsëritura shkaktojnë shqetësim ose ndërhyjnë në funksionimin e jetës së përditshme dhe pengojnë procesin e tyre të të menduarit”.

“Përgjithësisht ëndrrat nuk mbahen mend shumicën e kohës, megjithëse ne ëndërrojmë rregullisht. Nuk ka asgjë të keqe të ëndërrosh rregullisht. Sa herë që njerëzit ankohen për shqetësime emocionale për shkak të ëndrrave të këqija, është koha kur duhet të adresohet nga një psikolog,”, tha Kumar, duke sugjeruar që fillimisht të shkruani ëndrrat në një ditar në mënyrë që të mbani mend dhe më pas t’i interpretoni ato nga një psikolog për të fituar një perspektiva të ndryshme.

Raj tha se është e rëndësishme të përpiqesh të zbulosh kuptimin themelor të ëndrrave të përsëritura të dikujt në mënyrë që të bësh ndryshime pozitive në jetë dhe të zvogëlosh ndikimin e tyre.

(Kosova Sot Online)