Ngjyra e zezë dhe veçantia e saj

  • E.K /
  • 11 April 2024 - 08:02
Ngjyra e zezë dhe veçantia e saj

E zeza nuk është një ngjyrë primare, dytësore në fakt, e zeza nuk është në rrotën e ngjyrave sepse nuk konsiderohet një ngjyrë. Janë të gjitha ngjyrat. Ose më mirë, thithja e të gjitha ngjyrave. E zeza thith të gjithë dritën në spektrin e ngjyrave.

Sipas psikologjisë së ngjyrave, emocionet e lidhura me ngjyrat varen shumë nga preferencat tuaja personale dhe përvojat e kaluara me atë ngjyrë të veçantë. Ngjyra e zezë nuk është e ndryshme.

Efekti psikologjik i ngjyrës së zezë

Reagimet individuale ndaj ngjyrës së zezë mund të ndryshojnë shumë. Disa nga këto përgjigje kanë shoqata kulturore, por edhe faktorë të tjerë mund të luajnë një rol. Reagimet tuaja mund të formohen nga përvojat dhe preferencat tuaja personale.

Sipas shkencëtarit gjerman Hermann von Helmholz, “E zeza është ndjesi e vërtetë, edhe nëse prodhohet nga mungesa e plotë e dritës. Ndjesia e së zezës është dukshëm e ndryshme nga mungesa e të gjitha ndjesive.”

Ngjyra e zezë lidhet me një sërë cilësish dhe karakteristikash pozitive. Për shembull, disa lidhje të zakonshme me ngjyrën e zezë janë të lidhura që përfshijnë:

Autoriteti

Eleganca

Formaliteti

Inteligjenca

Fuqia

Prestigj

Sofistikimi

(Kosova Sot Online)