Njerëzit me respekt për veten nuk i tolerojnë kurrë këto sjellje nga të tjerët

  • E.K /
  • 19 April 2024 - 08:25
Njerëzit me respekt për veten nuk i tolerojnë kurrë këto sjellje nga të tjerët

Ekziston një ndryshim i madh midis të pasurit respekt për veten dhe të qenit egoist. Vetë-respekti sillet rreth njohjes së vlerës suaj dhe vendosjes së kufijve. Bëhet fjalë për të mos lejuar që të tjerët të diktojnë vlerën tuaj ose t’ju trajtojnë keq.

Nga ana tjetër, të qenit egoist ka të bëjë me vendosjen e nevojave tuaja mbi nevojat e të tjerëve, pa marrë parasysh ndjenjat ose mirëqenien e tyre. Njerëzit me respekt për veten janë të vetëdijshëm për disa sjellje që nuk do t’i tolerojnë nga të tjerët. Ata e dinë se pranimi i një sjelljeje të tillë do të nënkuptonte kompromentimin e vetëvlerësimit të tyre. Më poshtë po thellojmë sjelljet që individët me një ndjenjë të fortë respekti për veten nuk lejojnë kurrë nga të tjerët.

Komente mosrespektuese – Askush nuk është perfekt dhe të gjithë bëjmë gabime. Ky është një fakt i jetës. Por për dikë me respekt për veten, ekziston një vijë e qartë midis kritikës konstruktive dhe mungesës së respektit të plotë. Është një gjë të kesh dikë që të tregojë fushat ku mund të përmirësohesh – kjo është në të vërtetë e dobishme. Reagimet konstruktive na ndihmojnë të rritemi dhe të bëhemi versione më të mira të vetvetes. Megjithatë, është një histori krejtësisht tjetër kur dikush fillon të bëjë komente nënçmuese ose t’ju nënçmojë. Kjo nuk është për t’ju ndihmuar të përmirësoheni; ka të bëjë me të ndihesh më pak se ajo që je. Njerëzit me respekt të vërtetë për veten nuk do ta tolerojnë një sjellje të tillë.

Të mos e marrësh si të  mirëqenë – Njerëzit me respekt për veten nuk tolerojnë të merren si të mirëqenë. Ata e kuptojnë vlerën e kohës, përpjekjeve dhe pranisë së tyre. Ata e dinë se këto janë dhurata që duhen bërë, jo detyrime që duhen përmbushur. Vendosja e kufijve dhe shprehja e ndjenjave hapur është e nevojshme.

Manipulimi emocional – Manipulimi emocional është një mënyrë e fshehtë për të kontrolluar dhe ndikuar sjelljen e njerëzve të tjerë, shpesh përmes fajit, frikës ose detyrimit. Është një taktikë që përdoret zakonisht nga individë të cilëve u mungon empatia dhe kanë nevojë për pushtet dhe kontroll. Gjëja interesante për manipulimin emocional është se shpesh kalon pa u vënë re. Manipuluesi mund të përdorë taktika delikate si ndezja e gazit – duke ju bërë të vini në dyshim perceptimin tuaj të realitetit, ose të luani viktimën për të nxitur simpati dhe pajtueshmëri. Njerëzit me respekt për veten zakonisht e njohin shpejt një sjellje të tillë. Ata e kuptojnë peizazhin e tyre emocional dhe nuk do të tolerojnë të manipulohen për të ndjerë apo sjellje në një mënyrë të caktuar. Ata vlerësojnë autonominë e tyre emocionale dhe besojnë fort në parimin e respektit të ndërsjellë në çdo ndërveprim.

Negativiteti i vazhdueshëm – Të qenit pranë dikujt që është vazhdimisht negativ mund t’ju thajë energjinë dhe të ndikojë në disponimin tuaj. Është si të jesh kapur në një re shiu që duket se nuk ngrihet kurrë. Njerëzit me respekt për veten janë të vetëdijshëm për këtë. Ata e kuptojnë efektin që një negativitet i tillë mund të ketë në mirëqenien e tyre dhe zgjedhin të mos e tolerojnë atë. Kjo nuk do të thotë se ata braktisin miqtë në kohë nevoje. Përkundrazi, ata shpesh janë aty për ata që po kalojnë një kohë të vështirë. Por ka një dallim të qartë midis mbështetjes së dikujt dhe lejimit të negativitetit të vazhdueshëm për të depërtuar hapësirën e tyre personale. Ata e dinë se shëndeti i tyre mendor është jetik dhe zgjedhin ta rrethojnë veten me pozitivitet. Jo sepse po ikin nga realiteti, por sepse e kuptojnë fuqinë e një mjedisi pozitiv.

Shkelja e kufijve personalë – Të gjithë kemi hapësirën tonë personale, fizikisht dhe emocionalisht. Këta kufij janë një pasqyrim i respektit tonë për veten dhe një tregues se si ne presim të trajtohemi. Për shembull, nëse keni komunikuar se nuk i vlerësoni këshillat e pakërkuara, por dikush i ofron vazhdimisht, ata po e kalojnë kufirin tuaj. Njerëzit me respekt për veten nuk e tolerojnë këtë. Ata e kuptojnë rëndësinë e ruajtjes së kufijve të tyre personalë dhe respektojnë ato të të tjerëve në këmbim. Ata nuk kanë frikë të komunikojnë kur një vijë është kapërcyer dhe janë të vendosur në qëndrimin e tyre. Në fund të fundit, si mund t’i respektoni të tjerët nëse nuk mund të respektoni veten? Dhe një pjesë e këtij respekti për veten është njohja dhe ruajtja e kufijve tuaj personalë.

Trajtim i padrejtë – Në një botë që shpesh duket e padrejtë, është e lehtë të biesh në grackën e pranimit të trajtimit të padrejtë. Ndoshta është një shef i njëanshëm, një miqësi e njëanshme ose një marrëdhënie romantike ku ju jeni gjithmonë ai që bën kompromis. Njerëzit me respekt për veten, megjithatë, e kuptojnë se ata meritojnë drejtësi në të gjitha aspektet e jetës. Ata besojnë në vlerën e tyre dhe nuk do të tolerojnë të trajtohen si më pak se të barabartë. Nuk ka të bëjë me të drejtën apo pritjen e një trajtimi të veçantë. Ka të bëjë me pranimin se të gjithë, duke përfshirë edhe veten, meritojnë respekt dhe drejtësi. Sepse në fund të fundit, ne jemi të gjithë njerëz në këtë udhëtim së bashku. Dhe të gjithë meritojnë të trajtohen me dashamirësi, respekt dhe drejtësi gjatë rrugës.

Mosbesnikëria – Njerëzit me respekt për veten nuk e tolerojnë pabesinë. Ata e kuptojnë rëndësinë e besimit në marrëdhënie dhe nuk do të lejojnë askënd ta tradhtojë atë besim pa pasoja.

Heqja e ndjenjave të tyre – Ne të gjithë kemi ndjenja dhe emocione, dhe ato luajnë një rol vendimtar në jetën tonë. Ato udhëheqin vendimet tona, ndikojnë në marrëdhëniet tona dhe formojnë perceptimin tonë për botën përreth nesh. Njerëzit me respekt për veten e kuptojnë këtë. Ata vlerësojnë emocionet e tyre dhe nuk do të tolerojnë që ato të shpërfillen ose të zhvlerësohen. Ata e dinë se ndjenjat e tyre janë po aq të rëndësishme sa të kujtdo tjetër dhe duhen pranuar dhe respektuar. Në fund të fundit, të hedhësh poshtë ndjenjat e dikujt është një formë mosrespektimi dhe ata që kanë respekt për veten nuk do ta pranojnë.

Mungesa e respektit për kohën e tyre – Koha është e vetmja gjë që nuk mund ta kthejmë kurrë. Pasi të jetë zhdukur, është zhdukur përgjithmonë. Njerëzit me respekt për veten e kuptojnë vlerën e kohës së tyre. Ata nuk do të tolerojnë të tjerët që nuk e respektojnë atë, qoftë për shkak të vonesave të vazhdueshme, anulimeve ose pritjes që ata të jenë të disponueshëm në çdo kohë. Kjo nuk ka të bëjë me të qenit i ngurtë ose jo fleksibël. Ka të bëjë me të kuptuarit se koha juaj është e çmuar dhe duhet respektuar. Sepse kur dikush respekton kohën tuaj, ai po tregon respekt për ju si person. Dhe kjo është diçka që të gjithë e meritojnë.

(Kosova Sot Online)