Pse duhet të argëtoheni më shumë?!

  • E.K /
  • 10 June 2024 - 08:41
Pse duhet të argëtoheni më shumë?!

Ju ndoshta keni dëgjuar se vetë-kujdesi është i rëndësishëm – që ju duhet të merrni kohë për veten tuaj dhe të bëni gjëra që ushqejnë trupin dhe mendjen tuaj.

Aktivitetet e vetë-kujdesit shpesh përfshijnë gjëra të tilla si fizkultura, gjumi i mjaftueshëm, të ngrënit e një diete te shëndetshme dhe ndoshta disa lloj praktikash te ndërgjegjësimit. Te gjitha këto kanë përfitime të mëdha, por ekziston një metodë tjetër e vetë-kujdesit që me të vërtetë duhet të jetë në listë (veçanërisht pasi që qëllimi përfundimtar i vetëkurdisjes është të ndihesh mirë) dhe është ndoshta metoda më e thjeshtë e të gjithëve: Te argëtoheni.

Të argëtohesh është më shumë sesa thjesht të bësh gjëra që te gëzojnë, sepse kjo përfshin një ndjenjë lehtësimi. Pra, ndërsa mund të pëlqeni të lexoni apo të bëni fjalëkryqe, ju ndoshta nuk do t’i përshkruani këto aktivitete si “argëtim”. Argëtimi ka elementë si gëzimi spontan, e qeshura, lojërat, kënaqësia, energjia, zbavitja dhe humori.

Për shkak se njerëzit janë në thelb qenie sociale, ne kemi më shumë gjasa të argëtohemi kur jemi me të tjerë. Edhe vetëm duke pare njerëz të tjerë që argëtohen mund të përmirësosh humorin tuaj. (Mendoni për kënaqësinë që mund të ndjeni kur shikoni fëmijët e vegjël të përfshirë në lojë.)

Një nga shenjat dalluese të argëtimit është qeshja, e cila ofron një mënyrë që njerëzit të ndihen të lidhur me njëri-tjetrin. Për këtë arsye, ka shumë më shumë gjasa të ndodhë kur njerëzit janë me të tjerë se kur janë vetëm. Gjithashtu, qeshja është ngjitëse, duke shkaktuar që ata rreth tyre të ndihen më të lumtur dhe shpesh të qeshin së bashku me ta. Kërkimet kanë treguar se të qenit social dhe te qeshur te dyja këto bëjnë çlirimin e tensionit, uljen e ankthit, lehtësimin e depresionit, dhe rritjen e sistemit imunitar.

Njerëzit gjithashtu kënaqen kur janë fizikisht aktivë duke bërë gjëra që u pëlqejnë. Në fakt, është pothuajse e pamundur të imagjinosh të bësh një aktivitet fizik që të pëlqen dhe të mos kesh kënaqësi. Duke e bere trupin tuaj te lëvize, ju e detyroni atë të çlirojë endorphine. Ju keni më shumë energji, fitoni një perspektivë më të mirë për jetën, ndjeni një sens më të mirë të mirëqenies dhe jeni më shumë mendërisht te kujdesshëm.

Pra, nëse doni të shtoni më shumë kënaqësi në jetën tuaj, mendoni për mënyrat se si mund të bëni diçka aktive me njerëzit e tjerë. Është thelbësore, megjithatë, që të zgjidhni njerëzit që ju pëlqejnë dhe një aktivitet që mendoni se do të kënaqeni. Të detyrosh vetën të bësh diçka që supozohet të jetë argëtuese, ka të ngjarë që të dështosh. Do të ishte si ti thuash vetes se “duhet të ” hani ëmbëlsirën tuaj të preferuar – të thuash, akullore me brumë biskotash. Për aq shumë sa mund ta doni akulloren, duke dëgjuar t’ju thonë se duhet ta hani, mund t’ju heqë ca nga ëmbëlsia e shijes në gojën tuaj.

Pra, mbërtheni ca miq, zgjidhni një aktivitet që ju pëlqen, dhe lëreni kënaqësinë të ndodhe.

(Kosova Sot Online)