Lumi që vret nuk është thjesht një legjendë, ja ku ndodhet

  • 24 tetor 2019 - 11:43
Lumi që vret nuk është thjesht një legjendë, ja ku ndodhet

Në zemrën e Amazonës është një vend i tmerrshëm dhe i rrezikshëm. Ky nuk është një kështjellë e humbur ose një vullkan, por një lumë. Rreziku në lumë nuk është në pozicionin e tij, por në ujërat e tij pasi janë të nxehtë.

"Lumi që vlon", siç quhet përroi i Amazonës, ka një temperaturë prej rreth 95 gradë, jo aq sa të arrijë në pikën e vlimit, por të mjaftueshme për të zier një vezë ose të vrasë gjithçka që bie në të.

Lumi është konsideruar vetëm një legjendë me vite, por kishte shumë dyshime për ekzistencën e tij të vërtetë, derisa studenti i guximshëm i diplomuar në gjeoshkencë, Andrés Ruzo, "Young Explorer" i National Geographic, vendosi të shkojë në kërkim të misterit lumë për të cilin i tha gjyshi dhe të kuptonte nëse shkenca mund ta shpjegonte ekzistencën e tijj. Lumi që vret vërtet ekziston.

Hulumtimi i Ruzo është mbledhur në librin "Lumi zien: Aventurë dhe Zbulim në Amazon". Autori u bë i vetëdijshëm për lumin falë historive të gjyshit të tij që i tregoi për këtë legjendë. Gjatë studimeve të tij në gjeofizikë ai dëshironte të thellonte temën e rrjedhës së nxehtësisë së Perusë, me qëllim të identifikimit të zonave me një potencial të caktuar gjeotermik. 

Një ditë, disa kolegë të qeverisë së Perusë i paraqitën një hartë që po botohej, nga ku Ruzo vuri re disa burime të nxehta në Amazon. Dhe kështu ai kujtoi legjendën e lumit që vlon në thellësi të pyllit të treguar nga gjyshi i tij. Në vitin 2011 Ruzo filloi të kërkonte këtë vend misterioz, derisa e gjeti.

Mayantuyacu me të vërtetë ekziston, lëshon avull, duke krijuar një atmosferë magjike dhe evokuese. Pjesa më shqetësuese e zbulimit të tij, përveç temperaturës, ishte shtrirja e pellgut. Burimet e nxehta nuk janë të rralla, por asgjë nuk afrohet me gjatësinë dhe shtrirjen e lumit, i cili është i gjerë deri në 25 metra dhe arrin një thellësi prej gjashtë metrash dhe ruan nxehtësinë e tij, jashtëzakonisht, për 6.24 kilometra.

Hulumtimi i Ruzo, i mbështetur pjesërisht nga një bursë e National Geographic Young Explorers, po zbulon përfundimisht disa nga sekretet e lumit që vret. Rezulton, për shembull, se nuk është dielli ai që vlon ujin, por janë burimet e ujit të nxehtë.

Studimet do të vazhdojnë të zbulojnë sekrete të tjera … por ajo që është e sigurt është se është më mirë ta admironi atë nga larg.

(Kosova Sot Online)