Popullsia globale e botës së egër ka rënë me më shumë se dy të tretat që nga viti 1970

  • E.K /
  • 12 shtator 2020 - 16:09
Popullsia globale e botës së egër ka rënë me më shumë se dy të tretat që nga viti 1970

Natyra është në ‘rënie të lirë’ për shkak të aktivitetit njerëzor, me popullatat e botës së egër që bien me më shumë se dy të tretat në më pak se 50 vjet.

Nga elefantët në Afrikën qendrore dhe breshkat në Kosta Rika, popullatat e gjitarëve, zogjëve, amfibëve, zvarranikëve dhe peshqve kanë rënë mesatarisht 68% në botë që nga viti 1970,  zbulon WWF Living Planet Index (LPI) 2020.

Marco Lambertini, drejtori i përgjithshëm i WWF, i përshkroi gjetjet si ‘katastrofë’ dhe tha se këto rënie serioze në popullatat e specieve të botës së egër janë ‘një tregues që natyra po zgjidhet dhe se planeti ynë po ndez shenjat e kuqe paralajmëruese të dështimit të sistemeve’.

Shkatërrimi i habitateve të kafshëve të egra nga veprimet njerëzore po nxit gjithashtu një rritje të pandemive globale të tilla si Covid-19, pasi këto aktivitete po sjellin popullatat njerëzore më afër jetës së egër, pretendojnë shkencëtarët.

WWF ka bërë thirrje që ligjet kombëtare të ndalojnë zinxhirët e furnizimit për ushqime dhe produkte të tjera nga drejtimi i shpyllëzimeve dhe shkatërrimit të zonave të egra, dhe që njerëzit të zhvendosen nga mishi dhe qumështi në dieta më ‘të bazuara në bimë’.

Autorët e raportit gjurmuan fatet e pothuajse 21 mijë popullatave me mbi 4 mijë specie kurrizore për të krijuar indeksin e ri.

Shifra prej 68% pasqyron ndryshimin mesatar proporcional të madhësive të popullsisë, jo numrin e kafshëve individuale të humbura.

Nxitësi më i madh i humbjeve të jetës së egër janë ndryshimet në përdorimin e tokës, detit dhe ujit nga aktivitetet njerëzore të tilla si bujqësia e paqëndrueshme, prerja dhe zhvillimi.

Jeta e egër gjithashtu përballet me mbi-shfrytëzim, të tilla si peshkimi i tepërt, kërcënimet nga speciet dhe sëmundjet pushtuese, ndotja dhe, gjithnjë e më shumë, ndryshimi i klimës.

WWF po bën thirrje për veprim urgjent për të ndryshuar trendin deri në 2030, por paralajmëroi se kjo nuk do të jetë e lehtë, pasi do të kërkohen metoda të guximshme të ruajtjes, si dhe lëvizje për të rritur qëndrueshmërinë e ushqimit njerëzor. 

(Kosova Sot Online)