Rreth situatës ekonomike në vitin 2019

Rreth situatës ekonomike në vitin 2019
  • 11 shkurt 2019 - 10:16

Shkruan: Nouriel Roubini

P as zgjerimit ekonomik të sinkronizuar të vitit 2017 erdhi rritja josinkronike e vitit 2018, kur shumica e vendeve, përveç Shteteve të Bashkuara, filluan të përjetojnë ngadalësime. Shqetësimet për inflacionin amerikan, trajektoren e politikës së Rezervës Federale të SHBA-së, luftërat tregtare në vazhdim, buxheti italian dhe problemet e borxhit, ngadalësimi i Kinës dhe brishtësitë në tregjet në zhvillim çuan në një rënie të theksuar të tregjeve globale të kapitalit në fund të vitit. Lajm i mirë në fillim të vitit 2019 është se rreziku i një recesioni të plotë global është i ulët. Lajm i keq është se ne po shkojmë në një vit të ngadalësimit të sinkronizuar global; rritja do të bjerë në shumicën e rajoneve.

Për të qenë të sigurt, viti filloi me një tubim të pasurisë së rrezikshme (në SHBA dhe kapitalet botërore) pas 'gjakderdhjes' së tremujorit të fundit të vitit 2018, kur shqetësimet në lidhje me rritjen e normës së interesit të bankës qendrore dhe rreth rritjes kineze dhe të SHBA-së depozituan shumë tregje. Që atëherë, banka qendrore ka hyrë në drejtim të përtëritjes së saj, SHBAja ka ruajtur një rritje të qëndrueshme dhe lehtësimi makroekonomik i Kinës ka treguar disa premtime për të përmbajtur ngadalësimin atje. Se sa këto kushte relativisht pozitive do të zgjasin, kjo do të varet nga shumë faktorë.

Gjëja e parë që duhet marrë parasysh është banka qendrore. Tregjet tani vejnë çmimet në pauzën e politikës monetare të bankës qendrore gjatë gjithë vitit, por tregu i punës i SHBA-së mbetet i fuqishëm. Ishin pagat për të përshpejtuar dhe për të prodhuar inflacion edhe më të moderuar mbi 2%, frika e të paktën dy rritjeve të normave të këtij viti do të kthehej, ndoshta tregjet tronditëse dhe do të çonte në një shtrëngim të kushteve financiare. Kjo, nga ana tjetër, do të ringjallë shqetësimet rreth rritjes së SHBA. Së dyti, ndërkohë që ngadalësimi në Kinë vazhdon, përzierja aktuale e qeverisë me stimuj modestë monetarë, kredi dhe stimul fiskal mund të rezultojë e papërshtatshme, duke pasur parasysh mungesën e besimit të sektorit privat dhe niveleve të larta të tejkalimit dhe levave.

Nëse shqetësohet për rënien e një ngadalësimi kinez, tregjet mund të preken rëndë. Nga ana tjetër, një stabilizim i rritjes do të ripërtërijë rregullisht besimin e tregut. Vazhdon rivaliteti gjeopolitik dhe teknologjik Një faktor i lidhur me këtë, është tregtia. Ndërsa një përshkallëzim i konfliktit kinez-amerikan do të pengonte rritjen globale, një vazhdim i armëpushimit aktual nëpërmjet një marrëveshje mbi tregtinë do të siguronte tregjet, edhe pse rivaliteti gjeopolitik dhe teknologjik i dy vendeve vazhdon të ndërtojë me kalimin e kohës. Së katërti, eurozona po ngadalësohet dhe mbetet për t'u parë nëse ajo po shkon drejt rritjes më të ulët të mundshme ose diçka më të keqe. Rezultati do të përcaktohet si nga variablat e nivelit kombëtar - siç janë zhvillimet politike në Francë, Itali dhe Gjermani - dhe faktorë më të mëdhenj rajonalë dhe globalë. Natyrisht, një "Brexit" i vështirë do të ndikonte negativisht në besimin e biznesit dhe të investitorëve në Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Evropian. Presidenti i SHBA-së Donald Trump, duke e zgjeruar luftën e tij tregtare në sektorin e automobilave evropianë, do të nënçmonte rëndë rritjen në të gjithë BE-në, jo vetëm në Gjermani. Së fundi, shumë do të varet nga mënyra se si organizohen partitë euroskeptike në zgjedhjet e Parlamentit Evropian këtë maj. Dhe kjo, nga ana tjetër, do t'i shtojë paqartësitë rreth pasardhësit të presidentit të Bankës Qendrore Evropiane Mario Draghi dhe të ardhmen e politikës monetare të eurozonës.

Çmimet e ulëta të naftës janë të mira për konsumatorët Së pesti, politika vendore disfunksionale e Amerikës mund të shtonte paqartësi në nivel global. Mbyllja e fundit e qeverisë tregon se çdo negociatë e ardhshme mbi buxhetin dhe tavanin e borxhit do të kthehet në një luftë partizane të tërheqjes. Një raport i pritur nga avokati i posaçëm, Robert Mueller, mund ose nuk mund të çojë në procedurat e pezullimit kundër Trumpit. Dhe deri në fund të vitit, stimulimi fiskal nga shkurtimet e taksave republikane do të bëhet një tërheqje fiskale, ndoshta duke dobësuar rritjen. Së gjashti, tregjet e kapitalit në SHBA dhe vende të tjera ende mbivlerësohen, madje edhe pas korrigjimit të fundit. Me rritjen e kostove të pagave, fitimet më të dobëta të SHBA-së dhe kufijtë e fitimit në muajt e ardhshëm mund të jenë një surprizë e padëshirueshme. Me firmat me borxhe që përballen me mundësinë e rritjes së kostos së huamarrjes afatshkurtër dhe afatgjatë, dhe me shumë rezerva të teknologjisë që kanë nevojë për përmirësime të mëtejshme, nuk mund të përjashtohet rreziku i një episodi tjetër të rrezikut dhe korrigjimit të tregut.

Së shtati, çmimet e naftës mund të ndikohen nga një dobësi e ardhshme e furnizimit, për shkak të prodhimit të argjilës në SHBA, një ndryshimi potencial të regjimit në Venezuelë dhe dështimit nga vendet e OPEC-ut për të bashkëpunuar me njëritjetrin kufizojnë prodhimin. Ndërsa çmimet e ulëta të naftës janë të mira për konsumatorët, ato tentojnë të dobësojnë rezervat dhe tregjet amerikane në ekonomitë eksportuese të naftës, duke ngritur shqetësime rreth standardizimeve të korporatave në sektorët e energjisë dhe të lidhura me to (siç ndodhi në fillim të vitit 2016). Së fundi, pikëpamja për shumë ekonomi në tregjet në zhvillim do të varet nga pasiguritë globale të lartpërmendura. Rreziqet kryesore përfshijnë ngadalësimet në SHBA ose Kinë, inflacionin më të lartë amerikan dhe një shtrëngim të mëvonshëm nga banka qendrore, luftëra tregtare, një dollar më i fortë dhe rënie e çmimeve të naftës dhe të mallrave. Megjithëse ekziston një re mbi ekonominë globale, 'rreshtimi i argjendit' është se ai i ka bërë bankat qendrore më të 'buta', duke filluar me bankën qendrore të SHBA-së dhe Bankën Popullore të Kinës dhe duke u pasuar nga Banka Qendrore Evropiane, Banka e Anglisë, Banka e Japonisë dhe të tjerët. Megjithatë, fakti që shumica e bankave qendrore janë në një pozicion shumë akomodues do të thotë se ka pak vend për lehtësim monetar shtesë.

Dhe, edhe nëse politika fiskale nuk është e kufizuar në shumicën e rajoneve të botës, stimulimi tenton të vijë vetëm pasi një ngecje në rritje është duke u zhvilluar dhe zakonisht me vonesë të konsiderueshme. Mund të ketë mjaft faktorë pozitivë për ta bërë këtë një vit relativisht të mirë, edhe pse mediokër, për ekonominë globale. Por nëse disa nga skenarët negative të përshkruara më sipër materializohen, ngadalësimi i sinkronizuar i vitit 2019 mund të çojë në një ngërç global të rritjes dhe një rënie të theksuar të tregut në vitin 2020.

(Kosova Sot)