Brexit është pjesë e një beteje më të gjerë evropiane

Brexit është pjesë e një beteje më të gjerë evropiane

Gideon Rachman

  • 27 mars 2019 - 08:34

Demonstrata më e madhe pro-BE në histori u zhvillua të shtunën e kaluar. Ironikisht, kjo shfaqje e eurofilisë ndodhi në një vend që është gati të largohet nga BE-ja, pasi deri në 1 milion njerëz dolën në rrugët e Londrës për të protestuar kundër Brexitit.

Largimi nga BE-ja ka pasur rezultat paradoksal të krijimit të diçka krejtësisht të re - një lëvizje pro-evropiane pasionante në Britani. Duke përdorë kujtesën time unë mund të kujtoj ndonjëherë kaq shumë demonstrues që mbanin flamurin e BE-së, rasti më i mirë që më bie ndërmend ishte Kievi i viteve 2013-14, kur ukrainasit protestuan në rrugë kundër vendimit të qeverisë së tyre për të mos nënshkruar një marrëveshje asociimit me BE-në. Kjo është një paralele më pak e lumtur, duke pasur parasysh se shumë prej demonstruesve në Kiev u qëlluan në rrugë, duke vendosur një seri ngjarjesh që kulmuan në një luftë. Agonitë e Britanisë së Brexitit nuk kanë gjasa të çojnë në ndonjë gjë kaq drastike.

Por vendi tani është ndarë përgjysmë në lidhje me çështjen evropiane, me ndarjen midis mbështetësve dhe kundërshtarëve të "Brexitit" që përfaqësojnë një formë të re të politikës së identitetit që shkon përtej qëndrimeve ndaj BE-së. Me gjasë, mbizotërimi i mbetur ka ardhur shumë vonë për të parandaluar Brexitin. Brexit duket si versioni britanik i një krize më të gjerë Fitorja e Brexitersave - nëse arrihet përfundimisht - do të vijë me çmimin e një vendi të ndarë keq dhe një marrëveshje të keqe që shumica e njerëzve (duke përfshirë edhe pjesën më të madhe të mbështetësve të Brexitit) do ta urrejnë.

Fantazi e Brexitersave për një Britani të bashkuar për fat të mirë që festonte "ditën e pavarësisë" të saj nga BE-ja ishte mashtruar, ashtu si edhe shumë në prospektin e tyre. Por, Britania e Madhe nuk është vend i vetëm i rrënuar politikisht në Evropë. Në të njëjtën ditë kur mbështetësit e Brexitit ishin duke protestuar në Londër, xhaketat e verdha anti-establishment ishin edhe një herë duke demonstruar në Paris dhe në qytete të tjera franceze. Fundjava e kaluar kishte parë demonstrime masive nga separatistët katalanas në rrugët e Madridit. E gjithë kjo politikë evropiane e rrugës sugjeron se trazirat aktuale të Britanisë janë pjesë e një modeli më të gjerë. Të gjitha gjashtë vendet e mëdha të BE-së (në aspektin e popullsisë) - Gjermania, Franca, Britania, Italia, Spanja dhe Polonia - po përballen me ndarje të thella të brendshme që do të ishin vështirë të imagjinoheshin qoftë edhe pesë vjet më parë.

Dhe ndërsa çështjet janë evidente në çdo vend, ngjarjet në një vend shpesh kalojnë kufijtë duke ndryshuar gjendjen politike diku tjetër. Votimi i Britanisë për t'u larguar nga BE-ja në vitin 2016 ishte ndikuar nga kriza gjermane e refugjatëve të vitit 2015. Krahu më radikal i fushatës pro Brexit në Britani ka veshur xhaketat e verdha të protestuesve antiMacron në Francë. Masa për të organizuar një referendum për pavarësinë në Kataloni mori frymëzimin nga referendumi i organizuar në Skoci në vitin 2014. Natyra e ndërlidhur e politikës evropiane duhet të nënvizojë drejtuesit e BE-së se politika e tyre ka gjasa të preket thellë nga mënyra se si gjërat dalin në Britani. Kjo ka rëndësi për shkak se Evropa nuk është e qëndrueshme për momentin. Qeveritë nacionaliste-populiste tashmë janë në pushtet në Itali, Hungari dhe Poloni dhe janë pjesë e qeverisë së koalicionit në Austri.

E djathta ekstreme gjithashtu ka performuar fuqishëm në zgjedhjet në Francë, Gjermani dhe Holandë dhe po fiton në Spanjë. Duke parë këtë paradë të mosfunksionimit politik, Brexit duket si versioni britanik i një krize më të gjerë, në vend të disa shmangie të çuditshme. Në të vërtetë, Britania e Madhe ka shmangur disa nga simptomat më të këqija të sëmundjes evropiane. Një faktor të ri për ekuacionin Grupet rivale të mbështetësve dhe kundërshtarëve të Brexitit janë të vendosura në kamp jashtë parlamentit me flamujt të tyre dhe ka shumë zemërim të pranishëm - por, deri më tani, ka pasur pak dhunë në rrugë. Ky është një kontrast i zjarrtë me Francën, ku xhaketat e verdha u bënë sërish të dhunshëm në Paris më 16 mars. Separatistët e Skocisë, ndryshe nga ekuivalentët e tyre katalanas, nuk janë në gjyq - ata janë pjesëmarrës aktivë dhe të rëndësishëm në debatin e Brexit. Por, për fat të keq për britanikët, këtu mbaron aspekti i qetë. E vërteta e trishtuar është se versioni i vendit për krizën më të gjerë evropiane është në mënyrë unike vetë-shkatërruese. Kjo është për shkak se Brexiti është njëkohësisht një këputje në rendin ligjor të vendit, një dorëheqje nga aleanca më e rëndësishme ndërkombëtare e vendit dhe, me gjasë, një goditje e rëndë për ekonominë. Kjo është një goditje e jashtëzakonshme e trefishtë për stabilitetin e Britanisë së Madhe. Dhe ndërsa partitë e reja ekstremiste nuk janë në rritje, kjo është pjesërisht për shkak se e majta ekstreme ka marrë përsipër udhëheqjen e Partisë Laburiste, ndërsa e djathta nacionaliste ka formuar bllokun e saj brenda konservatorëve qeverisës. Fakti që kriza politike e Britanisë është veçanërisht akute paraqet një dilemë për udhëheqësit e mbetur evropianë të qendrës. Ata duhet të pyesin veten nëse ia vlen të lihet Britania e lirë me shpresën e diskreditimit të forcave nacionaliste dhe joliberale në të gjithë BE-në.

Në kundërshtim me këtë, ata duhet të marrin parasysh rrezikun që një Brexit pa marrëveshje do të thellonte krizën ekonomike dhe politike të Evropës dhe për këtë arsye në fund të fundit do të forcojë forcat populiste të majtë dhe të djathta në të gjithë kontinentin. Demonstrata e së shtunës në Londër ka shtuar një faktor të ri për ekuacionin. A duhet që BE të inkurajojë lëvizjen pro-Evropiane në Britani dhe, nëse po, si? Apo mos kjo ndërhyrje do të kthehej si bumerang? Nuk ka përgjigje të lehta për udhëheqësit e BE-së. Megjithatë, ata tani duhet të kuptojnë se vendimet e tyre do të ndikojnë jo vetëm në Britaninë, por në stabilitetin e të gjithë kontinentit evropian.

(Kosova Sot)