Prishtina ime ç'tu deshën këto vrasje?!

Prishtina ime ç'tu deshën këto vrasje?!
Prishtina ime ç'tu deshën këto vrasje?!

Ragip Guraziu

  • 06 shtator 2019 - 14:39

Prishtina është ende e tmerruar nga vrasjet që u bënë  gjatë luftës së UÇK-së, nga bandat kriminale serbe, dhe vrasjeve tjera të pas lufte, por kjo e lagjes'' Mati-1 e të enjtes,Shokoi jo vetëm kryeqendren e shtetit të Kosovës dhe fshtrave për rrethë,por gjithë Kosovën dhe kombin shqiptarë. Ndryshe, dy persona kanë humbur jetën dhe dy të tjerë janë plagosur si pasojë e të shtënave me armë zjarri, ku janë  plagosur katër persona, por që më vonë dy prej tyre ndërruan jetë në QKUK nga plagët e marra dhe dy tjerë janë ende në rrezik.

Prishtina është ende e tmerruar nga vrasjet që u bënë familjes Berisha e të tjerëve gjatë luftës së UÇK-së, nga bandat kriminale serbe.

Po,para kësaj tragjedie që na ndodhi këtu në Prishtinë, ka patur edhe të tjera, dhe nuk u ndërmor asgjë për t’I ndalur këto nga askush?!

JO! Nuk të duhen këto vrasje Pristina ime. Të rinjët nuk  duhet vra por atyre, edhe ashtu e kemi obligim ne të gjithë ti dërgojmë, këshillojmë drejtë një perspektivë të jetës së tyre dhe kush është ai apo ata që dëshirojnë një të riut t'ia humbë jetën, sidomos tani pas 20 viteve liri, të pavarur, dhe a mendojnë vrasësit se edhe ata kanë prindërit e tyre, tani ta ekzekutosh një të ri në lulen e rinisë, tani rasti konkret,Matit-1, dy familje të dëtuara,ku qenë prindrit e tyre,tani pishmangji sa duash ama njeriu vdes njëher e nuk zgjohet më.

Atherë,çka na duhen vrasjet,kur u shuhen jeta e të rinjëve?! Edhe më keq ku kemi parasyesh si dorasit por edhe viktimat i përkisni një moshe të re,dhe kjo më shtyri të bëjë këtë shkrim,që pas lufte e këdej kanë njëmijë e njëqind probleme,ti thomi njëherëe përgjithmonë;STOP VRASJEVE QE PO MARRIN JETRA E TË RINJËVE MU NË LULËN E RINISË,NJËHERËEPËRGJITHMONË.Familjet të pajtohen medomos,se edhe falja është çështje;sa humane edhe kombëtare dhe të vedisohemi njëherë e përgjithëmonë,sepse kështu e do burreria dhe kombëtaria...

Uniteti i shqiptarëve, çdoherë ishte goditje e fortë për armiqtë e saj-jo vrasje ne mes veti...

Po kush do të na dhurojë këtë unitet kur ne nuk po mundemi të bëjmë vetë?! Kur e kishim këtë unitet, punët na ecnin më mirë. Uniteti ynë gjithmonë ka qenë goditej e fortë për armiqtë tanë. Ne të gjitha luftrat kemi pasur një unitet, por herë-herë i brisht, edhe tani po na ndodhin vrasjet apo vëllavrasjet për çdo ditë në Kosovë.

Një unitet që ndodhi në mes nesh në vitet e 90-98,ku kishim një subjket politik unik, dhe deri në fillim e luftës së UÇK-së, ishim; gjithë për një, dhe një për gjithë, punët na ecnin për së mbari. Por tani edhe kjo ndryshoi në momentet kur po na duhen më shumë...

Pa marrë parasyesh gjendjen momentale  në Kosovë në këto momente, po edhe si kombe  ne duhet të jemi NJË DHE PIKË!

Shumica e shqiptarëve më tepër parapëlqejnë  unitetin politik kombëtar, qetë gjithë së bashku,pa marrë parasyesh se te gjitha janë kombëtare. Pa marr parasyesh divergjencat nga jasht,ne duhet bile sadopak ti ngulmi këmbët njëzëri, pa marrë parasyesh se a ju prishet qefi atyre apo jo.

Deri në këtë ditë,ne iu kenduam;foshnjave,vjershë ninullash,këngë kreshnike me lahutë e çifteli,e çka tjetër… Për ta përfunduar vëllavërasjet njëherë e përgjithmonë,dhe kjo u dëshmua nga vitet e 90-ta ku Antton Çetta me studentet e tij i bashkoji te gjithë familjet në Kosovë që ishin në hasmëri dhe kapem armet i dolem përballë Serbisë dhe ja tani jemi shtet i pavarur.

Mbi të gjithash, te gjitha këto këngë e vjershash, vargje poetike,të dedikuar gjithnjë kombit tonë,dhe ndalë nga dalë, do t’ia arrim çëllimit bile shumë afër, dukë falenderuar nënat tona (edhe pse të paarsimuar) kan ditur ta ruajnë traditën kombëtare në këto forma të ndryshme dhe po këto nëna shqiptare,veç se na linden e na rriten,na mësuan dhe na brymosen me patriotizëm drejt çështjes kombëtare,dhe mund e sakrificash (që këto merita qe ne erdhem deri këtu) iu dedikohen këtyre nënave,HEROINAVE,të kombit shqiptar.

Athere pse vrasjet,ku po na dëmtohen më shumë të rinjt?!

Sa më shumë ne po flasemi,shkruajm e debatojmë për këto tema,për bashkimin kombëtar,po më duket se po afrohet dita e të gjitha trojeve etnike shqiptare,e një SHqipërie natyrale.Pa marrë parasyesh bartësit dhe mënyrën (zyrtare apo spontane qytetare) të organizimit të tyre, në esencë, të gjitha ato si kujtesë, fuqishëm do ta reflektojnë porosinë e synimit tonë kolektiv të bashkimit të të gjitha trojeve etnike shqiptare në një shtet të përbashkët unik të quajtur SHQIPËRI. (Shqipëri, Kosovë, Iliridë…),Sepse, vetëdijesimi evolutiv i masave tona në këtë drejtim, tashmë me të madhe ka filluar të ngjaj, dhe, se, preteksti i shënimit të festave jubilare.

Në komunizëm,duke menduar me logjikë të gabuar të gjykimit se:“kjo është një kërkesë e pamundur”, “nuk na lejojnë ndërkombëtarët”, “nuk është ende koha e duhur”,’’ ashtu që, në vend se ta shprehim dhe ta kërkojmë haptas këtë synim, ne në vete pavetëdijshëm instalonim një mohim si bindje të gabuar psikologjike kolektive. Pra, që të na jepet, ne nuk kemi guxuar as “me lyp”, as “me kërkua” e lere më me “trokit” diku. Ama, tani e tutje, sigurisht më jo! “Dashurisë platonike” në mes të territoreve tona të ndara shqiptare me shekuj, ndal- ngadalë po i vije fundi. Sepse, ne ma ja kemi nisur me lyp, me kërkua me ngulm dhe zhurmshëm me trokit në atë derë të fatit tonë të mëkëmbur ndër shekuj nga të tjerët, e cila derë, shumë shpejtë do të na hapet triumfalisht. Jo vërasjet nemes veti se u bënem horë.

Në të gjitha treva nga jetojnë shqiptarët nuk po munden të rahatohen me këto vërasje si SHqipëri, Kosovë, Lugina e Preshevës, Maqedon, Mal të Zi e kështu me radh.Kjo është arsyeja se me ne diç nuk është në rregull dhe jemi këtu ku jemi me këtë gjendje,jo vetëm në Kosovë por në të gjitha trevat ku jetojnë shqiptarët.

Kjo tani u vertetua në shënimin e 105 vjetor të SHpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë ku u bë thirrje nga të gjithë pjesëmarrësit në këtë kremte te madhe si kurdoherë për kombin shqiptar,për një unitet dhe për një bashkim të të gjitha trojeve ku jetojnë shqiptarët.

Më duket se këto modele që ne po analizojmë,shkruajm dhe publikojmë,duhet me shkrime tona të kontribojmë për të mirën e kombit tonë,e jo për ta ndezur gacën dhe të krijojmë konfuzione në popull e pastaj që të mos të na krijohet mundësia për ta fikur flakën.

Qytetarët mbarë shqiptarë,më të përcaktuarit në Ballkan,dhe ndoshta në gjithë botën, në favor të Aleancës Evroatlantike,janë realisht shumë të shqetësuar rreth tensioneve(që më së paku janë të nevojshme te ne), të krijuar midis politikës kombëtare apo mbarëshqiptare,e që dita-ditës po vlerësohet negativisht nga të tjerët dhe dita-ditës jemi duke humbur imazhin politik mbarëshqiptar,me rastin e kësaj teme që në këtë shekull ende nuk po mundemi të pajtohemi se nuk po e njohemi identitetin tone,bile edhe më keq identitetin kombëtar sepse ndryshe sipas do analistëve e besa edhe politikajve tanë po i shqetësojmë serbet,me e permend kombin se ndoshta mos po na hidhrohen.

Tani  Prishtina është ende e tmerruar nga vrasjet që u bënë  gjatë luftës së UÇK-së, nga bandat kriminale serbe, dhe vrasjeve tjera të pas lufte, por kjo e lagjes'' Mati-1 e të enjtes,Shokoi jo vetëm kryeqendren e shtetit të Kosovës dhe fshtrave për rrethë,por gjithë Kosovën dhe kombin shqiptarë. Ndryshe, dy persona kanë humbur jetën dhe dy të tjerë janë plagosur si pasojë e të shtënave me armë zjarri, ku janë  plagosur katër persona, por që më vonë dy prej tyre ndërruan jetë në QKUK nga plagët e marra dhe dy tjerë janë ende në rrezik.

JO! Nuk të duhen këto vrasje Pristina ime. Të rinjët nuk  duhet vra por atyre, edhe ashtu e kemi obligim ne të gjithë ti dërgojmë, këshillojmë drejtë një perspektivë të jetës së tyre dhe kush është ai apo ata që dëshirojnë një të riut t'ia humbë jetën, sidomos tani pas 20 viteve liri, të pavarur, dhe a mendojnë vrasësit se edhe ata kanë prindërit e tyre, tani ta ekzekutosh një të ri në lulen e rinisë, tani rasti konkret,Matit-1, dy familje të dëtuara,ku qenë prindrit e tyre,tani pishmangji sa duash ama njeriu vdes njëher e nuk zgjohet më.

Atherë,çka na duhen vrasjet,kur u shuhen jeta e të rinjëve?! Edhe më keq ku kemi parasyesh si dorasit por edhe viktimat i përkisni një moshe të re,dhe kjo më shtyri të bëjë këtë shkrim,që pas lufte e këdej kanë njëmijë e njëqind probleme,ti thomi njëherëe përgjithmonë;STOP VRASJEVE QE PO MARRIN JETRA E TË RINJËVE MU NË LULËN E RINISË,NJËHERËEPËRGJITHMONË.Familjet të pajtohen medomos,se edhe falja është çështje;sa humane edhe kombëtare dhe të vedisohemi njëherë e përgjithëmonë,sepse kështu e do burreria dhe kombëtaria...

Ndryshe Prokuroria del me detaje për tragjedinë në Lagjen e Spitalit

Prokurori i rastit Ilaz Beqiri ka thënë se dyshohet se tre persona janë përfshirë në të shtënat me armë zjarri në “Mati 1”,  në Prishtinë.

“Dy persona janë arrestuar më herët, ndërsa edhe një person i cili ka qenë i plagosur dhe ndodhet në Klinikën Emergjente, dyshohet se ka kryer vepër penale, mund të konsiderohet i arrestuar”, ka thënë Beqiri.

Më herët Bajram Krasniqi, zyrtar për media në Policinë e Kosovës, ka konfirmuar se gjatë të shtënave me armë zjarri në lagjen “Mati 1”, te enjten një zyrtar policor ka intervenuar në arrestimin e njërit nga të dyshuarit që ka gjuajtur me armë, raporton kp.

Sipas Krasniqit, nuk dihet nëse i njëjti ka gjuajtur edhe me armë.

“Ka qenë kalimtar rasti, jashtë detyrës. Si kalimtar rasti ka hasur në ngjarje dhe ka intervenuar dhe njëri nga të dyshuarit, i cili ka përdorur armën e shkurtër, është arrestuar nga polici, i cili ka qenë kalimtar rasti. Nuk dihet ende nëse i njëjti ka përdorur armën”, ka thënë Krasniqi.

Ndryshe, dy persona kanë humbur jetën dhe dy të tjerë janë plagosur si pasojë e të shtënave me armë zjarri.thanë se në konflikt ishin përfshirë dy familje, për shkak të një kontesti pronësor.

Autori është gazetar-analist i pavarur.

(Kosova Sot Online)