Kosova në peshoren e politikes Amerikane

Kosova në peshoren e politikes Amerikane
Kosova në peshoren e politikes Amerikane

Drizan Shala

  • 11 tetor 2019 - 15:42

Emisari special i Presidentit Trump për Kosoven Richard Grenell si një person karizmatik nga kendveshtrimi politik dhe ai i sigurisë ( ku si ambasador në gjermani ka ndikuar që gjermania të investoj në sektorin e sigurisë se ati vendi ) ka orinetuar procesin final të dialogut në mese Kosoves dhe Serbis në një dimenzion tjeter..... të nivelit rajonal.....

Sepse nga deklarata e Presidentit Serb mbi procesin që ka hy pë zgjedhjen e problemit me Kosoven po nënkuptohet që do përdoret për të aneksuar republiken Serbe në BnH përmese (pajtimit ) me Prishtinen zyrtare.

"Të luftoj për Kosovën, si dhe të mbështes popullin tonë në perëndim të Drinës dhe Danubit, por edhe në Mal të Zi dhe kudo ku ata jetojnë. Pas kësaj, unë do të qëndroj dhe do të bëhem kalimtar dhe i përkohshëm, me shpresën që serbët të bëhen një dhe se e vërteta do ta mposhtë gënjeshtrën ( Aleksander Vucici)".

Ndersa në anen tjeter interesi i madh i faktorit ndërkombetar për zhvillimet politike në Sanxhakun e Sulejman Uglanin dhe përafrimi i lidereve të Kosovës me kete proces një ballancim në mese interesit të Serbis në Bosnje dhe Bulgaris në Maqedonin e Veriut.

"Pra në Sanxhak, Serbia dhe Mali të Zi kanë mosmarrëveshje territoriale, sundojnë një pjesë të territorit i cili nuk është i tyre. Pra në emër të paqes qëndrimin e zyrtarëve të shteteve anëtare të BE-së që asnjë shtet që ka mosmarrëveshje territoriale nuk mund të bëhet anëtar".

Si do të ndikojë kjo në sigurin e shteteve të ballkanit a do të kemi një marrëveshje të re sikur ajo para 24 viteve ( 21 nëntor 1995 - 24 vjet nga Marrëveshja e Dejtonit)........!?

Pra Richard Grenell ambasadori amerikan për gjermani dhe europe do jete promotor i fazes finale për të pëmbyllur procesin historik politik në Ballkan arsyja qendron nga provoja e ti dhe besimi nga ana e Presidentit të Amerikës që e gezon.

(Kosova Sot Online)