Shqiptarët duhet të veprojnë si një trup i vetëm!

Shqiptarët duhet të veprojnë si një trup i vetëm!
Shqiptarët duhet të veprojnë si një trup i vetëm!

Muhamet Kelmendi

  • 07 nëntor 2019 - 11:16

Ceshtja shqiptare eshte e pa zgjidhur. Kombi i yne gjindet ne 6 shtete. Dy shtete te pavarura, po me probleme te shumeta, sidomos Kosova me politiken e vete nenshtruese dhe me intervenimet serbe ne sovranitet,  si dhe ne 4 (kater) shtete te ndryshme sllavo-greke, ku gjinden shqiptaret e pushtuar. Kudo ne keto shtete po sundon nje trajtim i eger ndaj shqiptareve autoktone.

Ka kohe qe ka filluar nje intervenim i padrejte dhe abstrakt i Greqise ndaj territoreve shqiptare ne Shqiperi, duke synuar qe te ngritin nacional-shovenizmin grek ne Himare dhe ne pjese tjera te shtetit shqiptar, sidomos ne hapesiren e Gjirokastres.

Ndersa brenda ne Greqi, ky shtet nuk e ka nderprere asnjehere dhunen ndaj shqiptareve ne viset e veta shekullore. Athina po tregon pretendime territoriale ndaj Shqiperise.

Ne vecanti, tehu i luftes shovenogreke, eshte drejtuar kunder çameve, te cilet u ndiqen dhe u debuan me dhune e me terror nga vendi i tyre, vetem pse jane çame.

Po keshtu, me menquri, po veprihet edhe ndaj shqiptareve nen Maqedoni e nen Malin e Zi. Po me rende dhe para serbizimit jane territoret shqiptare ne Luginen e Presheves. Ajo pjese po serbizohet.

Ne kete gjendje, shqiptaret duhet te qendrojne unike.

Tirana kerkohet te ndertoje  qendrime te drejta mbi ceshtjen shqiptare,  si per ceshtjen çame dhe te Himares, ashtu edhe per ate te Kosoves dhe te Kosoves Lindore, per ceshtjen shqiptare ne Maqedoni dhe nen Malin e Zi.

Shqiptareve nuk u nevoitet politika ndarese.

Tirana kerkohet te qendroj e patundur ne mbrojtjen e ceshtjes shqiptare, pavaresisht nga qendrimet feminore mbi zgjidhjet parciale te ceshtjes shqiptare.

Tirana nuk duhet te ndikohet nga pretendimet e tilla abnormale per ndarje te Kosoves apo per mos intersimin mbi ceshtjen came, te shqiptateve nen Serbi, nen Maqedoni a nen Mal te Zi. Kjo eshte e pafalshme. Zgjedhja eshte per ceshtjen te bashkimi i kombit shqiptar ne nje shtet.

Per ceshtjen kombetare ne duhet te jemi unike.

Nuk duhet te kemi as edhe nje ferkim. Per ate kerkohet qe te kemi qendrim te njejte dhe se bashku te qendrojme te patundur ne mbrojtjen e kombit.

Shqiptaret jane te rrethuar nga shume shtete nacional-shoveniste. Ne njeren ane, jane shovinistet serbe, maqedone e malazeze dhe, ne anen tjeter, shivinizmi grekomadh dhe i terebuar.

Greqia po synon qe te shtrije ndikimin mbi territorin shqiptar, sidomos ne Himare dhe ne Dropull, ku e ka ngritur nacionalshovinizmin grek.

Greqia shkaterroj nje Shqiperi te tere,perkatesisht nje territor te gjere çame, te cileve ua morri pasurine dhe i deboje nga vatrat stergjyshenore.

Serbia hapur ka pretendime okupuese ndaj Kosoves. Ajo ka krijuar territore serbe brenda vendit dhe po i perkrahe per ndarje nga Kosova.

Shqiptaret ne Maqedoni e ne Mal te Zi, si dhe ne Kosoven Lindore jane nen nje regjim aspak demokratik. Ato kane pretendime qe te shtrijne  ndikimin sllav ne ato territore, duke i sllavizuar ato pjese te kombit.

Kendej po vepron edhe Rusia, e cila ka rritur ndikimin ne keto vende sllave dhe po investon para te shumeta, nepermjet te cilave po krijon frikesim dhe urrejtje ndaj kombit shqiptar. Kjo u pa ne Serbi, ne Maqedoni e ne Mal te Zi. Serbine po e armatose ashpere Rusia. Ka kohe qe po behen edhe ushtrime ushtarake ne Serbi me ushtrine ruse etj.

Ne kete ane kerkohet te punohet ne dy drejtime themelore:

1. Ne krjimin e nje plateforme mbarekombetare shqiptare dhe

2. Ne ndertimin e shteteve ligjore dhe ne forcimin e Shqiperise dhe te Kosoves si dy vende.

Tirana ende nuk ka kapur ceshtjen shqiptare shume qarte dhe me qendrimet qe mbajti per ceshtjen e Kosoves, te Kosoves Lindore dhe asaj çame te Çamerise, nuk ka arritur te hapi kapitull shume domethenes per ceshtjen shqiptare ne pergjithesi.

Tiranen duhet ndryshuar ne rrygen e tille. Ate duhet inkurajuar dhe me tere potecialin e vete kerkohet te perkrahi qendrimet e drejta ndaj çeshtjes çame, te Kosoves, duke mos e ndare dhe te tere ceshtjes etj.

Kudo shqiptarët duhet të dalin në anën kerkesave te drejta per rikthimin e çameve ne Çameri, si i per kompensimi e pasurise çame te rrembyerë me dhunë.

Shqiptaret duhet te bashkohen ne rrugen e tille. Kerkohet qe bashkarisht te protestohet dhe bashkarisht te perkrahen kerkesat dhe aspiratat shqiptare, si komb unik dhe te bashkuar, kuptohet nga Kosova, te Kosoves Lindore dhe te shqiptareve nen Maqedoni e nen Malin e Zi dhe te Shqiperise.

Ne duhet te shikojme ceshtjen tone kombetare si nje.

Shqiptaret duhet te jene te pandare. Armiqet jane te shumte dhe atyre vetem te bashkuar iu dalim perball. Mos te ngurojme po te veprojme ne unitet.

Vetem te bashkuar e mbrojme ceshtjen shqiptare.

(Kosova Sot Online)