Në prag të dimrit shumë familje skamnore me halle

Në prag të dimrit shumë familje skamnore me halle
Në prag të dimrit shumë familje skamnore me halle

Ismail Muçiqi

  • 07 nëntor 2019 - 21:32

Dimri po troket në der, familjet të shumta në Kosovën tonë të pasluftës po ballafaqohën më vështirësi të shumta sociale për një jetë normale. Kjo kategori e popullit e cila u la pas dore nga qeveritë e shkuara gjithnjë e më shumë po varfërohet dhe me zi po ja del të mbijetojë. Një numër i familjeve të cilat lufta në Kosovë u shkatrroi shtëpitë aty ku jetonin më parë u shpërndanë anekan kosovës nëpër Komuna të ndryshme më shpresë për një jet më të mirë. Shumë prej këtyre familjeve jan strehuar nepër objektëte të ndryshme me qera të cilat edhe më shumë po ja u vështirësoin jetën e përditshme ekonomike. Kjo kategori e cila ka familjar të sëmur persona me nevoja te veqanta pa asnjë anëtar të punësuar me shumë halle dhe probleme shteti i Kosovës ka obligim kushtetues dhe ligjorë tu dal në ndihmë dhe ti trajëtoi matrejalishtë. Numri më i thekësuar i familjeve dhe personave të varfurë, pa strehim dhe pa kushte tjera normale të jetës është i përqendruar në Komunën e Prishtinës. Këtu qe nga pas lufta familjet të tëra nga të gjitha visete e Kosovës u strehuan në rajonin e kësaj komune.

Këta individ më plot halle ja mësyn kryeqytetit të Kosovës më shpresë për ti shkolluar fëmit më lehtë, për tu punësuar dhe për të siguruar ekzistencen e familjes. Insuticionet e Kosovës me politikat e tyre sociale të zbehta dhe jo serioze nuk arritën që kët pjesë të shoqorisë kosovare ta ngrisin dhe ta rahabilitojnë në kuadër të drejtave elementare të njeriut. Rrugët e Prishtinës dhe sheshet ku do jan vërrëshue nga perësonat të ndryshëm të gjitha moshave dhe gjinive duke kërkuar lmosh. Kjo gjendje e cila është prezente ku do në qytetet tona po shkakëton shqetësim dhe brengë në disponimin e qdo qytetari normalë. Populli jonë si vyrtyt njerëzorë gjithëmonë ka qenë simbolë i humanitetit dhe i mirësisë ndaj njerëzëve dhe familjeve të varfura. Këtë kategori të shoqorisë Kosovare kohëve të fundit është duke goditur edhe inflaciani i cili po rritet gjithnji e më shumë, e me ket fenomen nuk po mirret askush nga instuticionet e shtetit.Tani në prag të dimrit i cili po trokit në derë shumë familje dhe persona me halle ende nuk kan sigurar dru për ngrohje, e mos të flasum gjëra tjera të cilat jan të domosdoshme për jetën e përditshme. Kështu syri i njeriut për gjdo ditë i sheh të varfurit duke hulumtuar-kërkuar nëper kanta të borllogut.

Kjo gjendje alarmante duhet ta obligoj qeverinë e re që për mes reformave ta korigjoj politikën socialo ekonomike në Kosovë. Trajtimi i kategorive të varfura nga ana e qeverive të shkuara ishte jo real e ndoshta i mjerueshëm. Analizat dhe raportet e Organizatve Joqeveritare në Kosovë dhe jashtë saj tregojnë se shteti i kosovës duhet qe prijoritet të veqant në qeverisjen e ardhshme ti kushtoj trajtimit të pjesës së varfur të popullësis përmes projekteve të ndryshme si në sferen e edukimit, arsimimit të punësimit dhe formave tjera të socializimit. Në fund ekziston shpresa se programi i Lëvizjes Vetvendosje i cili prijoritet ka barazin dhe sundimin e ligjit, do ta arrij të ndryshoj dhe avansoi të drejtat e të gjithë qytetarëve.


(Kosova Sot Online)