Fenomeni i shpërthimit të zjarreve nëpër malet e Kosovës

Fenomeni i shpërthimit të zjarreve nëpër malet e Kosovës
Fenomeni i shpërthimit të zjarreve nëpër malet e Kosovës

Ismail Muçiqi

  • 22 mars 2020 - 13:05

Natyra dhe ambienti po atakohën pa mëshirë gjithnjë më shumë në shumë fshatra dhe Komuna të Republikës së Kosovës.

Kjo dukuri është prezente kohëve të fundit dhe e shtronë pyetjën ?se kush qëndron pas këtyre zjarëdhënjeve të shumta të cilat për ditë po e djegun pronën publike dhe po e shkatrrojnë natyrën, po e domtojnë ambientin dhe një herit po shkatërrojnë ekonominë pyjore dhe ardhëmërin e gjeneratave që vijnë pas nesh.

Për ta vërtetuar këtë Opinion sot ditë e shtune 21 Mars 2020,

u vërjetë dhe u pa flaka dhe tymi i cili i kishte kaplue malet e rajonit të Komunës së Podujevës përkatësisht pjesën perendimore ku bëjnë pjesë fshatrat Llapashticë,Popov,Kodrali,Potok,Bradash dhe u pa tymi edhe në malet e Kaqandollit dhe më gjërë.

Ky paradokës i cili po ndodhë në mënyrë të pa kontrolluar po na shqetëson të gjithve dhe për pasojat dhe dëmet që po i shkakëtohen pronës publike,sipërfaqeve të pyjeve të cilat janë jetike për mbrojtjën e natyrës dhe ambientit si dhe në sigurimin e lëndës së parë për industrin e drurit dhe për ngrohjen e qytetarve.

Këto ditë bisedova me disa fshatarë të rajonit të Komunes së Podujevës të cilët jetojnë në këto fshatra dhe përgjigjja e tyre e 100% është se zjaret po i shkakëtojnë personat e pa përgjegjëshëm,ata të cilët vazhdimisht jan duke bërë prerjen e maleve në mënyrë të pa ligjshme dhe të cilët bëjnë tregëti dhe biznisë me pasurinë publike të Shtetit të Kosovës.

Kjo anarki e cila po ndodhë gjithandej nëpër malet e Kosovës është për tu gjykuar nga instuticionet përkatse të Shtetit të cilat janë përgjegjëse për menaxhimin e pyjeve.

Pa përgjegjësia instuticionale ka arriturë gjithandej, rojtarët e pyjeve të cilët vetëm ekzistojnë në letër dhe marrinë paga mujore nga buxheti i shtetit janë një nga përgjegjësit kryesorë për gjendjen ekzistuese të maleve të Kosovës.

Para pak ditësh një qytetarë më informojë se keqëbërsit të cilët po i prejnë (vjedhin) pyjet janë të lidhurë me rojtarë-zyrtarë Komunash të cilët detyrë dhe obligim kan ruajtjën e pyjeve dhe denoncimin e atyre që i presin malet dhe po bajnë biznis dhe tregti për interesat personale.

Nuk muj me kuptu si qytetarët të cilët jetojnë afër maleve

nuk brenogosën dhe qëndrojnë indifirent ndaj këti fenomeni i cili më vonë do tu kushtojë edhe gjeneratave që vijnë pas nesh. Se me të vërtet pasiviteti qyetetarë ndaj dukurive negative dhe ndaj shkatërrimit të pronës publike është një Patologji me përmasa shqetësuese për gjdo individë.

Koha po tregonë se shoqërinë Kosovare e ka kaplue pasiviteti dhe amullia.

Vetiniciativa për të ndërmar q/fardo aksioni apo aktiviteti.

Partit politike nëpër fshatra dhe bashkësi lokale ekzistgojnë në letër dhe ngjallen vetëm atëhere kur fillojnë aktivitetet zgjedhore apo

kur kan interesa tjera për marrjen e ndonjë donacioni apo me rastin e hartimit të listave për sunvencione të cilat

i ndan Qeveria apo Pushteti Lokal.

Unë personalishtë kam harrue që në kuadër të fshatit apo të Bashkësis Lokale të mbahet ndonjë mbledhje apo tubim qytetarë, ku do të trajtoheshin problemegt,brengat dhe nevojat jetike të një fshati apo Bashksia Lokale.

Dikur mbajë mendë dhe jamë dëshimtarë i gjallë se kur ndonjëhere ka shpërthye ndonjë zjarrë në një ambientë apo fshatë qytetarët janë organizue dhe bashkë me udhëheqsit apo Bashkësisë Lokale kan qenë në gjendje që brenda natës apo ditës

të intervenojnë dhe ti zgjedhinë problemet dhe vështirësit të cilat jan paraqiturë.Kjo gjendje e tanishme e senzebelizon njeriunë normalë të mendojë se qka po ndodhë me ne dhe kah po shkonë Shoqëria Kosovare.

Dëmtimi i pyjeve dhe zjardhenja me qëllim kan vetëm një përgjigjje e kjo është fatkeqsia dhe vedija e ulët e njerzve të cilët kan emër dhe mbiemër për ti luftuar këto dukuri dhe përgjegjësi për të gjitha të këqijat që po i bëhen pronës dhe të ardhmës së Kosovës.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"