Politika nuk bëhet kështu?!

Politika nuk bëhet kështu?!
Politika nuk bëhet kështu?!

Ragip Guraziu

  • 28 mars 2020 - 13:49

Një fjalë e urtë popullore thotë; ”Livadhin e shkretë e kullosin kuajt e verbër”. Pastaj edhe një tjetër thënie populli; ”Kur macja mungon, mijtë hedhin valle. Runa Zot prej të dobëtëve tanë! 

Pse nuk pensionohen të vjetrit,edhe do tjerë,edhe pse jo të vjetër,nga politika,mu ata që po ja huqin që 20 vite pas lufte e sidomos pas pavarësimit të Kosovë Shtet?!

Derisa në bisedimet me Serbinë, qeveritaret tanë u treguan zemërgjerë, rezultatet gjithnjë shterpe dhe po vuajmë vet ne. Fakti tjetër është se kur kemi parasyesh paknaqësit brenda subjketeve politike të vendit, Duhet medomos të pensionohen nga politika dhe të na vije një gjenerat e re e shkolluar e arsimuar,dhe me diploma nga jashtë.

Në një leter publike,para dy viteve ku ju drjtova Xhavit Halitit, ajo kryesorja ishte kështu;; '' Ik nga kjo korrik ku je ulur,dhe ik ng ky kuvend,se je plakur e nuk po të ka hije më'', nuk shkojë gjatë dhe populli me votën-apo mos votimin,Haliti shkoi,dhe duhet ta gëzoj pensionin,se sa për politikë dihet tani...

Pse nuk kemi unitet, bile as kombëtar për gjithë këto vite?!

Shtrohet pyetja; Po kush do të na dhurojë këtë unitet kur ne nuk po mundemi të bëjmë vetë?! Kur e kishim këtë unitet, punët na ecnin më mirë. Uniteti ynë gjithmonë ka qenë goditej e fortë për armiqtë tanë. Ne të gjitha luftrat kemi pasur një unitet, por herë-herë i brisht, siç jemi tani në politikë, që plasi sherri në mesë pozitës e opozitës mu në momentet më të papërshtatshëme për Republikën e Kosovës.

Një unitet që ndodhi në mes nesh në vitet e 90-98,ku kishim një subjket politik unik, dhe deri në fillim e luftës së UÇK-së, ishim; gjithë për një, dhe një për gjithë, punët na ecnin për së mbari. Por tani edhe kjo ndryshoi në momentet kur po na duhen më shumë...

Fakti tjetër, pas shumë debateve,analizave,parashikimeve etj,që po organizohen nga mediumet elektronike dhe të shkruara me analistët,publicistët,politikaj,dhe gjithë strukturave tjera qeveritare e jo qeveritare,nuk po munden të gjejnë një Antton Çeta të dytë,dhe asgjë nga këto të gjitha që i cekem sa i përket Demarkacionin të kufijëve me Malin e zi,shtrohet pyetja; çka do të ndodhë më pastaj me Serbinë kur nuk e kemi një unitet në politika,kur ky unitet po na mungon edhe në politikën kombëtare mbarëshqiptare.

sepse me diploma falso sidomos pas lufte shumica e të pranishmeve në debate edhe nuk po e kuptojnë pse janë aty sepse po quditen edhe vet,si është e mundur me një diplomë falso,t’iu vihet një barrë e madhe ne supet e tyre,apo të deklarohen për gjendjen e krijuar  momentale në mes subjketeve politike dhe pozitës e opozitës.

Pa marrë parasyesh gjendjen momentale politike në Kosovë në këto momente, po edhe si kombe ndaj   Demarkacionit të kufijëve me Malin e Zi, ne duhet të jemi NJË DHE PIKË!

Shumica e shqiptarëve më tepër parapëlqejnë  unitetin politik kombëtar, qetë gjithë së bashku,pa marrë parasyesh se te gjitha janë kombëtare. Pa marr parasyesh divergjencat nga jasht,ne duhet bile sadopak ti ngulmi këmbët njëzëri, pa marrë parasyesh se a ju prishet qefi atyre apo jo.

Deri në këtë ditë,ne iu kenduam;foshnjave,vjershë ninullash,këngë kreshnike me lahutë e çifteli,e çka tjetër…

Mbi të gjithash, te gjitha këto këngë e vjershash, vargje poetike,të dedikuar gjithnjë kombit tonë,dhe ndalë nga dalë, do t’ia arrim çëllimit bile shumë afër, dukë falenderuar nënat tona (edhe pse të paarsimuar) kan ditur ta ruajnë traditën kombëtare në këto forma të ndryshme dhe po këto nëna shqiptare,veç se na linden e na rriten,na mësuan dhe na brymosen me patriotizëm drejt çështjes kombëtare,dhe mund e sakrificash (që këto merita qe ne erdhem deri këtu) iu dedikohen këtyre nënave,HEROINAVE,të kombit shqiptar.

Kam menduar....

Sesa më shumë ne po flasemi,shkruajm e debatojmë për këto tema,për bashkimin kombëtar,po më duket se po afrohet dita e të gjitha trojeve etnike shqiptare,e një SHqipërie natyrale.Pa marrë parasyesh bartësit dhe mënyrën (zyrtare apo spontane qytetare) të organizimit të tyre, në esencë, të gjitha ato si kujtesë, fuqishëm do ta reflektojnë porosinë e synimit tonë kolektiv të bashkimit të të gjitha trojeve etnike shqiptare në një shtet të përbashkët unik të quajtur SHQIPËRI. (Shqipëri, Kosovë, Iliridë…),Sepse, vetëdijesimi evolutiv i masave tona në këtë drejtim, tashmë me të madhe ka filluar të ngjaj, dhe, se, preteksti i shënimit të festave jubilare.

Në komunizëm,duke menduar me logjikë të gabuar të gjykimit se:“kjo është një kërkesë e pamundur”, “nuk na lejojnë ndërkombëtarët”, “nuk është ende koha e duhur”,’’ ashtu që, në vend se ta shprehim dhe ta kërkojmë haptas këtë synim, ne në vete pavetëdijshëm instalonim një mohim si bindje të gabuar psikologjike kolektive. Pra, që të na jepet, ne nuk kemi guxuar as “me lyp”, as “me kërkua” e lere më me “trokit” diku. Ama, tani e tutje, sigurisht më jo! “Dashurisë platonike” në mes të territoreve tona të ndara shqiptare me shekuj, ndal- ngadalë po i vije fundi. Sepse, ne ma ja kemi nisur me lyp, me kërkua me ngulm dhe zhurmshëm me trokit në atë derë të fatit tonë të mëkëmbur ndër shekuj nga të tjerët, e cila derë, shumë shpejtë do të na hapet triumfalisht.

Në të gjitha treva nga jetojnë shqiptarët nuk po munden të rahatohen ne politik,si në SHqipëri,Kosovë,Lugina e Preshevës,Maqedon,Mal të Zi e kështu me radh.Kjo është arsyeja se me ne diç nuk është në rregull dhe jemi këtu ku jemi me këtë gjendje,jo vetëm në Kosovë por në të gjitha trevat ku jetojnë shqiptarët.

Qytetarët mbarë shqiptarë,më të përcaktuarit në Ballkan,dhe ndoshta në gjithë botën, në favor të Aleancës Evroatlantike,janë realisht shumë të shqetësuar rreth tensioneve(që më së paku janë të nevojshme te ne), të krijuar midis politikës kombëtare apo mbarëshqiptare,e që dita-ditës po vlerësohet negativisht nga të tjerët dhe dita-ditës jemi duke humbur imazhin politik mbarëshqiptar,me rastin e kësaj teme që në këtë shekull ende nuk po mundemi të pajtohemi se nuk po e njohemi identitetin tone,bile edhe më keq identitetin kombëtar sepse ndryshe sipas do analistëve e besa edhe politikajve tanë po i shqetësojmë serbet,me e permend kombin se ndoshta mos po na hidhrohen.

Bindja ime..

Deri më tani bindja ime ka qenë se;në konstelacionet kosovare,sikur të kujtohet përshtypja se gjithë lufta politike zhvillohet në marrje primat,se cila do të marrë flamurin e të parit,të përvetësimit të ideve me karakter të rëndësishëm në pikëpamjet politke e shtetërore,kur këto bëhen për qëllime madhore në përputhëshmëri me proceset politike demokratike e zhvillimore të vendit dhe në venëdime të rëndësishme historike, këtu nuk do të duhej të kemi dallime dhe të gjithë të zgjedhurit e popullit e kanë këtë obligim kombëtar dhe askudh nuk ka të drejtën e vetëvendosjes kur kemi parasyesh interesat shtetërore, dhe njëherë e përgjithëmonë kur fitohej ajo që quhej historike që shenohet me germa të arta dhe nuk ka mundësi të anashkalohet më, sepse ajo veç është futur në historinë kombëtare dhe si e till i gjithë spektri politik i Kosovës deri te ardhja e këtyre marrëveshtje, dialogu, apo çfarëdo të quhej ajo, duhet të jetë unik dhe të pandarë deri të një realizim i aspiratave shekullor historike kombëtare të cilit janë zotuar deri në mandatin e tyre të ardhmën,gjithnjë si një komb e jo të ndarë sepse i gjithë kombi shqiptar ka punuar sakrifikuar dhe ma në fund realizuar pavarësinë e Ksovës.

Fillozofia e tepruar, deri tani na ka nda edhe nga mendja?!

Por,kjo nuk përfundon me kaq,Sepse çështjet,siç janë dëshmuar deri më tani në politikën shqiptare dhe të liderët e tyre,me një fillozofi të tepruar,që disave ka filluar edhe të luajnë meç dhe të dalin me shkrimet e tyre dhe forma debatesh të na tregojnë se ku e kemi kufirin me Malin e Zi,duke harruar apo edhe shëmtuar historinë kombëtare e ndertuar me shekuj se ne tani në viset tjera ku jetojnë shqiptarër, e sidomos tani edhe pse të gjithë së bashku punuam,vepruam dhe u sviduam si komb deri në realizimin e pavarësisë së Kosovë,tani duhet sviduar edhe tani së bashku,në të mirë e në të keq,në rastëse nuk kemi rrugëdalje ndryshe.

Këta politikanë na quruditen Kosovën...

Një fjalë e urtë popullore thotë; ”Livadhin e shkretë e kullosin kuajt e verbër”. Pastaj edhe një tjetër thënie populli; ”Kur macja mungon, mijtë hedhin valle. Runa Zot prej të dobëtëve tanë!

Kosovës ju ka dashur që në fillim urgjentisht një ligj, çka nuk ka ndodhur deri më tani në këtë  rruzullin tokësor, që ndalon rreptësisht zhbërjen e UÇK-së nga ish-komandantët që përçanë edhe luftën e UÇK-së, të viteve  1998-99. Po tani, po ata komandant milioner-ordiner, sot po e çoroditin Kosovën.

Car Llazari në veri, me gisht nga Prishtina

Tani kohën e fundit disa politikanë nga të bëmat e tyre, tani siç thotë një proverb popullore, i ka zënë aftë dhe u bëtë horë me debate fëmijësh dhe disa   politikaj janë duke vuajtur dënimet e tyre e disa bile edhe për herën e dytë. .

Shumë furtuna dhe luftëra kanë kaluar në Kosovë e nëpër Kosovë,por Mitrovicën,qytetin e Minatorit nuk e kanë pasur pretendime askush ta ndaj e në kohën e juaj e kësj politike PO?!

Shtrohet pytja,ku shkoj 3%ndshi,ku u hargjun tere ato para te ,Mergimtarve,dhe te Vendlinjes theret,perse nuk del askush te tregoje,Thuhet nji fjale popullore,aj qe fsheh krimin me shume rendohet mbi supe te tij,perse u bane tere keto coptime te Tokes Kosove dhe kush i beri,arsyne duhet ditur nga dikush,e keqja dhe e zeza sa do qe te hyne ne dhe dikur do te dale vet mbi dhe,dhe te mirret vesh e tere kjo loje ogurzez,Prof i ndjer ESAT STAVILECI,bukur ka thane,qe Shqiperin spo dijne ta mbajne si Shtet,kurse Kosovën spo dijin ta bajne Shtet,me nderime.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"