Me vendim të Gjykatës Kushtetuese rrezikohet hapësira territoriale e Kosovës

Me vendim të Gjykatës Kushtetuese rrezikohet hapësira territoriale e Kosovës
Me vendim të Gjykatës Kushtetuese rrezikohet hapësira territoriale e Kosovës

Muhamet Kelmendi

  • 29 maj 2020 - 18:30

Vendimini Gjykates Kushtetuese eshte thjeshte antikushtetues.
Me kete ka treguar kjo gjykate se eshte e kapur dhe se shteti yne eshte large, shume large, shtetit ligjor dhe kushtetues.
Neni ne te cilin thirret kjo gjykate eshte nje nen qe ka te beje me proceduren pas zgjedhore, duke mos e anashkaluar kurre subjektin fitues.

Paragrafi 5 i ketij neni lidhet kryesisht me subjektin qe ka fituar shumicen ne Kuvend, e kursesi nuk ka lidhje me subjektet qe nuk e kane shumicen, nuk e kan fituar vendin e pare, por qe nderlidhen me koalicion paszgjedhor.
Kjo nuk ka lidhje ne ceshtjen konfliktuoze dhe neni 95 nuk eshte afekuate per zgjidhjen e ceshtjes.

Turpi shkon aty, sepse tash u vertetua se gjyqetaret, sikunder eshte ditur, vijne kryesisht nga PDK dhe LDK, te cilat parti ne kompromise tash e nje decenje i kane zgjedhur gjyqetaret  ne Kuvendin e Kosoves.
Baza juridiko-kushretuese ka qene neni 82 i Kushtetutes qe tregon domosdoshmerine e shperndarjes se Kuvendit te Kosoves dhe shkuarja e vendit ne zgjedhje te jashtezakonshme.

Sa do te zgjati kjo qeveri varet nga PDK. Pa votat e kesaj partie koalicioni qeverises i partive eshte jo funksional dhe teper i demshem per Kosoven, sepse do te varet kryesisht nga Lista  Serbe.
Mendohet keshtu se ky koalicion do te zgjate aq sa i nevoitet Thacit per te bere marreveshje me shtetin serb.

Vendimi i kesaj gjykate eshte i faktorit nderkombetar i cili ka diketuar edhe rrezulltatin.
Zgjatja e kesaj Qeverie varet nga raportet qe po percaktohen nga SHBA me shtetin serb.
Pas nenshkrimit te marreveshjes me shtetin serb do te bije Qeveria dhe do te shkohet ne zgjedhje te reja.
Ajo qe duhet thene eshte detyra e cdo individi, partie a subjejti tjeter te ruaje shtetin dhe paqen ne vend.
Mund te protestohet por jo me e shkaterruar shtetin.
Shteti duhet te ruhet me nikorqillek te ashper. Nuk kemi shtet tjeter.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"